Formiranje skupštine u Sremskim Karlovcima čeka poslednji zakonski rok pre uvođenja prinudne uprave

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Sremski Karlovci zakazana je za 21. avgust, poslednjeg dana kad je zakonski moguće formirati sastav skupštine, a izbeći uvođenje privremenog organa i prinudne uprave u ovoj sremskoj opštini.
Formiranje skupštine u Sremskim Karlovcima čeka poslednji zakonski rok pre uvođenja prinudne uprave
Foto: 021.rs
Kandidatima koji su na listama koje su osvojile mandate na lokalnim izborima - novim odbornicima lokalnog parlamenta, danas su uručeni pozivi za konstitutivnu sednicu.
 
Konačni rezultati izbora pokazuju da je Srpska napredna stranka osvojila ubedljivo najviše mandata za formiranje vlasti, što je navelo pojedine odbornike opozicije da se zapitaju zbog čega se toliko odlaže formiranje skupštinskog tela.
 
Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa rok od dva meseca da se, nakon sprovedenih izbora, konstituiše skupština, a ukoliko se to ne dogodi, Vlada Srbije imenuje privremeni organ koji obavlja sve tekuće poslove. Raspisuju se novi izbori i to u roku od mesec dana od dana kad je trebalo konstituisati parlament.
 
Politička situacija u Sremskim Karlovcima postala je zanimljiva otkako se na listi za odbornike, ujedno i čelnike vlasti u redovima SNS, nije našao aktuelni predsednik opštine Nenad Milenković. Prva dva kandidata na listi SNS su zaposleni u opštinskoj upravi i to manje poznata Marina Janković na prvom mestu i drugoplasirani Stefan Stević, aktuelni načelnik opštinske uprave. 
 
Lokalna javnost i dalje nije sigurna ko će tačno preuzeti opštinu i zameniti Milenkovića, kojem se inače sudi zbog nezakonitog trošenja budžetskog novca. Politička previranja u opštini, kažu za 021 odbornici Dragan Trišić (SRS) i dr Ivan Stijepović (Karlovačka lista), nisu razlog da se toliko odlaže sa formiranjem tela koje treba da donosi najbitnije odluke za ovu opštinu.
 
"Mi, srpski radikali, ne vidimo nijedan ozbiljan razlog za odlaganje konstitutivne sednice. Stiče se utisak kao da se naprednjaci stide svojih kandidata za čelne funkcije u opštini. Mi znamo da narod jedva čeka da ih vidi. Pobedili su. Te intelektualce treba što pre izabrati kako bi počela renesansa Karlovaca", navodi Trišić za naš portal.
 
Da jedini razlog za ovakvo odugovlačenje može da bude nesuglasica u vezi sa pozicijama smatra predsednik nove građanske opcije - "Karlovačke liste" Ivan Stijepović, koja je na izborima osvojila tri mandata, kao i SRS.
 
Kako objašnjava, Skupština se konstituiše potvrdom mandata i izborom predsednika i sekretara skupštine, a onda postoji rok od 30 dana da se izabere predsednik opštine. 
 
"Problem je nastao jer se u SNS još uvek bore oko pozicije predsednika opštine, zamenika i članova opštinskog veća i čekaju iz centrale stranke da 'preseku' i odluče umesto lokalnog odbora i izabranih odbornika. Dodatno je problem što verifikacijom mandata automatski prestaje funkcija načelniku opštinske uprave, a on to očigledno ne želi, ako neće biti predsednik. Za to vreme, Karlovci imaju praktično vd stanje - ne usvaja se šestomesečni izveštaj o realizaciji budžeta i, što je najvažnije, nema rebalansa budžeta koji bi trebalo da potvrdi novu realnost", navodi Stijepović.
 
Ta realnost je stanje u budžetu - Sremski Karlovci mogu da očekuju veliki pad prihoda, ne samo zbog epidemije virusa korona, već i zbog, kaže naš sagovornik, prvobitno loše skrojenih finansija i preteranog optimizma u očekivanju prihoda.
 
"Ovako velikim odlaganjem konstitutivne sednice, dolazimo u opasnost da se uvede prinudna uprava i ponovo raspišu izbori ukoliko se iz bilo kog razloga ne izaberu predsednik ili sekretar skupštine. Deluje izuzetno neozbiljno ovo odugovlačenje u situaciji kada SNS ima apsolutnu većinu u skupštini i može samostalno da formira i imenuje sve izvršne organe", zaključuje Stijepović za 021.
 
Podsetimo, na lokalnim izborima u Sremskim Karlovcima je ubedljivu pobedu odnela lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", sa 2.002 osvojena glasa i 14 mandata. Slede SPS, SRS i "Karlovačka lista" sa po tri mandata, dok su po jedan mandat osvojili koalicija "Vojvođanski front" i koalicija "Za Kraljevinu Srbiju".
 
Inače, istog dana kad će se održati konstitutivna sednica u Sremskim Karlovcima, formiraće se i Skupština Novog Sada.
  • Mutibarić

    12.07.2020 22:29
    Nisu ni počeli, već mute vodu
    Tekst je dobar, ali je naglasak na 21. avgust, poslednji dan do kada Skupština mora da se konstituiše, kako bi se izbeglo uvođenje prinudne uprave. Međutim, prekršen je Zakon o lokalnim izborima, a time i Statut opštine Sremski Karlovci, jer je rok za sazivanje konstitutivne sednice 15 dana od dana proglašenja zvaničnih rezultata izbora, dakle od 22. juna + 15 dana.
  • Karlovčanka

    08.07.2020 16:03
    Gotovi ste
    Kako ste birali tako će vam i biti sledece 4 godine. Nemam baš ni malo sažaljenja, ali to selo koje neopdavdano ima status opstine i treba da propadne. Posle prethodne 4 godine lopovluka i bahaćenja, lidi narod opet hoće iste, to je teška dijagnoza.
  • Gotov je

    08.07.2020 00:13
    Gotov je
    Gotov je!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.