Spomenik "Šajki" biće postavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi 28. juna

Spomenik srpskom ratnom brodu "Šajki", u čijoj izradi je učestvovala umetnica Joko Ono, biće postavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi 28. juna, na stogodišnjicu potpisivanja Versajskog mira 1919. godine i zvaničnog završetka Prvog svetskog rata.
Spomenik "Šajki" biće postavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi 28. juna
Foto: 021.rs
Istog dana Exit fondacija će na Tvrđavi otvoriti i konceptualnu instalaciju pod imenom "One day...". Kako navode u Exit fondaciji, ova instalacija će pored muzičkog festivala, dodatno promovisati Petrovaradinsku tvrđavu, ali i ceo Novi Sad na međunarodnoj sceni kao grad tolerancije, saradnje i kulture.
 
U pitanju je deo projekta "Creative History Balkans Tour", koji je pokrenula Exit fondacija, i programske platforme "Tvrđava mira" projekta "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture". 
 
"Veoma smo srećni što zajedno sa ikonom mirovnog pokreta i savremene umetnosti Joko Ono donosimo prvi veliki spomenik miru na ovim prostorima koji će biti nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije. Kao i projekat 'Kreativna istorija Balkana”' koji promoviše kulturni turizam i četiri tvrđave Balkana kroz spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleđa, i u slučaju saradnje sa Joko Ono imamo istu fuziju modernog i tradicionalnog. Instalacija koju je uradila Joko Ono urađena je po motivima tradicionalnog broda 'Šajka' koji su koristili vojnici-graničari Vojne krajine, i koji je deo srpskog kulturnog nasleđa", izjavio je predsednik UO Exit fondacije Ivan Petrović.
 
Projekat "Creative History Balkans Tour" ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje: tvrđavu Kastel u Banja Luci; budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu; i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji. 
 
"Ideja Saveta za regionalnu saradnju, koja je implementirana i finansirana od strane EU projekata razvoja turizma i promocije, jeste da se odaberu najbolje kulturne i avanturističke turističke ponude Zapadnog Balkana i da se pretvore u jedan zajednički regionalni turistički proizvod koji će privlačiti više posetilaca u region, zadržati ih duže, i da posete ne jednu već nekoliko lokacija", rekao je predstavnik Saveta za regionalnu saradnju Nikola Gaon.
 
Konceptualna instalacija "One day..." Joko Ono biće realizovana u okviru projekta "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture", a u sklopu programskog luka "Tvrđava mira", koji se bavi afirmisanjem Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti, i to kroz umetnost i kulturu.
 
Na konferenciji je prezentovana i internet platforma, koja će turistima širom sveta predstaviti turističke bisere kulturnog nasleđa Balkana. 
  • Bole

    05.06.2019 15:41
    Istorija
    Malo je poznato da majka Joko Ono, poreklom od Jokića, iz Onogošta, pa je tako sklepala taj umetnički pseudonim. Otac joj je japanac, unuk samuraja što ga ubio Lekso Sajičić 1906. godine.
  • Maki

    05.06.2019 14:57
    kulicmarko@gmail.com
    Nije mi jasno zasto spomenik kada su mogli da naprave pravu drvenu repliku sajke koja bi sluzila za turisticko razgledanje tvrdjave i okoline sa Dunava i tako bila veca kulturno-turisticka atrakcija Novog Sada od komada gvozdja na kamenom postolju.
  • Vojvodjan

    05.06.2019 14:52
    Stalno se INSISTIRA na srpskom istorijskom kulturnom itd nasledju Vojvodine. Ona je paralelno stvarana sa svim drugim narodima i narodnostima. FALA BOGU. Nego srBija NIJE SIGURNA u Vojvodjansko opstojanje pod njenom stegom, pa se forsira samo jedna strana Istorije. Istorija Vojvodine je daleko KOLORITNIJA od srbijanskog jednolicja. I nikad to nece moci istisnuti. Nikad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021