Prva nedelja "Kaleidoskop kulture" u znaku književnosti, plesa i performansa

Književnost, ples, hip-hop subkultura, interaktivni performans, "Šetnje kroz nasleđe" – tako u kratkim crtama izgleda program prve nedelje "Kaleidoskopa kulture", koji je počeo u subotu, 24. avgusta, u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, događajem "Novosadska kapija".
Više od 140 događaja na programu "Kaleidoskopa" do 1. septembra ponudiće posetiocima brojne opcije i ostaviti prostora da odaberu i oblikuju "kaleidoskop" po svojoj meri.
 
Nakon što su u Podgrađu programi skrenuli pažnju na značaj Podgrađa, njegovu infrastrukturu, istorijske događaje, ličnosti i priče koje znamenita zdanja kriju, na red dolaze i druge umetnosti koje se prepliću u okviru "Kaleidoskopa". 
 
Ljubitelji književnosti ove nedelje imaće priliku da zadovolje "apetit" za pisanom rečju na 14. Međunarodnom novosadskom književnom festivalu, koji počinje danas, 26. avgusta u 21 sat na Trgu mladenaca i trajaće do 28. avgusta.
 
Novi Sad će ugostiti pisce Eduarda Mogu iz Španije, Ferenca Andraša Kovača i Katalin Ladik iz Mađarske, Arena Vornera iz Engleske, Tobijasa Burgharta iz Nemačke, Žana Lika Depaka iz Francuske, kao i domaćeg pisca Dejana Aleksića. I ove godine biće dodeljena tradicionalna "Brankova nagrada" mladim književnicima do 29 godina, kao i međunarodna književna nagrada "Novi Sad".
 
Deo festivala, koji predstavlja jedan vid interkulturne saradnje između domaćih i stranih pisaca, biće i simpozijum "Intelektualac, književnost i kapitalizam", debate na određene teme i čitanje poezije u večernjim satima na Trgu mladenaca. Osim Trga, lokacije za ovogodišnji festival su i Gradska biblioteka, balkoni u Zmaj Jovinoj ulici, bašte novosadskih kafea i restorana. Festival, koji je ove godine u okviru "Kaleidoskopa kulture" organizuje Društvo književnika Vojvodine u saradnji sa "Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture".
 
Tri migranta u čamcu - četiri izvođenja u Svilari
 
Prvu nedelju Kaleidoskopa kulture ispuniće i nesvakidašnji performans, koji uključuje i publiku "Tri migranta u čamcu", zakazan za 29. avgust u 18 sati na platou kulturne stanice Svilara. Performans je zamišljen kao izmišljeno putovanje tri migranta i krijumčara na gumenom čamcu koji plove rekom Evros, a dijalozi su bazirani na popularnom romanu "Tri čoveka na brodu".
 
Publika će imati aktivno učešće u performansu jer će jedan deo posetilaca opremljenih uređajima za noćnu vidljivost neprimetno šetati kroz prostor i posmatrati predstavu, preuzimajući ulogu carinika, dok scena postaje velika panoramska video-projekcija rečne obale. Ostatak publike će, dok čeka da uđe i postane deo performansa, putem nekoliko ekrana, pratiti prenos vesti o migracijama, hapšenjima, političke govore...
 
Performans je delo umetnika Petka Dourmana, u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda i "Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture", a izvodiće se i 30. i 31. avgusta , kao i 1. septembra od 18 sati na istom mestu. 
 
Savremeni ples i hip-hop subkultura
 
U okviru ovogodišnjeg festivala savremenog plesa i performansa "Pokretnica", koji je takođe deo Kaleidoskopa kulture, Novosađani će imati prilike da učestvuju u radionicama poput "Tamo vani i ovdje unutra" 30. avgusta u 19 sati u kulturnoj stanici Svilara, kao i da prisustvuju predavanjima i prezentacijama. Ovogodišnji festival posvećen je temi održivosti zajedničkog rada na lokalnoj sceni, kao i povezivanju domaćih umetnika sa inostranim. Ove godine Festival okuplja muzikologe Milana Milojkovića i Adrianu Sabo, pesnikinje Jelenu Anđelovsku i Vitomirku Trebovac, koreografkinje Vesnu Pašćanović, Oliveru Crnjanski i Nataliju Vladisavljević, kao i goste iz regiona, koreografkinje Sonju Pregrad i Anu Keitmeyer. Festival realizuje udruženje za savremeni ples i kulturu "Praktikabl" i trajaće do 31. avgusta, na nekoliko lokacija u gradu. 
 
"Block party" – događaj koji će obeležiti naredna tri vikenda, promovisaće hip hop kulturu kao načina življenja, za šta će biti zaduženi hip-hop plesači, crtači grafita i di-džejevi. Prvi "Block party" biće organizovan 30. avgusta u dvorištu između ulica Beogradski kej i Marka Miljanova na Podbari sa početkom u 18.30h.
 
Posetioci će imati prilike da se upoznaju sa street art umetnikom iz Slovačke Jurajom Djurišom, đuskaju uz muziku di-džejeva Zupany i MC Banzae, a promovisanju hip hop kulture doprineće i lokalni crtači grafita.  
 
Sledeći "Block party" biće već 31. avgusta, takođe u 18.30h, u dvorištu između ulica Dragiše Brašovana i Ravaničke na Limanu 2 u takozvanom "Bronksu", zatim 7. i 14. septembra. "Block party" zajedno organizuju Plesno udruženje "Groove" i "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".
 
Poslednje virutelno putovanje kroz urbane bašte
 
Kako su izgledale nekadašnje urbane bašte i šta čini današnje, Novosađani će imati prilike da vide 1. septembra u 18 časova u kulturnoj stanici Eđšeg, u okviru treće i poslednje "Retrospektive urbanog baštovanstva Novog Sada", koja je deo projekta "Šetnje kroz nasleđe". Urbane bašte biće predstavljene kroz multimedijalnu izložbu, koju čine plakati, video i animirani materijal. Naročito zanimljiv način da se publika animira jeste mogućnost korišćenja VR opreme koja će omogućiti malo virtuelno putovanje kroz urbane bašte. 
 
Kaleidoskop kulture je programski luk iza kog stoji "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u "grad scenu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021