Kaleidoskop kulture od 4. septembra u Kineskoj četvrti

Kaleidoskop kulture, treći po redu, koji će se održati od 4. septembra do 9. oktobra, biće otvoren kroz umetničko-programski koncept nazvan "Liman 5" u Kineskoj četvrti.
Kaleidoskop kulture od 4. septembra u Kineskoj četvrti
Foto: 021.rs

Predstavnici Fondacije "Evropska prestonica kulture 2021", koja organizuje Kaleidoskop, kažu da je ova lokacija odabrana kao mesto gde se susreću industrijsko nasleđe i savremeno stvaralaštvo.

Prilikom prezentacije programa "Liman 5" rečeno je da su četiri dana kroz pet umetnosti uvertira za narednih pet nedelja u kojima očekuju da će čitav grad postati "kaleidoskop kulture".

Organizatori navode da kao jedan od najvećih programskih lukova u okviru projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", Kaleidoskop kulture prepliće pet vrsta umetnosti kroz mnogobrojne kulturne i umetničke događaje.

"Kaleidoskop kulture je celogodišnji projekat kulture zajedništva koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi krajem leta predstavio prostore i programe širom grada promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. U ovom periodu Novi Sad postaje grad-scena u kojem je svima pružena prilika da kreiraju sopstveni kaleidoskop kulture, u susretu sa arhitekturom, književnošću, izvođačkom, vizuelnom i primenjenom umetnošću tokom svih pet nedelja trajanja programa", navode u Fondaciji.

Programi Kaleidoskopa kulture biće dostupni i onlajn, čime će pristup publici biti bolji i u skladu sa novim okvirima decentralizacije kulture. 

Ovogodišnji program počinje 4. septembra u 20 časova ceremonijom otvaranja koji će biti u Kineskoj četvrti gde će se održavati i niz drugih programa.

Istog dana od 21 čas u okviru festivala INFANT se igra predstava "Ana Frank: Istorijska antibajka za decu i odrasle" Šabačkog pozorišta, a u okviru filmskog festivala "Obnova" od 21 čas je projekcija filma "Zašto je Dragan napravio orkestar?", a od 22:45 časova film "Poseban tretman".

Istog dana se otvaraju i izložbe "Veliki Liman", izložba radova studenata scenske arhitekture, tehnike i dizajna Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, izložba radova Tadije Janičića, Petra Mirkovića i Borisa Lukića i izložba fotografija Bojana Đurišića "Priče iz radionice". Program možete videti OVDE.

Organizatori su, govoreći o drugim danima i programima izdvojili izvođenje multimedijalnog operskog spektakla "Rigoleto". To je prvi put da će ova opera, nakon skoro 170 godina od premijere u Veneciji, biti izvedena na otvorenom, uz specijalnu video-projekciju na fasadi dugoj 50 metara.

"Pravi je trenutak da pružimo jedni drugima ruke - možda sada po prvi put i da zapravo pokušamo da operski umetnici izađu iz operske zgrade i ostvare jednu sjajnu sinergiju sa drugim načinom razmišljanja i drugim prostorom. Kada se ovakvim, velikim projektima stvaraju nove okolnosti, zajednica raste i tako se zapravo biva prestonicom kulture", rekao je reditelj opere Aleksandar Nikolić.  

"Rigoleto", pod dirigentskom palicom Argentinca Luisa Gorelika, urađen u koprodukciji sa Srpskim narodnih pozorištem, publika će imati priliku da pogleda 7. septembra od 21 čas kod Češkog magacina. 

  • Lala

    01.09.2020 17:48
    Prestala korona?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021