Optuženi za duplu prodaju stanova u Novom Sadu negirali krivicu, presuda u petak

U novosadskom Višem sudu juče je završen glavni pretres povodom duple prodaje više desetina stanova u Novom Sadu od 2005. do 2009. godine, na kojem se na optuženičkoj klupi našlo četvoro optuženih.

Prvoooptuženom Draganu Lakiću iz Petrovaradina sudi se u odsustvu, a sa slobode se brane njegov sin Nebojša Lakić, novosadski advokat Zdenka Kričković, Bojan Ludoški kao odgovorno lice agencije za nekretnine "Zenit" iz Zrenjanina, koji se brani ćutanjem, i vlasnica nekadašnje agencije za nekretnine u Novom Sadu Olivera Roška.

Podsetimo, mašinobravar iz Petrovaradina Dragan Lakić (60), vlasnik firmi "Spid ko" i "Laki lend", optužen da je prilikom kupoprodaje stanova oštetio više od 70 ljudi, potpisao je sporazum o priznanju krivice 2011. godine, pre nego što je pretres otvoren. Potom je nestao, a prema nekim informacijama, na lečenju je u Izraelu.

Prema navodima optužnice, Dragan Lakić je u svojstvu odgovornog lica – osnivača, vlasnika, direktora i lica ovlašćenog za zastupanje preduzeća DOO "Spid ko" iskoristio svoja prava da bi sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist tako što je doveo u zabludu više osoba kojima je prodavao stanove u izgradnji. On je lažno prikazivao da će investirati u njihovu izgradnju, da je vlasnik na nekretnini koja je predmet kupoprodaje i da će u ugovorenom roku predati u posed stanove po principu "ključ u ruke". Pri tome, kako se navodi u optužnici, prodavao ih je duplo, a potom novac nije uplatio na tekuće račune privrednog poslovanja, već prisvojio. Prodaja nije evidentirana ni u poslovnim knjigama.

Zamenica višeg javnog tužioca Mirjana Vujičić je u iznošenju završne reči ostala u celosti kod optužnice i kazala da smatra da su navedena kriviča dela dokazana.

"Prvooptuženi Dragan Lakić, kome se sudi u odsustvu, svojevremeno je izneo svoji odbranu i priznao da je činio višestruke prodaje nekretnina, ali je izneo da je oštećene uglavnom obeštetio i ostao dužan samo 170.000 evra. Veštak ekonomsko-finansijske struke ustanovio je u svojim nalazima da on nije knjižio ugovore i novac nije uplaćivao na račune. Većini oštećenih nisu u celosti izmireni iznosi koje su uplatili. Ostali optuženi imali su aktivnu ulogu kod zaključenja poslova i stavljaju im se na teret pomaganje prvooptuženom u krivičnim delima zloupotrebe položaja odgovornog lica i prevare", rekla je Vujičić, a prenosi Dnevnik.

Branioci okrivljenih su juče u završnim rečima tvrdili za svoje branjenike da nisu krivi, i tražili da se donesu oslobađajuće presude, dok je branilac prvooptuženog, advokat Nikola Radojčić, u završnoj reči tražio od suda da uzme u obzir olakšavajuće okolnosti za Dragana Lakića.

"Njegov odnos prema optužnici je poznat, ali da li je on krenuo s namerom da uzme novac i pobegne? Dve godine su mu dve firme poslovale uspešno, plate su isplaćivane redovno, svi su bili zadovoljni, nije bilo nesprovedenih ugovora. Ali znao je da su svi investitori od devedesetih godina prošlog veka pa do izmene propisa gradili od novca kupaca da bi pred završetak jedne zgrade započinjali izgradnju nove. I Dragan Lakić je radio u skladu s tadašnjim tržišnim uslovima, poslovao je kao i ostali tada. Doveo je zgradu skoro do kraja, ali kod druge na novoj lokaciji je došlo do problema, odnosno do sudskog spora i obustavljanja gradnje. On nije s namerom ušao u prevare već je to proizašlo iz sticaja okolnosti", naveo je Radojčić.

Presuda će biti izrečena u petak, 28. oktobra u 13 časova.

  • Ladački

    26.10.2016 06:49
    Istina
    Naj korumpiranije sudstvo je u Novom Sadu... tako da nistaid ovoga
  • Bla bla

    25.10.2016 20:45
    Tržišni uslovi su oni uslovi kada sa tudjim parama budeš investitor, pa te pare potrošiš za lep i lagodan život, umesto da uložiš u gradilište.

  • Bajka

    25.10.2016 19:45
    Pokupiš pare od ljudi, živiš na njihov račun u gala stanu,vozaš dobar auto, provodiš se, ostatak para spakuješ da ti se nadje i nestaneš da ih krckaš polako negde daleko.
    Osim tebe niko drugi nije kriv, saradjivali sa tobom, lepo živeli takodje na tudj, račun , niko pojma nema niko odgovoran.
    Nikom imovina nije oduzeta, da se ojadjeni i naivni makar delimično obeštete.
    Naravno, kada su uzimali pare od ljudi nisu imali nameru da ih prevare. Logično.
    Očekivali su da se zgrada napravi sama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika