Okrivljenima za dizanje u vazduh Snajperovog "poršea" na Grbavici po 20 godina zatvora

Beograđanin Nj. K. (36) i S. Đ. (29) iz Barande osuđeni su na po 20 godina zatvora za pokušaj teškog ubistva Slobodana Milutinovića Snajpera u februaru 2020. godine na Grbavici.
Okrivljenima za dizanje u vazduh Snajperovog "poršea" na Grbavici po 20 godina zatvora
Foto: 021.rs
Sud ih je za pokušaj teškog ubistva osudio na kaznu zatvora u trajanju od po 16 godina, za korišćenje bombe na zatvor u trajanju od po osam godina, za izazivanje opšte opasnosti zatvor od po četiri godine i novčanu kaznu od po 100.000 dinara, a okrivljenom S. Đ. za falsifikovanje isprave na još dve godine i osam meseci zatvora, pa je obojicu okrivljenih osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po 20 godina, što je opšti maksimum zatvorske kazne, i na novčanu kaznu od po 100.000 dinara.
Prilikom ocene dokaza, veliko sudsko veće kojim je predsedavala sudija Ivana Josifović, prihvatilo je odbrane okrivljenih samo u onim delovima koji su potvrđeni drugim dokazima, nalazeći da su u pretežnom delu iskonstruisane i usmerene ka izbegavanju krivične odgovornosti, osim u delu koji se odnosi na krivično delo falsifikovanje isprave, čije je izvršenje okrivljeni priznao.
Sud smatra da je tokom postupka bez sumnje na osnovu svih izvedenih dokaza, uključujući i snimke sa videonadzornih kamera, nalaze i mišljenja veštaka, dokazano da su okrivljeni po prethodnom dogovoru, sa direktnim umišljajem izvršili krivična dela, te da su na podmukao način pokušali da ubiju Slobodana Milutinovića, tako što su podmetnuli eksplozivnu napravu pod vozilo Porsche Cayenne, kojim je upravljao oštećeni. Smrtni ishod izbegnut je sticajem srećnih okolnosti, zbog nedovoljno preciznog postavljanja eksplozivne naprave, navode u Višem sudu.
 
Prilikom odlučivanja o kazni, sud je cenio višestruku raniju osuđivanost obojice okrivljenih, činjenicu da su krivična dela izvršena u urbanom delu grada, u blizini osnovne škole, vrtića, pijace, da je kritični događaj izazvao opasnost za život i telo velikog broja ljudi (ukupno 11 oštećenih), kojom prilikom je pričinjena i velika materijalna šteta.
 
Protiv ove presude stranke i branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu.
Inače, Slobodan Milutinović Snajper je već pet meseci u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica jer se jednog dana nije vratio iz šetnje. On se nalazio u kućnom pritvoru od početka aprila, nakon što je novosadski Viši sud posle presude na dve godine i šest meseci zatvora zbog prinude, lišavanje slobode i zlostavljanja devojke sa kojom je bio u emotivnoj vezi, odlučio da ga iz zatvorskog pritvora prebaci u kućni pritvor sa nanogvicom.
  • Pod mac

    19.12.2023 18:27
    On je gore u severu evrope uzeo pasos jos 2018 na ime mrtvog coveka samo nekako oziveo.. a ovu kaznu im je dodelio bivisi gradonacelnik a sada ministar odbrane
  • šole

    07.11.2023 19:02
    BIA
    Možda je iz BIA. onda je opravdano.
  • sasa

    07.11.2023 12:28
    Jel ovaj sluzbeno lice?
    Za toliku kaznu, ovo mora biti sluzbeno lice... Za ubistva se ne presudjuje toliko kod nas! Sa druge strane, pokusaj ubistva je kad pocinilac zapocne ubistvo i ne dovrsi ga - a da li su zaista hteli da ga ubiju? namera mora da se dokazuje na sudu, a sud mora da uzima u obzir sve olaksavajuce okolnosti u korist optuzenih... Smrdi na zloupotrebu od strane i Tuzilastva i Suda!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika