Dva koncerta, izložba i filmski festival u okviru "Tvrđave mira"

Dva koncerta, izložba i filmski festival održaće se ove nedelje u okviru programske platforme "Tvrđava mira".
Kako zvuče gregorijanski korali pokazaće ansambl "Kaliomene", koji će nastupiti 11. juna u 20 časova u Katedrali. Ansambl će izvesti i druge stilove crkvenog akapela pevanja, a ono što će nastup učiniti nesvakidašnjim su svetlosne projekcije, uz koje će publika na poseban način doživeti duhovnu muziku.
 
Ono što "NEO" festival, koji je ove godine deo platforme "Tvrđava mira", izdvaja od drugih je izvođenje klasične muzike na ne-klasičan način, što će najpre dokazati ansambl "Kaliomene", a zatim i koncert na Salašu, 14. juna, u 20 časova.
 
Značaj Pavla Beljanskog i Ive Andrića u diplomatiji biće predstavljen na izložbi "Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci" koja će biti otvorena 13. juna u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u 20 časova. Na taj način biće obeležena stogodišnjica od početka diplomatske karijere Beljanskog u Stokholmu i 180 godina od početka negovanja francusko-srpskih diplomatskih odnosa, u kojima je naš nobelovac, Andrić, imao značajnu ulogu.
 
Kako tehnologija doprinosi drugačijem umetničkom izrazu, uz upotrebu AR tehnologije (tehnologije proširene stvarnosti) Novosađani će moći da vide i osete u okviru događaja "Na margini istorije". Projekat sumira medije, poeziju, fotografije i video zapise i nastao je u okviru međunarodne saradnje Mohamada Kebevara - pesnika iz Sirije, Meri Mekdonald - multimedijalne umetnice iz Londona i Nataše Boškić – Novosađanke koja na pedagoškom fakultetu na univerzitetu Britanske Kolumbije u Vankuveru radi kao direktor grupe za podršku za upotrebu obrazovne tehnologije. Projekat "Na margini istorije" pokreće temu migracija i bavi se posledicama rata u Siriji i oslikavanjem situacije nakon NATO bombardovanja Srbije.
 
Projekat "Na margini istorije" biće predstavljen u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu 14. juna, a svi zainteresovani moći da ga pogledaju sve do 21. juna.
 
"Tvrđava mira" obuhvatila je i peti 21114 - Film fest Novog kulturnog naselja u okviru kog će biti prikazano 13 filmova, na kojima su zajedno radili umetnici iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, ali i Velike Britanije i Švedske. Festival počinje 13. juna u 20:30h i traje do 16. juna, na Novom naselju, u Ulici Bate Brkića. 
 
Do 7. jula u okviru platforme biće održano 20 događaja – koncerata, izložbi, projekcija filmova, pozorišnih predstava, a Novi Sad će 28. juna dobiti i spomenik mira "One day..." koji je kreirala Joko Ono. Ceo program možete pronaći na linku: https://bit.ly/2IoGh9D i na društvenim mrežama.
 
Ulaz na sve događaje je slobodan.
  • Hoće

    11.06.2019 20:23
    /
    Blokstok
  • /

    11.06.2019 18:37
    /
    o boze, hoce li do 2021 biti jedna manifestacija vredna publike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021