Počinje projekat "Neko od kuće", danas u Eđšegu "kuvanje" ideja

Projekat "Neko od kuće" započeće danas, 26. septembra, događajem "Kuhinjski sto" na kom će se "kuvati" ideje, jesti i pričati o hrani, kao i odnosu između polja kulturne baštine i polja savremenog plesa.
Počinje projekat "Neko od kuće", danas u Eđšegu "kuvanje" ideja
Foto: Pixabay
Cilj projekta je upoznati mlađu generaciju sa plesom kao kreativnim procesom i pokazati im kako mogu postati kreatori na tradicionalnim plesovima u kombinaciji sa savremenim plesnim materijalom. Želja je i da se unapredi dijalog između polja kulturne baštine i polja savremenog plesa i stvori nova verzija igranki iz protekle ere koje su bile mesta razmene ideja i druženja.
 
Poseban fokus projekta je na istoriji i tradicionalnoj kulturi Podunavskih Nemaca koji žive u Vojvodini. Umetnost je viđena kao sredstvo za početak diskusije o onome o čemu je teško govoriti kako bi se kreirao kritički umetnički angažman u odnosu na istorijske događaje i tradicionalnu kulturu. Otvoriće se i pitanja o migraciji, kulturnom identitetu, obradi istorije, pomirenju, političkim prisvajanjima, mogućnostima bavljenja tradicionalnom kulturom u savremenom području i osećaju pripadnosti.
 
Jedna od učesnica projekta, Silke Grabinger iz Austrije, čiji su koreni upravo u Vojvodini, rekla je da je najvažniji cilj ovog udruživanja upravo povezivanje preko plesa.
 
"Kada sam saznala da moja porodica potiče iz Vojvodine poželela sam da dođem ovde, da otkrijem gestove i tradicije i da to uključim u savremeni kontekst. Osećaj pripadnosti nije određen granicama, to je nešto što moraš da deliš i možeš negde da se osećaš kod kuće, čak i kada ne govoriš taj jezik", navela je Grabinger.
 
Projekat će obuhvatiti dve vrste aktivnosti: sastanak partnera i stručnjaka za narodne igre radi obrade zajedničkog nematerijalnog kulturnog nasleđa i radionice sprovedene od strane profesionalnih igrača folklora i modernih savremenih plesača. Razgovori svedoka, istoričara i učesnika projekta biće snimljeni i režirani za film. 
 
Umetnički proizvodi i dramaturgija plesa biće kreirani i izvedeni kroz plesne događaje na više mesta, i kroz deljenje video snimaka onlajn.
 
U okviru projekta plesači iz Srbije će imati priliku da putuju u tri kulturne stanice - Linc, Temišvar i Sofiju, gde će deliti svoje iskustvo, ali i naučiti nešto novo od kolega iz regiona.
 
Događaj "Kuhinjski sto" počinje danas u 17 časova, a trajaće do 22 časa. Ovaj, kao i svi događaji u okviru projekta, održaće se u Kulturnoj stanici Eđšeg.
 
Sutra, 27. septembra, od 9 do 13 časova će se održati "Radionica pokreta" na kojoj će KUD "Sonja Marinković", KUD "Svetozar Marković" i "Silk Fluge" sarađivati kako bi postigli razmenu kulturnog nasleđa i savremenih plesnih tehnika. Istog dana, od 16 do 20 časova, učesnici projekta intervjuisaće starije generacije Podunavskih Nemaca u vezi sa njihovim sećanjima. Te priče će biti snimljene i činiće osnovu materijala za film.
 
Nosilac i koordinator projekta je Studentski kulturni centar. Projekat će biti finansiran u okviru programa Kreativna Evropa posvećenog Evropskoj godini kulturne baštine koja se obeležava ove godine. SKC će ovaj projekat realizovati sa partnerima iz Austrije, Bugarske i Rumunije. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021