FOTO Novi Sad - Evropska prestonica kulture: Više od 1.500 kulturnih događaja

Novi Sad će se kao Evropska prestonica kulture 2022. godine predstaviti sa više od 1.500 kulturnih događaja i 4.000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika.
FOTO Novi Sad - Evropska prestonica kulture: Više od 1.500 kulturnih događaja
Foto: 021.rs
Program će se sastojati iz osam programskih lukova, najavljeno je na predstavljanju programskog koncepta projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", u Gradskoj koncertnoj dvorani.
 
"Od toga, više od 1.700 evropskih i svetskih umetnika iz preko 45 zemalja pričaće priču Srpske Atine kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova", kažu u fondaciji "Novi Sad - EPK".
 
Prvi programski luk jeste "Doček" (Proslava interkulturalnosti), koji će trajati od 31. decembra 2021. pa do 16. januara 2022. kada će u Novom Sadu biti održana proslava dve Nove godine, a ovogodišnji doček Nove godine ujedno će biti i doček godine titule Evropske prestonice kulture.
 
Direktor fondacije "Novi Sad - EPK" Nemanja Milenković ističe da je novosadska multikulturalnost najviše izražena upravo u ovom periodu, kada se slavi katolički i pravoslavni Božić.
 
"U tom periodu deca dobijaju četiri poklona, za dva Božića i dve Nove godine. U Novom Sadu ne postoji ono da vam na Novu godinu ili Božić dolaze Srbi, Hrvati ili drugi, u Novom Sadu na te praznike dolaze Novosađani i to je ono što je specifično", ističe Milenković.
 
On dodaje i da bi doček mogao da postane brend kulture Novog Sada i Srbije, pa i ovog dela Evrope.
 
Drugi programski luk održaće se od 1. februara do 20. marta 2022. i on će nositi naziv "Seobe". Tokom ovog programskog luka ideja je da se govori o migracijama, a organizatori napominju da je upravo Novi Sad tokom prethodnih 70 godina postao teritorijalno čak četiri puta veći, te i da se broj stanovnika uvećao gotovo 10 puta.
 
Programski luk "Budućnost Evrope" (Kultura u vaspitanju i obrazovanju) opdržaće se od 20. marta do 15. maja 2022. i predstavljaće podsticanje mladih na aktivno učestvovanje u društvenim pitanjima i kritičko razmišljanje. 
 
Programska direktorka fondacije Sara Vuletić ističe da će se tokom ovog programskog luka ostvariti saradnja sa mnogobrojnim partnerima iz inostranstva.
 
 
"Najvažnije je da mladi kroz tu fuziju i razmenu kreativne energije zapravo nauče jedni od drugih i steknu nova poznanstva, otvore nove prozore i vrata za uspehe u inostranstvu i kod nas", ističe Vuletić.
 
Programski luk "Heroine" (Moć ženskog stvaralaštva) trajaće od 16. maja do 14. juna. 
 
Tokom njega će se odvijati četiri celine posvećene istorijski važnim ličnostima za Srbiju i Novi Sad. To su Marija Trandafil, Mileva Marić Ajnštajn, Milica Stojadinović Srpkinja i Milica Tomić. Njima će tokom ovog programskog luka biti posvećeni različiti kulturni sadržaji.
 
"Tvrđava mira" održaće se od 17. juna do 17. jula, a predstavljaće programe koji se tiču kulture dijaloga, kritičkog promišljanja uzroka ratnih sukoba i osnaživanja kulture mira kroz zajedničku umetnost.
 
Od 22. jula do 21. avgusta biće održan programski luk pod nazivom "Dunavsko more" Otkrivanje i očuvanje Dunava, u kojem će, kako najavljuju organizatori, pored Novosađana, učestvovati i stanovnici Beočina, Čerevića i ostalih mesta kroz koje druga najveća reka u Evropi protiče. Takođe, u ovom delu projekta pažnja će se posvetiti i zagađenosti same reke, kako u toku kroz Novi Sad, koji Milenković naziva "najsevernijim mediteranskim gradom", tako i u toku Dunava kroz čitavu Vojvodinu.
 
Petposlednji program "Kaleidoskop kulture" je nešto sa čime su Novosađani već dosta dobro upoznati, s obzirom na to da se održavao i prethodnih godina. Ovaj program predstavlja sadržaje koji ističu važnost kulture zajedništva, a naredne godine biće održan od 1. septembra do 7. oktobra.
 
Poslednji programski luk "Druga Evropa" (Kultura drugačijeg) počinje 8. oktobra i trajaće sve do 27. novembra. 
 
U umetničkom smislu, kažu organizatori, Novi Sad je centar stripa gde je ova umetnost pomalo zapostavljena. Direktor fondacije kaže da pored Američke, Japanske, Italijanske i Francuske škole stripa Jugoslovenska nikako ne sme da se zapostavi.
 
"Novi Sad je upravo bio i ostao centar jugoslovenskog stripa, te ćemo kroz ovaj programski luk, pored drugih umetnosti, pokušati da oživimo i kulturu stripa", najavljuje Milenković.
 
Za kraj same prezentacije publici se video porukom obratio i pozorišni reditelj Kokan Mladenović koji će i sam učestvovati u programima i koji je pozvao publiku da u što većem broju isprati kulurne sadržaje koji je očekuju u narednoj godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021