Za Goranom Davidovićem nikad nije raspisana poternica

Za neformalnim vođom zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranom Davidovićem, nikada nije bila raspisana poternica, iako se nije pojavljivao na zakazanim ročištima, potvrđeno je Vojvođanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE) u novosadskom Višem sudu.

"Iz spisa proizilazi da od strane policije nije bila raspisana poternica za okrivljenim Goranom Davidovićem, niti je bila raspisana međunarodna poternica koju inače može da raspiše Ministarstvo unutrašnjih poslova", navodi se u odgovoru Višeg suda.

Uz podsećanje da se okrivljenom Davidoviću sudi u odsustvu, sud navodi da su u vreme kada je doneto to rešenje "postojali svi uslovi za njegovo donošenje". "Tada je bio nedostižan državnim organima na adresi koju je dostavio kao tačnu, a postojali su i naročito važni razlozi da se sudi", doslovce stoji u odgovoru Višeg suda.

Pre donošenja ove odluke, Davidović je itekako bio dostupan Višem sudu, ali on iz nepoznatih razloga nijednom nije doveden u sud radi davanja iskaza, iako je služio zatvorsku kaznu u Somboru zbog ranije presude za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog upada na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, novembra 2005. godine.

Naročito važni razlozi da se sudi pojavili su se tek kasnije, pošto je Davidović odslužio pomenutu kaznu i ponovo trajno napustio Srbiju. Naime, njegovom upućivanju na odsluženje zatvorske kazne prethodilo je hapšenje u inostranstvu i postupak ekstradicije jer se nije odazivao na poziv za odlazak na robiju. Po izlasku iz zatvora ubrzo je napustio Srbiju i navodno živi u Trstu.

Iako ne dolazi na pripremna ročišta, Davidović se javnosti obraća putem svog sajta, ali i portala neregistrovanih neonacističkih organizacija, gde se predstavlja kao pošten čovek koji ima problema sa srpskim pravosudnim organima, koji ustvari znaju gde stanuje ali mu namerno šalju pozive na pogrešnu adresu u Italiji, iako im je njegova stvarna adresa poznata.

Kako bi prevazišao ovu "neprijatnost" Davidović je najavio da će se pojaviti na pripremnom ročištu koje bi trebalo da se održi danas u 9:30 pred novosadskim Višim sudom. Iz tog razloga, Viši sud mu je izašao susret i odložio prethodno zakazano ročište za danas.

Ako se neko ne pojavljuje, mora da usledi poternica

Na pitanje VOICE-a da li će, ako se Davidović pojavi na pripremnom ročištu, on biti uhapšen ili će na bilo koji drugi način biti obezbeđeno njegovo prisustvo u daljem postupku, iz Višeg suda nisu želeli da licitiraju.

Novosadska advokatica Mirjana Tomić Jovanović upozorava da je u slučaju Gorana Davidovića reč o krivičnom delu za koje mora biti raspisana poternica ukoliko se okrivljeni ne nalazi u zemlji.

"Reč je o krivičnom delu zbog kojeg bi za vama, ukoliko napustite zemlju, morala da bude raspisana poternica. To znači da bi prilikom ulaska u zemlju na bilo kom prelazu odmah bili lišeni slobode i privedeni", rekla je ona i navela da je za takva dela predviđeno suđenje u odustvu.

Postupak protiv ostalih optuženih u međuvremenu je obustavljen jer je ustanovljeno da su prekršajno osuđeni zbog istog incidenta. Od pre nekoliko meseci dodeljen je i treći sudija u ovom postupku Slobodanka Gutović, ali to nije dovelo da ubrzanja postupka.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDE.
 

  • ana

    25.05.2016 10:50
    ni za zenama u crnim kosuljama koje prate prognane Srbe u korak do groba.
  • zivotinjska farma

    25.05.2016 10:41
    ...
    Svi smo jednaki, ali su neki jednakiji od drugih...
  • MMIROSLAV49

    25.05.2016 09:47
    Davidović je odležao celu godinu zbog jednog jedinog šamara što je stvarno raritet. Budite ozbiljni i priznajte da da nije on Sprtanski vođa Leonida koji je se 300 ratnika ratovao protiv stotine hiljada Persijanaca pa je sa 50 tak golorukih drugara napao više od hiljadu lokal patriota i LGBT populacije u Domu vojske na keju. Bio sam tamo i sve video i glupost je i suditi za to.
    A mi se moramo naviknuti na krajnju desnicu jer je je EU ona legalna pa je čak i Eu parlamentu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika