Predstavljeni planovi Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture"

Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture", predstavnicima kulturne scene i široj javnosti predstavila je rezultate dosadašnjeg rada i najavila strategiju, planove i projekte za ovu godinu.
Predstavljeni planovi Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture"
Foto: 021.rs
Konferencija pod sloganom "Za nove mostove", održana je baš na Dan Evrope, a kako je rečeno prvi simbolični most koji se u ovoj godini gradi je most ''Nada'', koji ima zadatak da osnaži, pre svega, ljudske, a potom i prostorne kapacitete kako bi, u narednim godinama, Fondacija što uspešnije sprovodila projekat "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".
 
Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković naglasio je da je povezivanje i uspostavljanje kvalitetne komunikacije svih činilaca od značaja za razvoj kulture okosnica rada Fondacije. Kao najveći infrastrukturni projekti istaknuti su "Youth creative polis", odnosno transformacija ruševnog prostora nekadašnje fabrike "Petar Drapšin", u gradsku četvrt za razvoj kulturnog i umetničkog stvaralaštva i izgradnju "Novosadskog umetničkog centra", kojeg će činiti Muzička škola "Isidor Bajić", Baletska škola i gradska koncertno-studijska dvorana. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je zahvaljujući osvojenoj tituli Evropske prestonice kulture za 2021. godinu mnogo učinjeno na prepoznatljivosti i boljem pozicioniranju Novog Sada.
 
"To je značajna reklama kako za naš grad tako i za našu državu. Projekat "Novi Sad 2021" priznat je kao nacionalni, pa imamo podršku i pokrajinske i republičke vlade koja nije deklarativna već materijalna i logistička. Novi Sad ima reprezentativan tretman u Evropi, u šta sam se uverio u neposrednoj komunikaciji sa ambasadorima, a pozivi za saradnju su brojni i stižu sa svih strana. Realizujemo projekte u saradnji sa ambasadom SAD, 30 ambasada učestvuje u jednom od novosadskih festivala, i to sve pozitivno utiče na ekonomiju. Beležimo stalni porast broja turista, pa samim tim i veće prihode, što znači da Projekat nadilazi okvire kulture i ima najširi značaj", istakao je gradonačelnik i dodao da je potrebna društvena podrška kako bi projekti koji su najbolje ocenjeni u Briselu, poput revitalizacije Kineske četvrti, bili realizovani na pravi način i na opštu korist.
 
"Grad želi da uloži nekoliko miliona evra u taj prostor, a da upravljanje prepusti nevladinim organizacijama i kulturnim radnicima. Hoćemo da napravimo centar kreativne industrije i kulturnog stvaralaštva u srcu Novog Sada, da renoviramo nešto što je potpuno propalo, pa ne razumem osude u javnosti od strane pojedinaca", kazao je Vučević.
 
Zainteresovanim umetnicima, organizacijama i udruženjima, profesionalcima u kulturi obratili su se i strani saradnici i rukovodioci različitih sektora Fondacije.
  • Perica

    10.05.2017 15:45
    #####
    Neee,Spominji mi MOSTOVE!!!!!
  • Orwell Vegan

    10.05.2017 14:21
    Gresis, sinko
    @Miki
    Ajde ti nas informisi kad si tako obavesten. Mislis da ostali nisu.
  • Miki

    10.05.2017 11:56
    Kad covek pogleda komentare ispod ovakvih vesti postane jasno zasto nam ide ovako kako nam ide... Na svakog pojedinca koji radi nesto dobro za sebe i drustvo, idu desetine njih koji su nezainteresovani, neinformisani i pljuju po ovom sto radi, a neretko ga i aktivno sabotiraju ili ometaju. Tragicno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021