Naoružan pištoljem napao novosadskog advokata u Sremskoj Kamenici

Novosadski advokat Branislav Travica napadnut je u subotu oko 14:25 časova na putu u blizini svoje vikendice u Sremskoj Kamenici, saznaje 021.rs.
Naoružan pištoljem napao novosadskog advokata u Sremskoj Kamenici
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Kako je za 021 rekao Travica, napadač R.B. mu se približio s leđa naoružan pištoljem i pucao u njega, ali u cevi nije bilo metka. Kada je repetirao pištolj u nameri da ponovo puca, Travica ga je uhvatio za ruku, razoružao i savladao. 
 
Potom je pozvana policija koja je uhapsila napadača.
 
Ceo incident se dogodio pred brojnim svedocima, komšijama i članovima porodice advokata Travice.
 
Inače, kako Travica kaže za 021, napadača poznaje od ranije, nikada nisu bili u sukobu, a sada ga je napao optužujući ga da brani mafiju.
 
Novosadski advokat nam je još ispričao da je naknadno otkrio da mu je isti čovek isekao gume na automobilu parkiranom blizu mesta napada. 
 
Kako saznajemo u policiji, R.B. osumnjičen je za ugrožavanje bezbednosti i nelegalno nošenje oružja, određeno mu je zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti izveden na saslušanje. Policija nastavlja rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog incidenta.
 
AKV: Napadi na advokate sve češći i teži, država hitno da reaguje
 
Advokatska komora Vojvodine najoštrije je osudila napad na advokata Branislava Travicu.
 
"Tražimo da se postupak protiv osumnjičenog hitno sprovede, a da državni organi preduzmu sve raspoložive mere radi preventivnog delovanja i zaštite advokata kao dela pravosuđa Republike Srbije", navode u AKV.
 
Kako dodaju, napadi na advokate sve su češći i sve teži, a mnogi slučajevi još nisu razrešeni. 
 
"Država mora ozbiljniije da pristupi porastom broja napada na advokate i rasvetljavanjem slučajeva, jer je napad na advokate napad na pravosuđe", zaključuju u Advokatskoj komori Vojvodine.
 
Podsetimo, u poslednjih šest meseci u Novom Sadu su napadnuta još dva novosadska advokata.
 
U novembru 2018. godine Dragan Miljenović je zadobio teške telesne povrede prilikom napada na njegovu porodicu 11. novembra, u Novom Sadu. On je istakao da su ga bez razloga i povoda napali "huligani iz sveta fudbala". Opširnije o tom napadu čitajte OVDE.
 
Takođe, početkom septembra prošle godine napadnuta je novosadska advokatica Enike Veg, i to u zgradi novosadskog suda. O ovom napadu opširnije OVDE.
  • Janko

    10.10.2020 20:23
    In memoriam
    In memoriam, B.T.
  • @Vlada

    28.07.2019 05:56
    Laik sa uvidom i kritikom
    Kažete da neki "advokati prižaju pravnu pomoć ljudima u nevolji koji su nekada izloženi represiji a neki adv. samo pišu ugovore...". Pa to "samo" pisanje ugovora je najbolja prevencija pomenute represije. Vidi se da ste krivičar koji omalovažava gradjansko pravo. A kobajagi biste da ukratko objasnite suštinu advokature.
  • Advokatska komora

    30.01.2019 00:37
    Upoznati gradjane sa etickim k
    Povodom ucestalih napada na advokate trebala bi da se oglasi Advokatska Komora. Mnogi ne znaju da Komora daje licence, vrsi nadzor rada advokata i sprovodi disciplinske postupke za oduzimanje licence, sprecava prevare i zloupotrebe itd. Advokatska komora brine da advokati rade po Etickom kodeksu sa kojim trebaju biti upoznati svi gradjani. Komora treba javno da pozove sve ostecene gradjane da prijave zloupotrebe a ne da sami uzimaju pravdu u svoje ruke. Komora treba da zahteva od drzave pojacanje za obradu velikog broja prijava koje stoje po ormanima zbog navodnog manjka kadrova i na postavljanje niza sankcija od ukora do oduzimanja licence i krivicnog gonjenja. Drzava preko komore treba da obezbedi da gradjani imaju pravnu podrsku za podnosenje prijava, koju nemaju , "jer advokat ne ide protiv advokata" i jer "disciplinski tuzilac odbacuje nestrucno napisane prijave " , jer advokati tvrde da "se eticki kodeks po pravilu krsi i komora neari za to" - pa odbijaju da rade te slucajeve. Kako sudije zaprimaju svaki zahtev za sudjenje bez ikakvih dokaza i provera, zloupotrebe su izuzetno ceste a narod je u nemilosti zloupotrebe advokatskih licenci bez i jednog pravnog lica koje bi mu pomoglo da se nosi sa slucajem kreiranim na bazi zloupotrebe advokature. Gradjani su zrtve pravnog ekvivalenta savrsenog zlocina bez tragova, koji nad njima sprovode neki advokati protiv kojih niko nece da ustane jer se plasi da i sam moze nekada biti optuzen za zloupotebu licence.Komora stiti advokate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika