"Seksualnost nevidljivih: film i realnost" u petak iz Kulturne stanice Eđšeg

Putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Eđšeg publici će se u petak, 28. avgusta od 18 sati predstaviti udruženje KAO Parnas, autori projekta "Seksualnost nevidljivih: film i realnost", koji je jedan od projekata odabran u okviru Javnog konkursa za jačanje lokalne umetničke scene.
U okviru projekta publika će moći da isprati razgovor Milice Knežević, autorke bloga "Izaberi da živiš", Tanje Josić, glumice i profesorke filozofije, Tatjane Stojšić Petković, psihološkinje, kao i Milese Milinković, producentkinje i direktorke festivala "Uhvati film".
 
Nakon održane tribine, publici će od 20 sati do ponoći, preko Jutjub kanala Međunarodnog filmskog festivala "Uhvati film" biti dostupni za gledanje filmovi "Nezaboravno" Đanluke Santonija, "Moć tela" Marije Mace Obrovački, "Ljubav, seks i ruža" Leonarda Suareza, "Kolege" Damiana Vebera i "U meni" Oradola Kaevpraserta, ostvarenja koja otkrivaju tabu teme i ruše stereotipe i predrasude.
 
Milesa Milinković, autorka ovog projekta, kaže da na festival svake godine stigne oko 500 filmova na temu invalidnosti, iz celog sveta, a iz Srbije i regiona tek poneki.
 
"Na temu seksualnosti žena sa invaliditetom u Srbiji prema mojim saznanjima – postoje samo dva kratka filma iz 2012, nastalih tokom filmskih radionica za osobe sa invaliditetom. Producentkinja sam oba filma, jednog i autorka. I upravo smo nas dve – žene sa invaliditetom jedine koje smo se usudile da kroz film progovorimo o toj temi. U svetu se mnogo više govori o seksualnosti žena sa invaliditetom, što primetimo i po pristiglim filmovima na festival (od kojih ne prođu svi selekciju stručnog žirija za festival), a primetno je da se govori i o seksualnosti transrodnih žena, lezbejki i svemu onome što je za naše podneblje, čini mi se, nezamislivo", navodi ona.
 
Milesa dodaje i da se u poslednje dve decenije sa razvojem društva i ljudskih prava, menja i položaj osoba sa invaliditetom. One jesu vidljivije, uključenije, aktivnije. Ali, takođe ističe, da ta poboljšanja ne znače da je misija završena.
 
"Projektom "Seksualnost nevidljivih: film i realnost" želimo da ponudimo kulturni događaj koji spaja filmsku umetnost, tabu teme  i afirmaciju umetničkih potencijala žena sa invaliditetom. Naša ideja je da publici ponudimo oko sat vremena kratkih filmova na temu seksualnosti osoba sa invaliditetom iz arhive "Uhvati film" festivala, a zatim da kroz tribinu sa nas 4 aktivistkinje i umetnice – žene sa (različitim) fizičkim invaliditetom, prodiskutujemo o izazovima, predrasudama, stereotipima, mogućnostima, da zajedno interpretiramo odgledani filmski sadržaj, razmenimo mišljenja i na kraju podstaknemo publiku da promišlja o mikroakcijama", kaže Milesa i dodaje da se pitanje invaliditeta tiče svih.
 
Milinković smatra da Novi Sad može da iskoristi titulu Evropske prestonice kulture, da kulturu učini dostupnom svima u maksimalnoj mogućoj meri.
 
"Mislim na dostupnost objekata i sadržaja, da afirmiše što više umetnika sa invaliditetom i inkluzivne projekte, odnosno da postavi standarde uključenosti osoba sa invaliditetom kao stvaralaca i konzumenata umetnosti i kulture, koji će biti trajno održivi, koji će se podrazumevati i nakon 2021/22", zaključuje ona.
 
Projekat "Seksualnost nevidljivih: film i realnost" jedan je od 42 projekta koji je dobio sredstva na Javnom konkursu, u okviru projekta "Umetnici. Sad!", koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizacija kulture i jačanje publike. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021