Lend art festival u Banoštoru: Velike skulpture od slame

Šta povezuje slamu, umetnost i vatru? Mnogima bi prva pomisao bila da slama i vatra nikako ne mogu da idu jedno uz drugo. Ova kombinacija ne mora nužno uvek da ima loš epilog.

Spaljivanje umetničkih dela napravljenih od slame ima svoj ritualni aspekt. Po uzoru na iskonski ritual i u znak zahvalnosti za žetvene plodove, slamnate skulpture koje se spaljuju dovode do prožimanja tradicije i savremenog umetničkog koncepta, odnosno kretanje takozvanog Lend arta ka ekološki osvešćenoj umetnosti.

Sve ovo očekuje nas na Lend art festivalu u vidu šestodnevne radionice, kada će gostujući umetnici i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu udružiti snage i stvoriti monumentalne skulpture od slame na temu Dunava, a završnica i najatraktivniji deo biće spektakularno spaljivanje središnje i najveće skulpture kroz interaktivni multimedijalni performans.

Na radionicama će biti izrađeno deset skulptura u Banoštoru koje su inspirisane motivima flore i faune dunavsko-ravničarskog kraja poput barskih ptica, jelena i konja, cveća poput lala i suncokreta, uzoraka sa bogatih nošnji i vezova i drugih.
 
Lend art festival održava se već 14 godina, a umetničke radionice izrade skulptura i instalacija od slame biće prikazane u nedelju, 7. avgusta, od 18 do 22.30 časova u Banoštoru, u okviru programskog luka "Dunavsko more" Evropske prestonice kulture.
 
Lend art nastao je kao reakcija na komercijalizaciju umetnosti, a predstavlja pravac koji se usprotivio izveštačenosti i institucionalizaciji umetnosti i u to ime je proklamovao monumentalne projekte u prirodi i slobodnom prostoru.
 
Za sve zainteresovane posetioce obezbeđen je besplatan autobuski prevoz do Banoštora u 17:30 i 19:15 časova sa polaskom sa Železničke stanice u Novom Sadu, kao i prevozi iz Banoštora u 21 i 22:30 časova ka Železničkoj stanici u Novom Sadu. Autobus će na toj relaciji stajati samo na jednoj stanici kod Merkatora i u povratku kod Promenade.
 
Ove radionice deo su programskog luka "Dunavsko more". Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije u vezi sa događajima programskog luka "Dunavsko more" možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.
  • w

    02.08.2022 00:01
    Neka mi neko objasni kakve veze ima spaljivanje slame sa ekologijom
  • Detelina

    01.08.2022 21:26
    Burning Banoštor

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021