Otvaranje izložbe "Art brut" 10. oktobra u Muzeju Vojvodine i KC Svilara

Izložba "Art brut" biće otvorena u ponedeljak, 10. oktobra, u Muzeju Vojvodine i Kulturnoj stanici Svilara, a u okviru poslednjeg programskog luka "Druga?Evropa".
Otvaranje izložbe "Art brut" 10. oktobra u Muzeju Vojvodine i KC Svilara
Foto: 021.rs

Francuski slikar Žan Dibrife počeo je da sakuplja umetnička dela psihički obolelih, a terapijsko lečenje je nazvao "marginalna umetnost", odnosno "sirova umetnost" ili art brut. On je smatrao da dominantna kultura guši svaki nov prodor umetnosti, te je ova nova bila odlično rešenje ovog problema.

Izložbom će biti predstavljene tri grupe radova: Art Brut Srbije, radove nastale na radionicama sa osobama sa poteškoćama u psihosocijalnom funkcionisanju, kao i radove sa rezidencije u Novom Sadu na kojoj učestvuju inostrani i domaći art brut umetnici.

Cilj Art Brut projekta je podizanje svesti javnosti o značaju tolerancije i poštovanja različitosti u spektru psihosocijalnog funkcionisanja kroz umetnički izraz, kao i integracija umetnosti društveno marginalizovanih grupa i pojedinaca u sistem umetničkih vrednosti. 
 
Takođe, projekat ima za cilj da destigmatizuje i osnaži ljude koji se susreću sa poteškoćama u psihosocijalnom funkcionisanju kroz umetnost.
 
Izložba će trajati do 31. oktobra.

Poslednji programski luk "Druga?Evropa" se bavi preispitivanjem dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti, a u okviru kojeg će neki od glavnih programa doneti inkluzivne događaje sa naglaskom na stvaralaštvo marginalizovanih grupa, predstaviti strip u novim formama te upoznati publiku sa bogatstvom alternativnih, manjinskih, avangardnih žanrova, jezika i izraza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021