Uslovna kazna za napadače na goste "Crnog ovna", tužilaštvo će se žaliti

Dvadesetdvogodišnji S. D. i dvadesetjednogodišnji M. G. iz Novog Sada osuđeni su na uslovne kazne zatvora zbog napada na goste lokala "Crni ovan" u januaru ove godine.
Uslovna kazna za napadače na goste "Crnog ovna", tužilaštvo će se žaliti
Foto: 021.rs
Osnovno javno tužilaštvo je saopštilo da će uložiti žalbu Višem sudu u Novom Sadu, sa predlogom da se okrivljeni strože kazne.
Tužilaštvo navodi da se oglašava povodom interesovanja javnosti o krivičnom postupku koji se vodi protiv S. D. i M. G, a u vezi sa događajem koji se odigrao dana 15. januara kada je napadnuto više lica u lokalu "Crni ovan" i kada je naočigled više gostiju i radnika došlo do oštećenja imovine istog ugostiteljskog objekta.
"Osnovno javno tužilaštvo obaveštava javnost da je u toku ovog krivičnog postupka dokazalo činjenične navode optužnog akta, nakon čega je Osnovni sud doneo i dana 19. septembra 2023. godine javno objavio prvostepenu presudu kojom je okrivljene S. D. i M. G. oglasio krivima za krivično delo nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu iz člana 344. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika u vezi sa članom 33. Krivičnog zakonika, te je svakom od okrivljenih izrekao uslovnu osudu tako što im je utvrdio kazne zatvora u trajanju od po jedne godine i istovremeno odredio da se tako utvrđene kazne zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od tri godine od dana pravnosnažnosti presude ne učine novo krivično delo. Istom presudom, okrivljenima je izrečena i mera bezbednosti zabrane prilaženja i komunikacije sa oštećenima u trajanju od tri godine od dana pravnosnažnosti presude", navode u tužilaštvu.
 
Dodaju i da je pismeni otpravak navedene prvostepene presude dostavljen ovom tužilaštvu 18. oktobra i da će u zakonskom roku izjaviti žalbu Višem sudu.
 
U saopštenju tužilaštva se ne pominje šta se desilo sa dvadesettrogodišnji D. A. iz Novog Sada koji je prvobitno bio obuhvaćen krivičnom prijavom za nasilničko ponašanje, tako da se može pretpostaviti da se odustalo od njegovog krivičnog gonjenja. 
 
 
Polovinom januara u večernjim satima maskirani napadači, koji su imali neonacistička obeležja, napali su goste i osoblje lokala "Crni ovan". Kod sebe su tada imali opasne predmete. 
 
Napadači su najpre upitali gde su srpske zastave, a nakon što im je rečeno da će biti pozvana policija, počeli su da lupaju izlog i vrata, pokušavajući da uđu u lokal.
U trenutku napada, kod ulaza u sam lokal se nalazila i trudnica, koja je svedočila ovom incidentu.
 
Policija je dan posle pronašla osumnjične, ali nisu zadržani u pritvoru jer tužilaštvo to nije zatražilo. Njima je tada izrečena zabrana prilaska. 
 
"Osumnjičeni su saslušani na okolnosti navedenog krivičnog dela, te je ovo Tužilaštvo nakon saslušanja, a na osnovu prikupljenih dokaza i sagledavanja činjeničnog stanja, podnelo predlog za izricanje mere zabrane prilaženja predmetnom lokalu, te prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa oštećenima N. S. i B. Š", naveli su tada u Osnovnom javnom tužilaštvu.
 
Ovaj napad na lokal "Crni ovan" je samo jedan u nizu napada koji su se dogodili u poslednjih godinu dana. Poslednji se dogodio pre samo nekoliko dana. U većini slučajeva, osumnjičeni ili nisu pronađeni ili su dobili male kazne.
  • Miladinka

    19.10.2023 22:30
    Grupa
    Ko u grupi od tri i više članova izazove, ili ùcestvuje u tuči kazniće se zatvorom 30 do 60 dana.
    Tako bar piše u Zakonu, ali ko još poštuje zakon u ovoj državi.
  • Sasa

    19.10.2023 20:00
    Šta je trebalo da urade da bi dobili mesec dana zatvora i plate štetu? Da nanesu nekom teške povrede? Zapale lokal? Kogod da se zauzeo za ovu dvojicu pogrešio je.
  • Adv

    19.10.2023 19:46
    Sasvim ok kazna, čak i oštra. Za naknadu štete suoštećeni verovatno upućeni na parnicu, što je i praksa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika