Filmski festival "Cinema now" za vikend u Svilari, sviraju E-Play i Repetitor

Festival "Cinema now" održaće se 26. i 27. oktobra u kulturnoj stanici Svilara i Kožari Srpskog narodnog pozorišta.
"Cinema now" je novo izdanje festivala Cinema City, koji nakon dve godine ponovo donosi kvalitetna filmska ostvarenja i predstavlja talentovane domaće autore. 
 
Satnicu filmova, pogledajte OVDE.
 
U muzičkom delu programa, 26. oktobra nastupaju E-Play i Fran Palermo, a 27. oktobra Repetitor, o čemu više OVDE
 
Ulaz na festival se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.com, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, kako bi se izbegle gužve.
 
Novi format festivala ove godine deo je programskog luka "Druga Evropa" što predstavlja početak saradnje "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" i filmskog festivala "Cinema City", ali, ovog puta i saradnje sa Srpskim narodnim pozorištem.
 
Danas se obeležava i godinu dana od početka rada kulturne stanice Svilara. Novo izdanje filmskog festivala biće u prostoru nekadašnje fabrike za bojenje svile, koja je pre tačno godinu dana pretvorena u kulturnu stanicu Svilara. 
 
"Ovo je početak jednog novog ciklusa za nas. Otkrivali smo po gradu šta se dešava, tražili lokaciju za festival i veoma nam se dopao prostor Svilare. Ne tako davno ovaj prostor je bio ruina, za koji većina ljudi nije bila svesna da postoji, a kroz tranformaciju koja se desila Svilara funkcioniše već godinu dana i prostor je zaista multifunkcionalan i mi smo poželeli da baš ovde radimo festival. Pretvorićemo ovu zgradu u multipleks posvećen umetničkom filmu", rekao je direktor filmskog festivala "Cinema City" Miloš Ignjatović.
 
Svoja vrata otvoriće i prostor Srpskog narodnog pozorišta - Kožara, preko puta kulturne stanice Svilara, koji će biti glavna lokacija sa 350 mesta.
 
"U našem prostoru, koji sada ustupamo za festival je zapravo fundus, odnosno velika radionica gde se proizvode predstave, veliki dekor za balet i operu, tako da taj prostor do sada nije bio namenjen javnosti, ali smo zato želeli da odškrinemo vrata da publika vidi kako to izgleda i kako nastaju velike predstave", naveo je upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić
 
Novi format festivala ove godine deo je programskog luka "Druga Evropa", koji će, u duhu priprema Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, do 15. decembra predstaviti drugačiju, skrivenu, manjinsku, hrabru i izazivačku kulturu i umetnost. 
 
Povezivanje vaninstitucionalne scene i ustanova kulture kroz prostore i programe je jedan od glavnih ciljeva projekta "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture". Ovog puta taj projekat je spona između jedne od najstarijih kulturnih ustanova u Srbiji - Srpskog narodnog pozorišta i filmskog festivala "Cinema City", u okviru dvodnevnog festivala "Cinema Now", čime se kroz povezivanje različitih aktera, prostora i programa, najstariji deo Novog Sada, Almaški kraj, prikazuje kao novi kulturni kvart. 
 
"Obnavljanje kulturno-istorijskog i industrijskog nasleđa, poput Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, industrijskog kompleksa "Petar Drapšin" odnosno takozvane Kineske četvrti, kulturnih stanica Eđšeg i Svilara jeste važno, ali je još važnije da to što obnovimo stavimo u funkciju kulture. Razvojem publike, povezivanjem različitih kulturnih aktera i njihovom podrškom, mi ne samo da jačamo čitavu kulturnu scenu, mi potvrđujemo da već sada kultura postaje način života u Novom Sadu", dodao je direktor "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021