Počeo sa radom "Otvoreni studio za arhitekturu i dizajn", razvijaju se ideje za novi centar grada

"Otvoreni studio za arhitekturu i dizajn" počeo je sa radom u prostorijama Fondacije "Novi Sad 2021".
Počeo sa radom "Otvoreni studio za arhitekturu i dizajn", razvijaju se ideje za novi centar grada
Foto: 021.rs
Cilj je da se dodatno razrade ideje za preuređivanje starog jezgra Novog Sada. Na predlozima preuređenja Trga slobode, sa master studentima Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN-a, tokom naredna tri dana radiće arhitekta iz Švedske Johan Kaselbrant, stručnjak za razvojne gradske projekte.
 
Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković poručuje da je princip participativnosti, odnosno uključivanja mnogih, a pre svega građana i stručne javnosti, "najbitniji u donošenju odluka kako želimo da sutra izgleda naš grad".
 
Kreiranje predloga preuređenja starog jezgra grada, odnosno centra, Trga slobode, Pozorišnog trga, Njegoševe, Ulice kralja Aleksadra, Modenine i drugih ulica koje čine staro jezgro, jeste jedan od najvećih zadatak u okvir uprojekta "Nova mesta" Fondacije "Novi Sad 2021". 
 
"Predlog izgleda konačnog uređenja starog jezgra grada biće predstavljen i zahvaljujući 'Case 3D' studiju, koji nam pomaže da to predstavimo na najbolji mogući način virtuelnom realnošću građanima Novog Sada. Verujem da ćemo prvi predlog imati 1. februara, a potom kroz razradu u virtuelnoj realnosti sami građani će moći da se prošetaju i pre nego što sve bude gotovo. Verujem da bi zapravo time, 2021. godine u konačnoj realizaciji imali jednu reprezentativnu priču u samom centru grada", kaže Milenković.
 
  
 
Projekat uređenja jednog od najznačajnijih gradskih mesta započet je otvorenim konkursom Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI), na kojem su nagrađena tri rada, koji predstavljaju okvir za dalju razradu plana u kom pravcu bi staro jezgro Novog Sada trebalo da se razvija.
 
Johan Kaselbrant navodi da mu je čast što je dobio priliku da doprinese tome da se javni prostor učini još boljim i voljenijim. 
 
"Lepo je doći u ovaj grad, već mi se sviđa, mesto je veoma lepo, a utisak je da postoji jedna živahna mešavina stvari čak iako je decembar i prilično je hladno. Možete da primetite da ljudi dosta koriste centar, i u noćnom periodu", primećuje ovaj arhitekta.
 
Ukazuje na to da je važno da se razume lokalni karakter, ali i na to da je godinu dana života proveo u Beču, zbog čega mu se Novi Sad čini dosta bliskim.
 
"Mislim da je jedna karakteristika jasna, a to je da imate velike i male zgrade, velike i male ulice, kao i sve te pasaže između zgrada, a privatni prostori su povezani sa javnim. To je ovde zaista posebno", zaključuje Kaselbrant.
 
Osim Kaselbranta i master studenata sa Departmana za arhitekturu, učešće će uzeti i UGZI, Zavod za urbanizam, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Društvo arhitekata Novog Sada, kao i predstavnici novosadske arhitektonske scene. 
 
Podsetimo, "Nova mesta" su projekat Fondacije "Novi Sad 2021" koji ima tri modela - "S", "M" i "L". Model "S" je bio najmanji, koji je za cilj imao da uključe građane od ideje do realizacije, pa je tako realizovano 19 "Novih mesta". 
 
Drugi model je podrazumevao uključivanje građana kroz sociološka istraživanja, u kojima su rekli kakve sadržaje žele na određenim lokacijama u gradu, dok treći model, ujedno i najveći, predstavlja upravo uređenje starog jezgra grada.
  • Ništa bez makete

    26.02.2019 22:50
    Molim vas samo još betona, naročito na Trgu slobode sa onim simpatičnim belim saksijama i ni slučajno da se napravi hlad leti od krošnji drveća. Fino onako klupe pa da se šlogiramo na suncu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021