FOTO: Konkurs za uređenje još četiri urbana džepa u Novom Sadu i okolini

Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" raspisala je još jedan konkurs za arhitektonska rešenja za uređenje četiri urbana džepa na Novom naselju, Klisi, Bukovcu i Kisaču.

Konkurs se sprovodi u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada, a četiri lokacije u isto toliko mesnih zajednica će na osnovu nagrađenih rešenja biti uređene u narednom periodu. Ovo nije prvi put da se ovako biraju rešenja za uređenje malih urbanih celina u Novom Sadu i već je sprovedeno nekoliko konkursa, a sada su na redu prostori u Bukovcu, Kisaču, Klisi i Novom Naselju, u ulici Branislava Borote.

Tačnije, kako se vidi iz konkursne dokumentacije, u Bukovcu treba da se uredi prostor kod česme u ulici Kralja Petra I, naspram lokalne ambulante. Radi se o parceli od oko 350 kvadrata, koja treba da služi kao pijaca tokom pijačnih dana, a ostalo vreme kao javna površina.

U Kisaču se planira uređenje parka, koji se nalazi naspram kolskog ulaza u kompleks FK "Tatra" u Slovačkoj bb. Ovde se radi o oko 250 kvadarta, koji treba prvenstveno da se ozeleni.

Na Klisi je kao lokacija za malu urbanu sredinu odabran ugao Savske ulice i Zmajevačkog puta, tj. prostor nedaleko od MZ "Klisa". Ovde već postoji dečije igralište i prostor je potrebno dodatno urediti kao javnu površinu.

Konačno, četvrta lokacija za koju se traži arhitektonsko rešenje je plato na uglu Branislava Borote i Simeona Piščevića na Novom naselju, u okviru MZ "Gavrilo Princip". Na ovoj lokaciji postoji već dečije igralište, zelenilo, drveće i staze, prostor treba dodatno urediti i prilagoditi ga za korišćenje stanovnicima ovog stambenog bloka, koji se naslanja na ložionicu.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi i da je okvirno predviđena suma za radove na uređenju pet miliona dinara po lokaciji, tako da arhitektonska rešenja treba da budu u skladu sa tim budžetom.

Konkurs je otvoren do 3. oktobra, a rezultati će biti saopšteni 12. oktobra.

Pobedničkim radovima pripada nagrada od po 125.000 dinara po lokaciji, a biće i otkupa tri rada za sumu od 50.000 dinara.

Više o konkursu se može pročitati, a dokumentacija preuzeti OVDE.

  • Dejan

    06.09.2019 22:09
    Samo Urbano
    Kakve veze ima rec "urbani" sa Klisom, Bukovcem i Kisacem?
  • pustara

    03.09.2019 23:19
    ovi prazni džepovi će biti sve što će ostati od zelenila nakon što smrdljivi investitori izbetoniraju gradske ulice da bi u talu sa vlastima naplatili svaki kvadratni metar i oprali lovu...
  • Petar

    03.09.2019 21:26
    Na klisi ostavite zelenilo, betonom zalijte ZIG

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021