Slučaj pogibije građevinca na Rimskim Šančevima pred novosadskim sudom: Okrivljeni ponovo saslušani

Nakon osuđujuće presude za pogibiju građevinskog radnika na Rimskim Šančevima, pred Apelacionim sudom ponovo je otvoren postupak.
Slučaj pogibije građevinca na Rimskim Šančevima pred novosadskim sudom: Okrivljeni ponovo saslušani
Foto: 021.rs

Drugostepeni sud je ustanovio da nisu pravilno utvrđene sve činjenice na osnovu kojih su četvorica okrivljenih osuđeni na pet godina i četiri meseca zatvora, a jedan ponovo oslobođen, pa su ponovo saslušani svi okrivljeni, javlja Dnevnik

Oni se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti, zbog pogibije radnika na gradilištu u Rimskim Šančevima 2011. godine. 

Navodno, okrivljeni nisu obustavili radove iako se izgradnjom tog dela hale izaziva opasnost za bezbednost zaposlenih.
 
Radnik je zadobio povrede dodavanjem metalne šipke duge četiri i po metra, teške devet kilograma. On je na krovu hale koja se gradila dotakao visokonaponski dalekovod od 20 kilovolti, a devet dana kasnije preminuo.
 
Prema navodima optužnice, petorica okrivljenih iz firme "Novomont" tokom izgradnje objekta nisu postupali po propisima i tako izazvali opasnost po život poginulog radnika. 
 
Na godinu i po dana u prvostepenom postupku osuđeni su građevinski inženjer, arhitekta, inženjer tehnologije. Na šest meseci osuđen je bravar, a inženjer elektrotehnike je oslobođen optužbe.

Sledeći pretres zakazan je za 30. oktobar.

  • Realista

    19.09.2023 11:08
    Efikasnost sudstva!
    Slučaj iz 2011-e?! Pa ako ne požure svi akteri će im pomreti od starosti.
  • Nenad

    19.09.2023 09:46
    Da li je utvrđeno lekarskim pregledom u medicini rada (uverenje, prethodni, periodični pregled) da li je radnik bio sposoban za rad na visini, te ispunjavao uslove pre svega vidne za rad na visini?
  • Tommy gun

    19.09.2023 09:43
    Zakon o energetici
    Član 323
    ...
    Zabranjena je izgradnja objekata koji nisu u funkciji obavljanja energetskih delatnosti, kao i izvođenje drugih radova ispod, iznad ili pored energetskih objekata, suprotno zakonu, kao i tehničkim i drugim propisima.

    Zabranjeno je zasađivanje drveća i drugog rastinja na zemljištu iznad, ispod ili na nepropisnoj udaljenosti od energetskog objekta.
    ....

    U konkretnom slučaju, minimalna sigurnosna udaljenost od DV 20 kV iznosi 10m.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika