Održana komemoracija žrtvama racije

Sa komemoracije povodom 67. godišnjice Novosadske racije upućen je zahtev da se svi zločinci odgovorni za taj događaj kazne, ne samo u ime žrtava, nego i u ime sadašnjih i budućih generacija.

Pomen su održali Jevrejska zajednica i Srpska pravoslavna crkva.

Delegacije grada, pokrajine, izralekse ambasade, Jevrejske opštine, Matice romske, Centra “Simon Vizental” i potomaka žrtava položile su vence na spomenik Žrtvama racije i u Dunav.
Direktor centra “Simon Vizental”, Efraim Zurof, je pozvao da se jedan od glavnokomandujućih oficira u doba racije Šandor Kepiro izvede pred lice pravde sada, dok je još to moguće.
 
Gradonačelnik, Igor Pavličić, kaže da sadašnje i buduće generacije ne smeju zaboraviti krvavu cenu slobode koju su platili nevini za vreme novosadske racije.
 
Na komemoraciji su prisustvovali i predavači, nastavnici i profesori, koji su u prethodna tri dana učestvovali na Seminaru o holokaustu u Novom Sadu, njih oko 300.
 
Mađarski fašisti su 1942. u Novom Sadu ubili i u zaleđeni Dunav bacili oko 1.300  Srba, Jevreja i Roma. Centar "Simon Vizental" i dalje traži od Mađarske da sudi odgovornima zanovosadsku raciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika