Premijera predstave "Cat Claw" po čuvenom stripu Baneta Kerca sutra u Pozorištu mladih

Sa Čudesnom ženom i Spajdermenom smo se svi bar na neki način susreli.
Premijera predstave "Cat Claw" po čuvenom stripu Baneta Kerca sutra u Pozorištu mladih
Foto: V. Veličković

Jedne od najvećih strip kuća, Marvel i DC, ova dva svoja planetarno poznata superheroja prvi put na stripu predstavili su još četrdesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Od tada sa njihovim imenom nastale su mnogobrojne igračke, filmovi i serije. Spajdermen i Čudesna žena postali su brendovi, ali da li ste znali da su oni bili i inspiracija za srpsku stripsku heroinu?

Cat Claw, strip koji je nastao na zahtev magazina "YU strip" iz pera strip crtača Branislava Kerca, govori priču o Karolini Konor, studentkinji biologije koju je ogrebala mačka koja je bila ozračena čudnim zracima sigma-trona i tako je Karolina postala superheroina.

Njene moći se ogledaju u tome što je postala prava pravcata žena koja ima mačje nokte koje može da uvlači i izvlači po potrebi, ima dugačke noge i jako telo, obdarena je sposobnošću penjanja po građevinama i izuzetno je snažna.
 
Ideja "Yu stripa" bila je da, po ugledu na dve spomenute američke izdavačke kuće, okupi tim stručnjaka u kojem će jedni biti zaduženi za crtanje, a drugi za pisanje scenarija, međutim već u samom startu ceo posao pripao je Branislavu Kercu koji je u nastavku imao potpunu slobodu.
 
Baš u čast ovoj stripskoj heroini, u okviru programskog segmenta "Grad stripa", premijerno će biti izvedena pozorišna adaptacija u digitalnoj scenografiji stripske heroine Cat Claw. 
 
Premijera predstave, pod rediteljskom palicom popularnog holandskog reditelja Majkla Helmerhorsta, održaće se u Pozorištu mladih u subotu, 22. oktobra, sa početkom u 19 časova i 30 minuta. 
Ponovna igranja predstave zakazana su za 23. i 24. oktobar. Ulaznice za predstavu svi zainteresovani mogu kupiti na blagajni Pozorišta mladih.
 
"Grad stripa" održava se u okviru programskog luka "Druga? Evropa" koji predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza. 
 
Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.
  • Stripoman

    25.10.2022 13:17
    @gorgar
    Ipak gresite, Helloween fane.
    Cat Claw nije parodija. Zbog neuobicajeno velike doze humora, mnogi su skloni da je proglase za parodiju, ali sustinski, Cat Claw je dovoljno ozbiljan strip.
  • gorgar

    24.10.2022 09:04
    @Milan

    U pitanju je parodija na Spajdermena. Sad, da li je ovaj los u bilo kom smislu, mozemo diskutovati.
  • Milan

    23.10.2022 12:40
    Nije parodija!
    Parodija ismeva nešto što u startu smatramo lošim i želimo da naglasimo to.
    Ovde je reč o čisto žanrovskom proizvodu koji s druge strane sadrži jak autorski pečat odnosno prenaglašavanje nekih opštih mesta žanra koje autoru, recimo, smetaju, ali nikako ismevanje. Nešto slično je radio Džon MekTirnan u prvom Umri muški filmu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021