Građanin Novog Sada optužen za genocid u Srebrenici - bio komandant čete Zvorničke brigade

Pedesetčetvorogodišnji državljanin Srbije M. J, koji živi u Novom Sadu, optužen je za genocid u Srebrenici, saopštio je Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine BiH.

M. J. je rođen u Zvorniku 1968. godine, ali živi u Novom Sadu i ima srpsko državljanstvo.

On se tereti da je u svojstvu komandanta čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.
 
"U periodu od 13. jula do 15. jula 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je bio nadređeni, odlazio je na lokacije na kojima je bio zatvoren veliki broj muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, gde su pripadnici Vojne policije učestvovali u zatvaranju, transportu i streljanjima i ubistvima žrtava", navodi se u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
On je optužen i da je, zajedno sa podređenim pripadnicima Vojne policije, učestvovao u zatvaranju, transportu na mesta streljanja, te ubistvima zatvorenika na lokalitetima u blizini škole u Orahovcu, gde je streljano više od 800 žrtava. Optužen je i za zločin u Petkovcima, gde je ubijeno više od 700 ljudi, kao i za zločin na lokaciji šljunkare u Kozluku, gde je nastradalo 800 osoba.
 
"Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 83 javna svedoka, 16 svedoka uz mere zaštite, među kojima i svedoci koji su dali iskaz u postupcima u MKSJ/MRMKS-u, iskazima više stručnih vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su sudelovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u saradnji sa MKSJ/MRMKS-om, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza", dodaje se.
 
M. J. se tereti za genocid, a optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.
  • Vladan

    29.11.2022 13:43
    @B

    Jeste svi greše samo ste vi nedužni. Pa jbt nema ko vas od komšija nije izbacio, zapitajte se zašto...
  • G pen

    28.11.2022 16:52
    STEVA, potpisujem sve sto si rekao.
  • B

    28.11.2022 14:15
    V
    Da mrznja je dosla s "nama"jer vam smetamo ko i onima u NDH i Kosove* Nemojte mrziti i biti ce vam lakše

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika