FOTO: Na Detelinari otvoren komšijski prostor u sklopu priprema za titulu EPK

U sklopu priprema za titulu Evropske prestonice kulture, danas je u Novom Sadu u Rumenačkoj ulici na Detelinari, otvoreno jedno od ukupno 36 komšijskih prostora u čije uređenje su uključeni građani i arhitektonska struka.
FOTO: Na Detelinari otvoren komšijski prostor u sklopu priprema za titulu EPK
Foto: 021.rs
Kroz saradnju sa Društvom arhitekata Novog Sada i Upravom za građevinsko zemljište i investicije, Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" već četiri godine unazad stvara nove prostore namenjene sugrađanima, sa ciljem da se tokom Kaleidoskopa kulture kulturni sadržaji dodatno prošire u sve delove grada.
 
Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" istakao je da svako novo mesto ima svoju osobenost, te da se konkursom i rešenjima upotpunjava slika raznolikosti Novog Sada. 
 
"Naravno, u slučaju većeg uređenja prostora, građani se pitaju šta, a struka kako da se to uradi. Kada se radi o manjim komšijskim prostorima, uključujemo građane od ideje do realizacije uz pomoć arhitekata. U oba slučaja, nadam se da našim pristupom, kojim ljudi kroz procese stvaraju prostore i programe, ostavljamo legat za sveukupan razvoj Novog Sada i nakon godine titule", naveo je Milenković.
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Milan Đurić, ocenio je da je ovaj projekat važan za dalji razvoj Novog Sada, jer na delu pokazuje šta znači kad se sugrađani pitaju i odlučuju o budućoj nameni prostora na kojima se svakodnevno sreću. 
 
"Konkurs kojim stručni žiri odlučuje koja najbolja arhitektonska rešenja će krasiti naše komšiluke, upotpunjava celokupan proces povezivanja građana, nezavisne struke i javnog sektora. U takvoj kulturi zajedništva, verujem da radimo u interesu svih Novosađana", istakao je Đurić.
 
 
 
Reprezentativno sređen centar Kovilja, uređen prostor u Sremskoj Kamenici, sada i na Detelinari, u toku ove godine dopuniće "Nova mesta" i na Satelitu, Klisi, u Begeču, Bukovcu, Kisaču, ali i u novosadskom naselju Salajka, kao i na raskrsnici Omladinskog pokreta i Pariske komune. Uz to, krajem maja će biti organizovan novi konkurs Kaleidoksopa kulture za pet vrsta umetnosti, koji uključujuje i ovaj u oblasti arhitekture.
 
 
 
Uz "Nova mesta", uređenje komšijskih prostora u gradu i prigradskim naseljima, za titulu Evropske prestonice kulture sređuje se i obnavlja i pet središta kulture Novog Sada: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Alamški kraj, centar grada, prostor Velikog Limana kao i mreža kulturnih stanica.

Teme

EPK
  • Sunce

    08.05.2021 13:27
    Moze to i bolje
    Nije lose ali zahteva mnogo vecu povrsinu bez gradjevina da bi izgledalo dobro. Ovako nije dobro uklopljeno. A kada dolazite na Novo Naselje? Ah tu se ne moze nista raditi zbog deponija jer njih prvo treba srediti ali nema ko da cisti. EPK treba da bude bez smeca pa tek onda ide dalja akcija. A zelene trave bas i nema u gradu sem korov pomesan sa zemljom.
  • Zemlja zove Mars

    08.05.2021 11:09
    Istina
    Nego, sta je sa podrskom umetnickih projekata, produkcija, dakle konkretnim artefaktima umetnosti, a ne betonu, nazovi kulturnim prostorima koje nikad nece biti posecivani, i ostalim skalamerijama, ima li toga u toj vasoj prestonici i da li ima van NS da se nesto podrzi, mislim na Vojvodinu konkretno? Ne vidim nikakvu transparentnost u radu, niti komunikaciju, osim sa njima bliskim ljudima. Steta, upropastena je sansa da se nesto stvarno napravi od ove zaostale sredine koja ne stvara nove vrednosti i sva kultura je usmerena na kreativno izvodjacku, a ne kreativno stvaralastvo.
  • Arkadije

    08.05.2021 08:11
    Uništili su jedinu livadicu u tom delu grada! Nova Detelinara prepuna betona, skoro bez drveća i trave, i onda oni na jedinoj livadici-travnjaku naprave gvizdeno-drvenu skakameriju i okolo stave behaton! DRVEĆE I TRAVNJACI SU NAM POTREBNI, A NE BETON, GVOŽĐE I BEHATON!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021