Policija tražila Ivana Kontića, a on bio u tužilaštvu zbog drugog krivičnog dela, Šušnjić demantuje Tužilaštvo

Osumnjičeni Ivan Kontić (30) za kojim je raspisana potraga zbog pokušaja ubistva M. M. (28) boravio je u prostorijama novosadskog osnovnog tužilaštvu 8. septembra kada je već pokrenuta istraga.
Policija tražila Ivana Kontića, a on bio u tužilaštvu zbog drugog krivičnog dela, Šušnjić demantuje Tužilaštvo
Foto: 021.rs

Za 021.rs u Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da je Kontić bio u prostorijama kako bi regulisao oportunitet zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti iz 2018. godine u Sremskim Karlovcima i da tada još nije bio identifikovan kao počinilac krivičnog dela od 24. avgusta.  

- Tačno je da je dana 08. septembra 2020. godine osumnjičeni Kontić Ivan zaista pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva, a u prisustvu branioca, ali samoinicijativno, bez prethodno upućenog poziva, radi primene odredaba o odlaganju krivičnog gonjenja povodom događaja iz 2018. godine. Međutim, u tom trenutku, a imajući u vidu sve prethodno navedeno, od strane Policijske uprave u Novom Sadu zvanično nije bio utvrđen identitet izvršioca krivičnog dela učinjenog dana 24. avgusta 2020. godine na štetu M. M, te ovo tužilaštvo nije imalo, niti je tehnički moglo imati saznanja da se u konkretnom slučaju radi o istom licu - kažu u tužilaštvu.

Oni dodaju i da osoblje koje radi na oportunitetu nema uvid u druge predmete tako da ni objektivno nisu mogli da imaju indicije da je Kontić učinilac dela od 24. avgusta, a nije postojala ni potraga koju raspisuje policija.

U ovom tužilaštvu navode i da nije tačna informacija da su o slučaju prebijanja obavešteni istog dana kada se i dogodilo, nego tek 4. septembra.

- O predmetnom događaju koji se odigrao 24. avgusta 2020. godine, kao i činjenici da je povodom istog životnog događaja već podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu od strane punomoćnika oštećenog M.M. za krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva, ovo tužilaštvo je prvi put obavešteno dana 04. septembra 2020. godine od strane Policijske uprave u Novom Sadu, u okviru usmenih konsultacija sa dežurnim zamenikom tužioca, odakle su upućeni na dalje konsultacije sa postupajućim zamenikom Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, s obzirom da je tom tužilaštvu i podneta krivična prijava. Od strane Policijske uprave u Novom Sadu ovom tužilaštvu uopšte nije dostavljena krivična prijava sačinjena od strane te policijske uprave povodom događaja od 24. avgusta 2020. godine - navode u tužilaštvu za 021.rs

Oni su naveli da su 11. septembra formirali predmet po pomenutoj krivičnoj prijavi podnetoj od advokata oštećenog M. M. i istog dana su policiji u Novom Sadu prikupili potrebne informacije, između ostalog i o identitetu počinioca. Pomenimo da je tužilaštvo ovo radilo na dan kada se na društvenim mrežama pojavio snimak prebijanja. U tužilaštvu kažu da su potom dan kasnije u konsultaciji sa Višim tužilaštvom njima predali predmet jer je delo prekvalifikovano u ubistvo u pokušaju.

Podsetimo da je Ivan Kontić u bekstvu, a da je u utorak uveće dvojici osumnjičenih za pomaganje određen pritvor do 30 dana. 

U međuvremenu se oglasila funkcionerka SSP-a Marinika Tepić koja je objavila policijske beleške o prebijanju od 24. avgusta.

Šušnjić: Netačni navodi Tužilaštva

Načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Milorad Šušnjić kaže da su "apsolutno netačne tvrdnje Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu" da ih je policija o slučaju prebijanja u Jevrejskoj ulici obavestila tek 4. septembra.
 
"Istine radi, Osnovno javno tužilaštvo je o događaju obavešteno istog dana. Tačnije, čim su lekari završili sve preglede i zvanično konstatovali stepen povreda oštećenog, vođa smene u Policijskoj ispostavi Stari grad Tijana Popović je telefonom o svemu obavestila zamenika osnovnog javnog tužioca Svetlanu Suvajdžić, koja je događaj kvalifikovala kao krivično delo teška telesna povreda. I uvid u listing poziva koji su 24. avgusta ostvareni sa dežurnog telefona u Policijskoj ispostavi Stari grad potvrđuju ovu činjenicu", navodi Šušnjić.
 
On dodaje da je policijska službenica spremna da sve navedeno potvrdi i na poligrafu.
 
"Pitam i zamenika osnovnog javnog tužioca Svetlanu Suvajdžić da li je spremna da uradi isto, ukoliko smatra da o događaju nije obaveštena 24. avgusta", kaže Šušnjić.
  • Podbarac

    18.09.2020 07:14
    Ajmo redom
    M.M. povređen, stigao u bolnicu i šta dalje;

    - "Medicinska sestra obaveštava Poiliciju" (mora da bude zabeleška) - to je vremenski period od 00:30 do recimo 02:00
    - "Dežurna patrola" PU, iz PO "Stari Grad" ide u bonicu (mora da bude zabeleška),
    - "Dežurna patrola" PU, iz PO "Stari Grad" - konstatuje da je došlo do krivičnog dela (mora da bude zabeleška), pa
    - "Odmah po pregledu" - Policija (dežurni) "usmeno" obaveštava "dežurnog zamenika tužioca" (mora da bude zabeleška),

    Znači to se desilo u toku te noći-ranog jutra?
    Zasad sve liči da na OK - to je verzija Policije.

    Ali Tužilaštvo tvrdi da je "dežurni zamenik tužioca" (usmeno !) obavešten tek 04 septembra ?

    Pitanje:
    - Da li je i kada je dežurni zamenik tužioca napravio prvu belešku i(ili) nešto preduzeo? - ???
    - Da li je Policija dostavila ikad neko "pismeno" ili nije i kada je? - ???
    - Da li je Tužilaštvo tražilo ikad neko pismeno ili nije (od Policije, Bolnice, Oštećenog...) i kada je - ???

    Drugo:
    - Kada je oštećeni (ili njegov advokat) podneo prijavu protiv I.K. - imenom i prezimenom? - Spominje se 02. ili 04, septembar...
    - a onda 08. septembra je I.K (još uvek bio u NS), bio i u Tužilaštvu, jer i po prethodnoj prijavi PU Sremski Karlovci, nije urađeno ništa (Tužilaštvo) pa je došlo do zastarevanja...

    Daklem zano je da ga ne traže ili da neće da ga traže?
    A onda je neko poslao snimak na hiljadu strana i oglasio se Parović...

    Amaterizam i(ili) lenjost i(ili) korupcija - svejedno, bruka i sramota. Tolko.
  • ne lipši magare

    17.09.2020 19:32
    Vidim mnogi se razumeju u zakon koji datira iz prošlog veka ("pošta", "pismena") i misle da čim se pojavi nova tehnologija primenjuje se iako je ZAKON (ovaj iz 20 veka pre pojave mobilnih telefona i interneta) ne prepoznaje....pretpostavljam da su u vreme kretanja u prvi razred odmah dobili tablet sa internet konekcijom i da nikad nisu koristili ni papir ni olovku.
    Ljudi, morate da shvatite da postoje PRAVILA koja su zastarela i koja se moraju menjati i prilagodjavati savremenom svetu, do tada službena lica MORAJU da koriste i poštanske kočije ako ih zakon na to obavezuje.
  • K

    17.09.2020 19:24
    @djole i dr
    Nažalost sam se lično uverio da policijske stanice u Novom Sadu nemaju email adrese već samo uprava policije koja ne izveštava tužilaštvo o događajima. Činjenica je da se tužilaštvo za prvu kvalifikaciju obaveštava telefonom sviđalo se to vama ili ne, ne kažem da je to dobro već da je tako. Opet kažem, kasnije se dostavljaju stvari u pisanoj formi ali ja sam samo govorio kako se dobija prva kvalifikacija za događaj. Svesni ste da i email treba vremena pogledati, a telefon dežurni tužilac nosi sa sobom i kući jer se tužilac nekada zove i u sred noći zbog nekog događaja. Sistem je uvek podložan modernizaciji ali ovo su činjenice, na njih se možete ljutiti do sutra ali tako je trenutno u Srbiji. Pozdrav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika