Pozorišna predstava "Papa Jovana" večeras onlajn

Pozorišna predstava "Papa Jovana" biće odigrana večeras u Kulturnoj stanici Eđšeg, a publika će moći da je pogleda onlajn od 19 časova.
Predstava je dramatizacija istoimenog romana Done Vulkfolk Kros. U pitanju je master rad studentkinje Lee Jevtić, koja je, osim rediteljke i glavna glumica u ovom komadu, a Nikoli Miloradoviću, studentu fizike, ova predstava je prvi produkcijski poduhvat. 
 
Ko je Papa Jovana?
 
"Papa Jovana je istorijska ličnost, iako je uložen veliki napor da se sakrije da je ona postojala. Papa Jovana je stvarna ličnost, što daje neku, ja bih rekla, nadu za promenom, ali sa druge strane, simbolički, ona je borba, pravda. Razlog zbog kog sam uzela da dramatizujem roman je suština koja postoji u nama i koju ako ignorišemo prosto nećemo biti ono za šta smo stvoreni. Papa Jovana jeste priča o religiji, ali nije fokus na tome, već na ljudskoj suštini i da, mislim da smo mi svi Papa Jovana", kaže Lea Jevtić.  
 
Predstava se bavi mračnim srednjim vekom i govori o borbi, pravdi, ljubavi i ljudskoj okrutnosti, za koju i Lea i Nikola smatraju da je i danas prisutna, samo se drugačije ispoljava.  
 
"Od one okrutnosti koja je bila vrlo reprezentativna, možda najviše fizički, danas imamo neku vrsti individualizma gde smo okrutni jedni prema drugima. Ne postoji nikakva kolektivna svest. Mi smo zapravo tim otuđivanjem okrutniji jedni prema drugima. Međutim, ono što je, čini mi se, isto i tada i danas su unutrašnje ljudske muke i mislim da bi bilo potpuno iluzorno posmatrati istoriju kao jedan pravolinijski tok vremena koji predstavlja progres. Ja ne mislim da je čovečanstvo po svojoj čovečnosti i duhovnosti napredovalo od tog vremena do danas. Tehnološki svakako jeste", priča producent, Nikola Miloradović.  
 
Predstava ima za cilj da podstakne kritičko mišljenje i pokrene važna pitanja poput feminizma, pokušavajući da skine stigmu sa te reči, kako objašnjava rediteljka. Ona smatra da je upravo umetnost moćan alat koji može to da učini. Kako kaže, u svakoj predstavi u kojoj se bavimo društvom i sobom u njemu neminovno je da će se pokrenuti kritičko mišljenje. 
 
Za sebe kao rediteljku Lea kaže da je stroga, iako je zapravo po struci glumica. 
 
"Da, stroga sam, prvenstveno zato što nisam rediteljka po zanimanju, to je nešto što me zanima i što volim. Nemam znanja dovoljno za to, prvenstveno sam glumica, ali mi je bilo jako zanimljivo zato što sam ja ovo radila kao master rad, a on podrazumeva određeno glumačko istraživanje. Ja sam istraživala Brehta i njega je nemoguće glumiti ako ga prethodno ne razumeš i u režiji. Tako da valjda imam opravdanje što sam ja i rediteljka", tako priča Lea o svom iskustvu "igrajući" dve uloge, dok student fizike svoju profesiju i pozorište povezuje sa jednom rečju - beskonačnost. 
 
"I fizika i pozorište bave se beskonačnostima, samo što su različite beskonačnosti u pitanju. Fizika teži da poznaje širinu sveta u čitavoj njegovoj pojavi, dok se umetnost, konkretno pozorište, bavi onim beskonačnim, unutrašnjim svetom čoveka. A mene izgleda privlače beskonačnosti", objašnjava producent predstave Nikola Miloradović i kaže da mu je jedini izazov u radu bila organizovanost, što je uspeo da savlada.  
 
Pozorišna predstava "Papa Jovan" jedan je od 22 projekta koji su dobili sredstva na javnom pozivu "Umetnici. Sad!", Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizaciju kulture i jačanje publike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021