Zbog smrti radnika na Rimskim Šančevima niko ne ide u zatvor: Osuđeni na nanogvicu i novčanu kaznu

Apelacioni sud je posle dugogodišnjeg procesa preinačio prvostepene presude i zaključio da niko neće ići u zatvor zbog pogibije radnika na gradilištu u Rimskim Šančevima 2011. godine.
Zbog smrti radnika na Rimskim Šančevima niko ne ide u zatvor: Osuđeni na nanogvicu i novčanu kaznu
Foto: 021.rs
Proces se vodio zbog pogibije mladog građevinskog radnika koji je zadobio smrtonosne povrede na radnom mestu dodavanjem metalne šipke duge četiri i po metra, teške devet kilograma. On je na krovu hale koja se radila dotakao visokonaponski dalekovog od 20 kilovolti, a devet dana kasnije je preminuo.
 
Od prvobitno petorice okrivljenih, odlukom Apelacionog suda osuđen je šef gradilišta Božidar Važić na kućni zatvor uz nanogvicu, a Dane Rogić je kažnjen novčanom kaznom, piše Dnevnik.
Kako se navodi, Rogiću je prvostepeno određena kazna od godinu i jednog meseca zatvora, ali s obzirom da je ranije bio prekršajno osuđen za isto delo i ne može dva puta biti optužen za isto, prvostepena presuda je poništena i on je novčano kažnjen.
 
Apelacioni sud je sada preinačio odluku Višeg suda u Novom Sadu i oslobodio krivice okrivljene M. G. i D. B, navodeći da nije dokazano da su optuženi učinili delo za koje su optuženi. Istom odlukom je potvrđena oslobađajuća presuda za D. J.
 
Dnevnik podseća da nakon što su presudom novosadskog Višeg suda u novembru prošle godine četvorica okrivljenih osuđena zbog pogibije građevinca pre 12 godina na pet godina i četiri meseca zatvora, a jedan oslobođen, odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu prošlog meseca je, ipak, otvoren glavni pretres.
 
S obzirom na to da je već jedanput prvostepena presuda ukidana, a po Zakonu o krivičnom postupku sud ne može vraćati drugi put ukinutu presudu, odnosno ne može se vraćati prvostepenom da ponovo radi predmet, otvoreno je novo suđenje.
 
Glavni pretres je ponovo održan 30. oktobra, a na njemu su se na okolnosti novih dokaza u vidu rešenja Elektrovojvodine izjašnjavali veštaci.
 
Veštak i stručnja elektrostruke Enes Bunčević osvrnuo se na činjenicu da je u svom osnovnom nalazu naveo da je Elektrovojvodina naknadno izmenila svoje rešenje i u novom izostavila kao jedan od uslova za otpočinjanje radova i uklanjanje dalekovoda.
 
Na osnovu prvobitnog, ispostavilo se da Gradska uprava za urabanizam nije ni mogla da izda dozvolu za početak radova.
Veštak je dalje objasnio da nadležna inspekcija nije donela bilo kakvo rešenje o obustavi izvođenja radova pre 16. aprila 2011. godine, ali da je pronašao u građevinskom dnevniku upis nadzornog organa da se u zadnjem delu objekta na gradilištu ne obavljaju radovi, s obzirom na to da postoji opasnost od blizine dalekovoda.
 
Uprkos postojanju ovog obaveštenja, formalne zabrane radova u delu zgrade blizu dalekovoda nije bilo.
  • /

    07.11.2023 14:18
    /
    naravno, niko ne sme da komentarise
  • Perw

    07.11.2023 11:45
    Sns maff
    Al zato po 20 god za pokusaj ubistva visokog clana sns kartela i dizanje u vazduh njegovog auta posteno zaradjenog ot plate u javnom sektoru...tako da nece ni ovi poltroni bliski vlasti biti osudjeni nikad pa da je sve nastradalo i 9 mladih zivota
  • Zd-ns

    07.11.2023 11:36
    Sramna presuda
    Sramna presuda, tako nam je sve, niko nepostuje ni ono sto je napisano bec samo srljaju i rade svesno ono sto nesmeju. Apekaciini sud damo skrnavi vec donete odluke. Apelacija "0" samo ohrabruje okrivljene i ljudi jos vise krse propise. Uzas - kakvo sudstvo, takva drzava

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika