Zašto se vođi kavačkog klana Zviceru sudi u Novom Sadu?

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer kriv je zbog posedovanja lažnog pasoša, odlučio je Viši sud u Novom Sadu.
Zašto se vođi kavačkog klana Zviceru sudi u Novom Sadu?
Foto: 021.rs

Prema ovoj presudi, Zvicer je osuđen na kaznu zatvora od dve godine i pet meseci. Njemu je izrečena presuda, ali u odsustvu, jer se nalazi u bekstvu.

Uprkos tome što ga je srpska vlast označila kao vođu kriminalne grupe i kao osobu koja priprema atentat na predsednika Aleksandra Vučića, ovo je jedini postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Zašto se Zviceru sudi u Novom Sadu?
 
Zviceru se u Novom Sadu sudi zato što je uticao na policajca Milenka Đukića iz Temerina da mu obezbedi tuđa dokumenta i lažno boravište u Novom Sadu kako bi dobio ličnu kartu i pasoš na ime Slobodan Zec.
 
Sud u Novom Sadu odlučio je i da je Đukić kriv, osudivši ga na kaznu zatvora u trajanju od dve godine i tri meseca. 
 
Kako je pisao KRIK, prema optužnici, Đukić je optužen da je Zviceru omogućio da dođe do dokumenata. Uvidom u policijski sistem, tužilaštvo je navelo da se Slobodan Zec odselio u Australiju još 1998. godine, te da njegov otisak prsta, potpis i fotografija nisu u policijskoj bazi. Iz tog razloga bilo je pogodno koristiti njegove podatke.
 
U periodu od 2015. do 2017. godine, tvrdilo je tužilaštvo, Zvicer je dobio izvod iz matične knjige rođenih na ime Slobodan Zec, a policajac ga je prijavio na adresi kod komšije u Temerinu.
 
Kako je Zvicer u bekstvu, na suđenju se nije pojavljivao, ali se pred sudijom našao Đukić, koji je negirao optužbe, navodeći da je mislio kako zaista prijavljuje Slobodana Zeca. Kako je ispričao, Davorin Baltić, za kojeg KRIK piše da je bio bitan član kavačkog klana, upoznao ga je sa Zvicerom, ali je tada mislio da je to Slobodan Zec.
 
"Pitali su me da li mogu da ga prijavim negde u Srbiji da bi dobio papire. Proverio sam tog Zeca, da li je osuđivan i pošto nije bio, povezao sam ga sa svojim komšijom. Nikad posle toga nisam video Slobodana Zeca niti Davorina Baltića", rekao je Đukić i naveo da je saznao da je u pitanju bio Zvicer tek kada je Sektor unutrašnje kontrole pokrenuo postupak protiv njega.
 
Po tvrdnjama Đukića, nije bio upoznat ni sa tim da Baltić dolazi iz kriminogene sredine. Tako je bilo sve dok Baltić nije ubijen u Beogradu 2018. On je ispričao da je Baltića upoznao preko kolege koji mu je komšija, inače oficir policije i njegov prezimenjak. Kako je rekao sudiji, oficir i Baltić su živeli u istoj zgradi i "Baltić je dolazio kod njega u Pap Pavla gde su radili", odnosno u policijsku stanicu.
 
Đukićev komšija, na čijoj je adresi bio prijavljen Zvicer, odnosno Zec, ispričao je tokom suđenja da nikada nije video kriminalca, te da mu je rečeno da će na njegovoj adresi biti prijavljen kolega "koji želi sa porodicom da ode 'preko'". Svedočila je islužbenica Sanja Ševo, koja je primila zahtev za izdavanje dokumenata, rekavši da je Zvicer sigurno pokazao ličnu kartu neke strane države, jer inače ne bi ni započela proces izdavanja dokumenata, ali je rekla da se ne seća detalja.
 
Tokom istrage tužilaštvo je utvrdilo da je Zvicer šest puta u 2015. i 2016. godini koristio lažni pasoš za prelazak granice, izveštavao je KRIK sa suđenja.
Belivuk, "Principi", Vučić, Crna Gora
 
Istraživački portal piše i da je kao deo Zvicerovog kavačkog klana radila i kriminalna grupa "Principi", koju je predvodio Veljko Belivuk. Ova grupa tereti se za sedam ubistava. Ipak, Zvicer u ovom slučaju nije optužen, ali ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominjao.
 
On je tvrdio kako su Belivuk i članovi njegove grupe mleli svoje žrtve, te da su ćevape koji su pravili od njih slali upravo Zviceru. Vučić je direktno poručio vođi kavačkog klana da će odgovarati, nazvavši ga zlikovcem. 
 
U maju 2020. godine na Zvicera je pokušan atentat u Kijevu i tom prilikom je teško ranjen. Dve godine kasnije, ministar Aleksandar Vulin tvrdio je da Zvicer priprema atentat na Vučića, kao i da policija ima inforamcije o njegovom kretanju.
 
KRIK piše i da je Zvicer u Crnoj Gori optužen za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo i planiranje likvidacije, ali optužnica još uvek nije potvrđena.
 
Nasuprot tome, krajem jula ove godine u Crnoj Gori je potvrđena optužnica protiv vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića zbog navodnog planiranja ubistva Zvicera i Slobodana Kašćelana, koji je takođe označen kao vođa kavačkog klana. Vukotić je ubijen početkom septembra u Istanbulu. 
  • Zemlja čudesa

    14.09.2022 15:24
    Pravilan izbor
    U Novom Sadu će mu se nakon suđenja, pošto su ga oslobodili krivice, pristojno izvinuti što su ga uznemiravali i dati mu nešto para za dane provedene u pritvoru.
  • L. K

    14.09.2022 14:16
    L. K
    Pa u NS sumu jataci! Rade sve od zidanja zgrada....do prodaje narkotika na sitno i na veliko uz veliku korupciju u Policiji i Sudstvu...o vladajucem rezimu i pojedinim politicarima kao posrednicima bolje da nepisem! I to sve Policija zna...cuti i uzima deo kolaca!!! NS je mali grad da sve ostane kao neka tajna!!!Jos malo....
  • pajo patak

    14.09.2022 14:04
    kao što bi rekao покојни
    председник: сваком добронамерном човеку је јасно: NS- Nikšić sjeverni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika