Predizborna kampanja u Srbiji može biti pod uticajem stava o ratu u Ukrajini

Predizborna delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) saopštila je da je posetila Beograd i ispitala stanje izbornih uslova i atmosferu u kojoj će se odvijati kampanja.
Predizborna kampanja u Srbiji može biti pod uticajem stava o ratu u Ukrajini
Foto: 021.rs

Glavni zaključci ove delegacije su da u Srbiji još od 2000. godine postoji praksa održavanja vanrednih tj. prevremenih parlamentarnih izbora koja negativno utiče na rad Narodne skupštine, da su pred ove izbore donete pozitivne izbore izmene ali da postoji zabrinutost da nema dovoljno vremena za primenu ovih izmena za poboljšanje izbornih uslova.

"Predizborna delegacija SE beleži da su još od 2000. godine svi osim jednih parlamentarnih izbora u Srbiji bili prevremeni. Sa ovim na umu, delegacije ističe da, iako je zakonski moguća, kultura prevremenih izbora utiče na efikasnost nezavisnog funkcionisanja Narodne skupštine, bez obzira na to koje političke snage su na vlasti. Delegacija primećuje da argumentacija Vlade za predlaganje Predsedniku da raspusti Parlament, u skladu sa članom 109 Ustava nije još uvek javno dostupna", naveli su oni.

U pogledu zakonskog okvira za predsedničke i prevremene parlamentarne izbore, značajne izmene su načinjene početkom 2022. godine, istakla je ova delegacija, dodajući da njihova efikasnost u ostvarivanju međunarodnih standarda tek treba da bude testirana.
 
"Ovo uključuje probleme vezane za registraciju birača, stranaka i kandidata, organizaciju glasanja, mere za nacionalne manjine i osobe sa invaliditetom, pristup medijima. Važno je naglasiti da, iako nedavne izmene primenjuju međunarodne standarde, poslednji amandmani izbornih zakona ograničavanju vreme potrebno za pripremu izbora, uključujući obuku i edukaciju birača i primena ovih zakona bi mogla biti otežana", navodi se u saopštenju delegacije.
 
Predstavnici civilnog društva i medija sa kojima su razgovorali članovi delegacije, opisali su napetu političku situaciju i dominantnu poziciju vladajuće partije u javnoj sferi, na čelu sa predsednikom Republike, posebno u medijima koji su deo javnog servisa.
 
Domaće organizacije za posmatranje izbora obavestile su delegaciju o problemima i zastrašivanju tokom ustavnog referenduma održanog 16. januara 2022. Delegacija je, kako se navodi u saopštenju, od različitih sagovornika čula zabrinutost zbog pritiska na birače i strah od mogućih nepravilnosti na dan izbora.
 
Predizborna delegacija Skupštine napominje da su predsedničke i prevremene parlamentarne izborne kampanje u ranoj fazi i da bi na njih mogao uticati stav Srbije o ratu protiv Ukrajine.
 

Delegacija je istakla da je opšta atmosfera mirna i da svi politički takmičari mogu slobodno da vode kampanju bez ograničenja. Delegacija je upoznata i sa polarizacijom društva pred ove izbore i sve većom popularnošću ekstremističkih mišljenja, što bi moglo izazvati dodatnu napetost.

  • 49

    05.03.2022 19:20
    Samo ne on
    Bolje i Dačić nego poznavalac vina. Dačić ima bolji scenski nastup, a i dobro peva.
  • Vile

    05.03.2022 18:34
    Vec je…
    SNS u strahu od rasta SpS na talasu rusa gura Vulina da prica tu pricu
    I na kraju SNS nece omati vecini bez sps i Dacic to zna
    a on zna najbolje u toj vodi da pliva cekao
    je 10 godina
    ovu poziciju …
    Polako … drugovi…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.