Ovogodišnji izbori najsporniji u poslednjih 20 godina, manipulacija i epidemijom zbog političkog uspeha

Fondacija Fridrih Ebert, u saradnji sa Centrom savremene politike, objavila je analizu izbornog procesa u Srbiji 2020. godine, u kojoj se ocenjuje da su u pitanju najsporniji izbori u Srbiji od demokratskih promena pre 20 godina, kao i da je posredovanje Evropskog parlamenta bilo neuspešno.
Ovogodišnji izbori najsporniji u poslednjih 20 godina, manipulacija i epidemijom zbog političkog uspeha
Foto: 021.rs
U analizi "Izbori u Srbiji 2020: Urušavanje poverenja u demokratski proces" navodi se da su na izborni dan i u izbornoj kampanji, faktički vođenoj tokom vanrednog stanja, zabeležene brojne nepravilnosti i kontroverze koje su u velikoj meri uticale na izborne rezultate.
 
"Gotovo sve pobrojane manjkavosti nisu bile proizvod tehničkih grešaka ili nesavršenosti izbornog procesa, već očigledan rezultat manjka političke volje za održavanjem fer i poštenih izbora", stoji u ovom izveštaju koji prenosi European Western Balkans.
 
Posebno je indikativno, kako se navodi, da su ovi izbori sadržali rekordne nepravilnosti i kontroverze čak i pored činjenice da se njihov pobednik nijednog momenta nije dovodio u pitanje, kao i da je prethodno mesecima vođen dijalog pod medijacijom Evropskog parlamenta u kojem se vlast obavezala na unapređenje izbornih uslova.
 
Kada je reč o problemima izborne kampanje i izbornog dana, citiraju se nalazi Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Transparentnosti Srbija, BIRODI-ja i drugih organizacija, koje su uočile ozbiljnu medijsku ravnotežu, pritiske na glasače, funkcioniersku kampanju i zloupotrebu javnih resursa.
 
Neke od ovih oblasti našle su se na stolu u pregovorima vlasti i dela opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta krajem 2019, kada je usvojen set mera koje se vlast obavezala da će ispuniti.
 
"Sve ili gotovo sve mere formalno su sprovedene, ali evaluacija pokazuje da one ili nisu pokrile sve oblasti – izuzeti su pritisci na glasače i funkcionerska kampanja – ili nisu imale zadovoljavajući efekat. Kritičari mera su u više navrata ukazivali da su se one ograničile samo na izmene relevantnih akata i usvajanje preporuka, a ne i njihovu primenu", stoji u izveštaju.
 
Takođe se navodi da su se, umesto unapređenja izbornih uslova, videle brzinske promene izbornog sistema kojim su narušeni principi Venecijanske komisije, vrlo intenzivnu funkcionersku kampanju, a vrlo verovatno i manipulaciju zvaničnim statistikama u vezi sa pandemijom koronavirusa radi sticanja političke dobiti.
 
"Na kraju smo dobili i izbore sa rekordnim brojem nepravilnosti, kao i izborne rezultate koji sami po sebi postavljaju pitanje o demokratskoj prirodi političkog sistema Srbije", stoji u analizi.
 
U zaključku se dodaje da će manjak poverenja u izborni proces, kao i nereprezentativnost novog saziva parlamenta čiji sastav ne odgovara realnom odnosu političkih snaga u društvu, uticati na produbljivanje političke krize, s obzirom na to da nezadovoljstvo neće biti kanalisano kroz političke institucije.
 
Među preporukama izveštaja nalazi se i poziv da se dijalog pod posredstvom EU nastavi, ali tako da uključi sve relevantne aktere i da se odnosi na fundamentalna pitanja od važnosti za održavanje fer i slobodnih izbora, uz strogo praćenje primene.
  • Observer

    03.09.2020 12:01
    Ispravan potez opozicije
    Pokazalo se, da je opozicija bila potpuno u pravu, što je bojkotovala takve izbore.

    Što bi se reklo: “Sada je, valjda, i ‘slepac’ progledao!”
  • Ruža

    03.09.2020 07:24
    Crvena
    Realna podrska je 20%
  • Tole

    03.09.2020 06:49
    Ali odgovor Ustavnog suda na žalbe nekoliko stranaka da nisu nadležni za izbore je tek skandalozan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.