Otvaranje Kaleidoskopa kulture od 1. do 4. septembra

Kaleidoskop kulture doživeće peto izdanje, od 1. septembra do 7. oktobra, u Novom Sadu.
Na otvaranju, kroz pet vrsta umetnosti, od 1. do 4. septembra, biće predstavljeno oko 400 umetnica i umetnika iz gotovo 40 zemalja sveta.
Na zgradi Fabrike biće postavljena jedna od najvećih interaktivnih instalacija u Evropi "Autokorekt", delo arhitektonskog umetničkog kolektiva "Karkatag", dobitnika prestižne nagrade "The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust".
Primenjena umetnost biće predstavljena izložbom scenskog dizajna, koju predvodi svetski priznat kolektiv "Numen/For Use". 
 
Posle postavki širom Evrope, Azije, Australije i Južne Amerike, kolektiv će premiјеrno u Novom Sadu postaviti svoju instalaciju "Tape".  
 
Nedelja vizuelne umetnosti obuhvatiće 22 izložbe i 12 filmskih projekcija, poput novih filmova "Komedija na tri sprata", u kom igraju Vesna Trivalić i Seka Sablić i "Ala je lep ovaj svet" sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi. 
 
I dok će izložba radova najboljih svetskih mladih fotografa iz 36 zemalja sveta biti pored Gvožđare, više od 25 najznačajnijih novomedijskih umetnika Srbije, predvođeni velikim imenima poput Vladimira Lalića, Dorijana Kolundžije i Gorana Despotovskog, predstaviće se svojim radovima u obnovljenim prostorima Biroa i Skladišta. Pored gostujućih slikara iz Francuske i Austrije, vrata obnovljenih ateljea otvoriće i tri evropski priznata umetnika iz Novog Sada – Petar Mirković, Tadija Janičić i Boris Lukić.
 
U izvođačkoj umetnosti, očekuje nas osam predstava savremenog plesa sa vrhunskim izvođačima iz Španije, Japana, Švedske, Grčke, Brazila, Obale Slonovače, ali i iz Srbije i drugih zemalja, na tri teatarske lokacije u Distriktu. Dobitnica Gremija, Dobet Gnahore, nastupiće sa novosadskim umetnicima i volonterima u performansu koji će biti umetnički i kritički odgovor na čuveni slet. Takođe, na Kaleidoskop kulture dolazi i proslavljeni švedski koreograf japanskog porekla, Satoshi Kudo, ali i vodeći regionalni plesni ansambli, poput Nacionalnog baleta Severne Makedonije, Bitef teatra, Zagrebačkog plesnog centra i drugih.
 
Književni program, upotpunjen radionicama, stručnim konferencijama i tribinama iz oblasti pet vrsta umetnosti, upotpuniće četiri dana otvaranja pred predstojećih pet različtih umetničkih nedelja Kaleidoskopa kulture.
 
Više informacija pronađite na vebsajtu kaleidoskopkulture.com.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021