Šta je Mile Jerković pričao u procesu protiv Šarića: Novi Sad važno mesto

Mile Jerković, kontroverzni biznismen osuđivan zbog šverce cigareta i ključan svedok u postupku protiv Darka Šarića, preminuo je u 64. godini, u Sjedinjenim Američkim Državama.
Jerković je bio svedok na suđenju Šariću i njegovoj grupi za pranje oko 22 miliona evra, za šta je narko bos osuđen na devet godina zatvora. Prema pisanju KRIK-a, Jerkovićevo svedočenje je bilo značajno za tužilaštvo jer opisuje na koji način je Šarić sa saradnicima od njega kupovao preduzeća i kako je prao novac stečen prodajom kokaina. 
 
Osim toga, bio je svedok i u postupku protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, koji je bio optužen da je prenosio poverljive podatke iz istrage Šarićevim saradnicima. Lazarević je pravnosnažno oslobođen optužbi u ovom postupku, koji je obeležilo nekoliko kontroverzi. U nekoliko navrata suđenje je bilo i odlagano, jer Jerković nije mogao da se pojavi na sudu zbog zdravstvenog stanja. Tada je navedeno i da se on nalazi u SAD na lečenju, da postoji rizik moždanog ili srčanog udara i da zbog toga nije preporučljivo da putuje. 
 
Ovaj osuđivani vojvođanski biznismen posedovao je 2008. dvadesetak preduzeća koje je kupio u privatizaciji, ali je zbog finansijskih problema odlučio da ih proda. Tada je stupio u kontakt sa novosadskim advokatom Radovanom Štrpcem, koji ga je spojio sa Darkom Šarićem. Jerković i Šarić su se upoznali u vili na Tatarskom brdu kod Novog Sada. 
 
"Pružio je ruku i izljubili smo se za 21 milion evra. Sutradan me je zvao Štrbac da dođem hitno. Rekao je da je Šarić zvao i rekao da ne može da da više od 13 miliona", ispričao je Jerković objašnjavajući na koji način su pregovori propali.
 
Kako je svedočio Jerković 2016. godine, preduzeća je kupio Šarić, ali je dogovoreno da se vode na Štrpca, koji mu je davao novac. Kroz kupovinu kompanija i kao što su "Jedinstvo" i "Mladi Borac" iz Sonte, i investiranje u njih, Šarić je sa saradnicima "oprao" deo od 22 miliona. 
 
"Neki put bih došao, a pare su bile u putu. Neki put je novac bio već spreman i Štrbac bi rekao supruzi 'Dubravka, donesi taj novac'. Tu su sve bili apoeni od pet, deset evra. Prvi dan smo brojali tri sata, sutradan je Štrbac kupio mašinu za brojanje para, da ne gubimo toliko vreme", pričao je Jerković na suđenju, a preneo KRIK.
 
Tokom ovog postupka Šarić je u nekoliko navrata tražio da mu sud dozvoli suočavanje sa Jerkovićem. 
 
On je na suđenju pričao i o svom imovinskom stanju, navodeći kako nema ništa i da je upropašćen. Kako je rekao u odgovoru na jedno od pitanja Radovana Štrpca, nuđene su mu pare da ne svedoči u ovom postupku.
 
"Zapaljena mi je farma, dva auta, imao sam pretnje. Nuđene su mi pare da ne svedočim – to je verovatno Štrbac poslao ljude da mi nude da ne budem svedok. U novinama je pisalo da je gađan Joksović (Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku za trgovinu drogom) i da je sledeći Jerković. Pisalo je da mi je život ugrožen i pretpostavljam da je procena suda bila da treba da mi da obezbeđenje. Evo, već šest godina imam obezbeđenje."
 
U jednom razgovoru, snimljenom u novosadskom kafiću "Palermo", Jerković insistira da mu Radovan Štrbac objasni kako funkcioniše sistem Darka Šarića i njegove kriminalne grupe. Štrbac je tada rekao da novac donose u Novi Sad, iako u njemu ne drže ništa. Štrbac je na suđenju rekao i da Jerkoviću pričao izmišljenje priče kako bi odugovlačio isplatu, a da je drogu koja se pominje u razgovoru, naveo samo kao primer. 
 
Šarićevi saradnici novac su prali i preko mreže ofšor firmi, navodi Tužilaštvo. Jedna od njih je bila i "Konekt grup", u kojoj je vlasnik bio Dušan Vukić, ali je on na sudu ispričao da je na poziv Jerkovića pristao da bude fiktivni vlasnik, nadajući se materijalnoj dobiti. Tužilaštvo tvrdi da je kroz ovu firmu prošlo 600.000 evra kokainskog novca. 
 
Govoreći o ovom slučaju Vukić je ispričao i da mu je Jerković najavio hapšenje Šarićevih saradnika.
  • Djordje

    16.04.2021 08:06
    Nevidjeni olos
    Ovo samo Srbija moze da iznedri. Olos nas je zajahao. Kriminalci otimaju i ubijaju, a pravosudje i politicari sa njima dele plen. Kada je pusten da ode u SAD sigurno nije otisao brodom, vec je tada mogao da leti, a posle kao nije mogao.
    Jeste li vi citali transkripte razgovora policije u noci kada se desila Savamala? Tu je sve jasno kao dan. Ako vi ocekujete da ce se ovde nekim cudom desiti promene na bolje, vi ste veoma mastoviti, da ne upotrebim tezu rec.
  • bora

    16.04.2021 06:23
    @nebojasa
    Dva dzipa specijala ga cuva dok pije kafu po novosadskim kaficima uz to
    dobijao je redovnu platu od nekoliko hiljada evra.Redovna pojava kada
    Mile ide na kafu je BMW serija 800 iz koje izlazi zasticeni i dva dzipa specijalaca.
  • Z49

    15.04.2021 20:44
    Srpski biznismeni
    Pretpostavljam da je umro prirodnom smrću, možda...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika