Tinejdžer iz Novog Sada učestvovao u otmici - dobio nekoliko vaspitnih mera

Osamnaestogodišnjem Novosađaninu, koji je kao maloletnik sa još trojicom dvadesetogodišnjaka osumnjičen za otmicu N. T. (18) iz Sremske Kamenice, izrečeno je nekoliko mera.
Tinejdžer iz Novog Sada učestvovao u otmici - dobio nekoliko vaspitnih mera
Foto: 021.rs

Protiv ovog mladića, koji je u međuvremenu postao punoletan, pred Višim sudom za maloletnike vodio se izdvojen postupak. 

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnika, njemu je izrečena vaspitna mera, pojačan nadzor organa starateljstva i ta mera može trajati najmanje šest meseci, a najviše dve godine, s tim što će sud naknadno odlučivati o njenom prestanku.
Osim toga, on je posebno obavezan da se bez naknade uključi u rad humanitarnih organizacija ili u poslove socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja u trajanju od 120 časova u periodu od šest meseci, koliko može trajati ova posebna obaveza.
 
Takođe, izrečena mu je i vaspitna mera, posebna obaveza da se uključi u pojedinačni ili grupni tretman u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi ili savetovalištu i da postupa po programima rada koji budu sačinjeni za njega. 
 
Ta mera, prema saznanjima Dnevnika, može da traje do godinu dana, s tim da je sud, dok traje, može promeniti ili obustaviti.
 
Novosađanin je upozoren da u slučaju da ne ispuni posebne obaveze, one mogu da se zamene nekim drugim obavezama, odnosno drugim vaspitnim merama. 
 
On je uhapšen 5. februara, zajedno sa B. G, S. B. Đ. i R. M, zbog sumnje da su silom odveli i zadržali osmanaestogodišnjaka iz Sremske Kamenice u nameri da od njegovih roditelja iznude novac.
 
Nakon hapšenja i saslušanja na kojem su se trojica dvadesetogodišnjaka, kako Dnevnik nezvanično saznaje, branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu, njima je određen pritvor zbog okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svedoke, da bi u kratkom roku mogli da ponove krivično delo i zbog načina izvršenja i težine krivičnog dela koji su doveli do uznemirenja javnosti.

Tinejdžer je kidnapovan u noći između 4. i 5. februara ove godine, na ulici, u blizini kuće u kojoj stanuje. Otmicu je prijavio otac mladića, kome su tražili 200.000 evra kako bi mu vratili sina. Posle potrage na Klisi, policija je u gepeku automobila kod gradske deponije pronašla nepovređenog N. T, a njegovi otmičari su lišeni slobode.

  • Realista

    11.07.2023 14:55
    Začkoljica
    Da li je osuđeni sin svojih roditelja za otmicu ista osoba koja je bila u gepeku? Ako sam u pravu, lik je hteo sa drugarima da iznudi 200.000eur od sopstvenog oca predstavljajući sebe kao žrtvu? Interesuje me šta boško ima da kaže za ovo, neke litije za porodicu, možda?
  • Laza

    11.07.2023 13:15
    polupani lonci
    Od sistema koji podrzava i proizvodi kriminal, nije za ocekivati da ce na adekvatan nacin kazniti pocinioce teskih krivicnih dela. Ovaj mladic kad se vrati u svoju sredinu, bice podrzan kao pobednik sistema, koji nije uspeo da ga adekvatno kazni. Nadajmo se da ce ostali ucesnici dobiti veoma ostre kazne.
  • Laloš

    11.07.2023 13:04
    Gospodo koji komentarišete preblage kazne za dela počinjena od strane maloletnika bar 60% vas je ovo izglasalo na izborima. Zato kada sledeći put izađete na izbore dobro proučite svakog kandidata. Ovi sada imaju apsolutnu vlast zadnjih 10 godina i nisu promenili krivični zakonik za maloletna lica. U USA bi ovi dobili doživotnu bez mogućnosti za pomilovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika