Šekspir, Tuluz-Lotrek i Joko Ono

Spomenik mira kao poklon Novom Sadu, izložba, dve predstave – to će ove i početkom naredne sedmice obuhvatiti programska platforma "Tvrđava mira" koju je pokrenuo "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".
Zašto je Šekspir za glumce i dalje jedan od najzahtevnijih dramskih pisaca, za reditelje večna inspiracija, a za publiku predmet oduševljenja? Zašto su njegova dela i dalje među najigranijim i najpopularnijim pozorišnim komadima? Šta o Šekspiru govore njegovi junaci?
 
Tim pitanjima bavi se predstava Nikite Milivojevića "Moj Šekspir" koja će premijerno biti izvedena 28. juna u 20 sati, u okviru "Šekspir festivala" u Vili Stanković u Čortanovcima. Predstava okuplja poznata glumačka imena sa prostora bivše Jugoslavije, poput Milene Zupančič, Svetlane Bojković, Voje Brajovića, Svetozara Cvetkovića, Zijaha Sokolovića, Miodraga Krivokapića, Ozrena Grabarića, Igora Đorđevića, Jelenu Đulvezan…
 
Oni će u ulogama raznih Šekspirovih junaka, kroz dijalog, preneti njihove doživljaje ovog dramskog genija - zašto je on toliko zahtevan i zašto su njegove poruke vanvremenske.
 
Izložba Tuluz-Lotreka
 
Izložba francuskog umetnika, Anri de Tuluz-Lotreka, biće otvorena 3. jula u kulturnoj stanici Svilara uz prateći program, a Novosađani će više od 20 njegovih dela moći da vide do polovine jula.
 
Umetnik koji nije nastojao da ulepša stvarnost, već je u svojim delima bio surovo iskren. Slavu je stekao kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatima, među kojim je posebnu pažnju privukao plakat za Mulen Ruž.
 
Spomenik mira
 
Svetska multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja, Joko Ono, izabrala je Novi Sad kao grad kojem će pokloniti svoje delo - Spomenik mira, koji će svečano biti otkriven 28. juna u 19:30h na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
Joko je inspiraciju pronašla u tradicionalnom srpskom vojnom brodu (šajka), dok je Petrovaradinska tvrđava simbolično odabrana kao najveće defanzivno vojno utvrđenje u Evropi, izgrađeno u 18. veku.
 
To je zajednički projekat "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", Exit fondacije i kompanije NIS, kojim će biti obeležena stogodišnjica od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka Prvog svetskog rata.
 
Zašto smo bliski samo u strahu i tragediji?
 
Zašto postajemo bliski samo u strahu i tragediji? Zašto humanost i povezanost ne može da se održi i u miru? Zašto smo u "haosu" više spremni da pomognemo drugima?
 
Na ta pitanja moći će da odgovori svako ko 30. juna u 19 sati bude u kulturnoj stanici Svilara gde će biti izvedena interaktivna predstava "78 dana bliskosti u strahu – 20 godina od početka bombardovanja".
 
Predstava je zasnovana na pričama, fotografijama i video-materijalu Novosađana iz perioda bombardovanja Novog Sada 1999. godine. Glumci, ali i publika, koja će moći da učestvuje, nastojaće da odgonetnu osetljive međuljudske odnose koji nastaju u nemilim okolnostima, o bliskosti koja se naprasno stvara i na isti način nestaje nakon prestanka agresije.
  • Dela

    25.06.2019 21:04
    Dela Tuluz Lotreka ili reprodukcije?
    Treba li da požurimo pre nego što neko vikne još malo pa nestalo?

    Izuzetno mi je drago ako će njegove slike gostovati kod nas, ali mi je nekako logičnije da se takva izložba održi u galeriji Matice Srpske, Zbirci stranih umetnosti, ili nekom sličnom zdanju.

    Molim Vas pišite detaljnije o ovome

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021