Treća nedelja Kaleidoskopa kulture posvećena knjigama

Dobitnici NIN-ove nagrade, Slobodan Tišma i Aleksandar Gatalica, kao i novosadski autor proze i poezije Laslo Blašković, a zatim i književnik, kritičar i urednik Franja Petrinović, mlade nade domaće književnosti Maša Seničić i Andrea Popov Miletić, ali i evropski priznati, višenagrađivani Dejan Tiago Stanković, Isabel Veri, Loran Seksik, Barbi Marković, Veronika Murek, samo su neki od književnika zbog kojih će Novi Sad u narednih sedam dana biti sinonim za evropski centar književnosti.
Kulturne stanice Svilara, Eđšeg, Karavan ugostiće 20 priznatih stranih pisaca, gotovo 70 domaćih pisaca i više od 30 muzičara.  
 
Treća nedelja Kaleidoskopa kulture, od 19. do 25. septembra, posvećena je predstavljanju domaće književne scene, povezivanju domaćih i evropskih autora, otkrivanju novih mesta i novih formata za književne događaje. 
 
Ovoga puta, zbog mera donetih usled epidemije, književne događaje publika će moći da prati i onlajn, putem sajta Kaleidoskopa kulture, kao i Jutjub kanala NoviSad2021.  
 
Nedeljno jutro 20. septembra, od 9 sati, publika će provesti uz nesvakidašnji spoj muzike i književnosti, u razgovoru pisca Aleksandra Gatalice i profesora Akademije umetnosti, violončeliste Marka Miletića, kojim će moderirati dr Vladimir Gvozden, profesor na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta. Posetioci Najlon pijace će na licu mesta moći da prate ovaj razgovor kroz prenos uživo iz studija, dok će događaj biti dostupan i onlajn. 
 
Noć književnosti obeležava početak nedelje književnosti 
 
Noć kada pisci razgovaraju sa publikom, u alternativnim gradskim prostorima širom Evrope ove godine po prvi put dešava se u Novom Sadu.
 
U subotu, 19. septembra, od 18 pa do 23 sata, devetoro lokalnih autora predstaviće uživo devetoro evropskih.  
 
Razgovore sa Loranom Seksikom (moderatorka Sonja A. Filipović), Veronikom Murek (moderatorka Mila Gavrilović), Izabel Veri (moderatorka Sonja Veselinović), Dejanom Tiagom Stankovićem (moderator Vladimir Gvozden), Jasminkom Petrović (moderatorka Jelena Nikolić), Barbi Marković (moderatorka Andrea Popov Miletić), Monikom Kompanjikovom (moderatorka Zdenka Valent-Belić), Goranom Vojnovićem (moderator Miloš Jocić), Svenom Petersom (moderator Aleksej Kišjuhas), publika će pratiti onlajn. U okviru predstavljanja autora publika će moći da čuje i odlomke iz njihovih dela koje će pročitati glumci novosadskog Pozorišta mladih Kristina Savkov i Danilo Milovanović. 
 
"Bulevar pesnikinja" i Knjiške večeri Milana Mumina  
 
U utorak, 22. septembra, u 19 časova plato ispred Bulevar Books-a biće prepušten mladim pesnikinjama Radmili Petrović i Maši Seničić. 
 
Takođe, u okviru programa "Knjiške večeri Milana Mumina", uz čitanje poezije na engleskom i srpskom, svirku i razgovor sa Zlatom Mikljom, 24. septembra u 20 sati publika će se bolje upoznati sa knjigama poezije "The Not-No Songs" i "Fanatik". 
 
Alen Bešić u Eđšegu 
 
U okviru serije književnih razgovora, Oko(m) knjige, u sredu, 23. septembra, u 20 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg, publici će se predstaviti Alen Bešić, književni kritičar, pesnik, prevodilac, urednik. Sa Alenom Bešićem razgovaraće Katarina Kostić, urednica ovog programa.  
 
Tišma predvodi generacije novosadskih pisaca u Svilari 
 
Projekat "Novi Sad u savremenoj književnosti" koncipiran je u formi zajedničke književne večeri nekoliko generacija novosadskih pisaca koji su u svojim delima tematizovali sam grad i biće održan u petak, 25. septembra, u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara. Na knjiženoj večeri govoriće Slobodan Tišma, Milan Tripković, Marijana Čanak, Andrea Popov Miletić, Franja Petrinović i Laslo Blašković.
 
Uz moderaciju Vladislave Gordić Petković, učesnici će čitati delove svojih tekstova i razgovarati o sličnostima i razlikama u doživljaju grada u njima. Program će biti dostupan i onlajn. 
 
Kaleidoskopu kulture se u nedelji književnosti pridružuje i Međunarodni novosadski književni festival od 21. do 25. septembra koji će okupiti više od 30 pisaca iz Srbije, 10 stranih pisaca i 30 muzičara. 
 
Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske. Kontroliše se maksimalan broj posetilaca na događajima, što je trenutno 500 ljudi i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021