Književno jutro, dve premijere u SNP-u, dečija predstava, 80 godina Banovine - poslednja nedelja "Kaleidoskopa kulture"

Književno jutro na Najlon pijaci, dve premijere u Srpskom narodnom pozorištu, performans na Železničkoj stanici, izložba povodom 80 godina Banovine, samo su neki od događaja koje donosi peta, ujedno i poslednja nedelja "Kaleidoskopa kulture" u Novom Sadu.
Umesto književne večeri, "Kaleidoskop kulture" ove godine donosi "Književno jutro" i to na jednoj od najprometnijih lokacija u gradu, Najlon pijaci, 28. septembra u 8 časova ujutru, spajajući na taj način nesvakidašnju lokaciju i interesantan program. "Književno jutro" događaj je kojim će biti zatvoren ovogodišnji, Međunarodni festival proznog stvaralaštva, Prosefest, a Novosađani će tog jutra imati prilike da se druže sa književnicima Milutinom Ž. Pavlovim, Vuletom Žurićem i novinarom i piscem Raletom Damjanovićem. 
 
Još dva dana izvođenja performansa na Železničkoj stanici
 
Performans "Ova zgrada govori istinu", koji se bavi problemom javnih prostora, biće izveden danas, 23. i sutra, 24. septembra u tri termina od 12, 17 i 20.21 čas na Železničkoj stanici, a publika u Novom Sadu premijerno je mogla da vidi performans juče, 22. septembra, kada je izveden u dva termina.
 
U pitanju je projekat pobednika 14. Praškog kvadrijenala, najznačajnije svetske manifestacije posvećene scenskoj umetnosti, Filipa Jovanovskog, koji je u Novom Sadu predstavljen u okviru saradnje "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" i Bitefa. 
 
Sećanje na stradale glumce i beg u bolje sutra - dve premijere u SNP-u
 
Početak i kraj radne sedmice u Novom Sadu obeležiće dve premijere najstarijeg pozorišta u Srbiji.
 
Premijera predstave "Katar", u režiji Ognjena Petkovića, izvedena je večeras, 23. septembra, u 20.30 časova, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Priča prati četiri junaka koji sede u lokalnoj kafani i maštaju o odlasku u Katar i rešavanju svih životnih problema koje "vuku" još iz ratnih devedesetih. Paralelno sa ovom pričom, predstava prati i devojčicu Leu koja takođe provodi vreme u kafani, upijajući stavove svog oca i dede uz koje odrasta. Predstava je nastala kao saradnja SNP-a i udruženja "Mansarda" i "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".
 
Već u petak, 27. septembra na sceni Pera Dobrinović, premijerno će u 19.30 sati biti odigrana predstava "Smederevo 1941". Predstava, čiju režiju potpisuje Ana Đorđević, posvećena je glumcima koji su stradali 5. juna 1941. u velikoj eksploziji municije u Smederevu, kao i većina stanovnika tog grada. 
 
Obeležavanje 80 godina od osnivanja Banovine
 
Multimedijalnom izložbom "Banska palata u Novom Sadu – priče iza priče" biće obeleženo 80 godina od izgradnje Banovinskog kompleksa, poznatog i pod imenom Banska palata u Novom Sadu. Izložbu čini dva segmenta, pa će otvaranje jednog dela biti 25. septembra, u 12 časova u holu zgrade Pokrajinske vlade, a drugi deo biće otvoren istog dana u 18 sati u Arhivu Vojvodine.
 
Banska palata u Novom Sadu, delo jednog od naših najpoznatijih arhitekata Dragiše Brašovana, zauzima posebno mesto u istoriji srpske arhitekture i predstavlja jedan od najznačajnijih arhitektonskih spomenika art deko stila u našoj zemlji.  Na izložbi je radio Arhiv Vojvodine, uz podršku "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture". 
 
Predstava za najmlađe u Eđšegu
 
U subotu 28. septembra u 20.30 časova, biće održana predstava nastala kao proizvod lutkarskih radionica "Poezija papirnih lutaka", u kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4).
 
Na radionicama su zajedno radila deca iz Novog Sada, a vodili su ih Škart kolektiv i pesnikinja Jelena Ađelovska. Na predstavi će publika imati prilike da vidi i čuje pesme, priče, crteže, maštarije i ostale svaštarije, nastale na tim radionicama sa decom, a deo čitave prezentacije su i animacije trapavih lutkarskih grešaka koje pričaju skrivene priče o nama i njima, kako navode organizatori.
 
Zatvaranje "Kaleidoskopa kulture" uz postavljanje skulpture ispred Svilare
 
Ovogodišnji "Kaleidoskop kulture" biće zatvoren uz otkrivanje skulpture "Kju", 29. septembra, u 19 sati, a čitav program počeće u 18.30 časova.
 
Skulpturu sačinjenu od čuvenog aranđelovačkog mermera, isklesala su četiri umetnika iz tri različite Evropske prestonice kulture: Novog Sada, Rijeke i Temišvara, što predstavlja još jedan vid saradnje gradova i umetnika.
 
Projekat "Kju" je nastao kao autorska i umetnička ideja Danila Vuksanovića i Luke Kulića, koja je razvijana u saradnji sa Udruženjem građana Podbare Almašani, sa ciljem da se podstakne praksa aktivnog prisustva savremene skulpture u Novom Sadu.
 
"Kaleidoskop kulture" je programski luk iza kog stoji "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u "grad scenu". Deo "Kaleidoskopa kulture" su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.
 
Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, "Kaleidoskop" kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.
 
Sve informacije možete pronaći na sajtu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021