Maloletnici koji su počinili 32 krađe i prebili čoveka pobegli iz ustanove u Novom Sadu

Dečaci stari 10 i 12 godina iz Novog Sada, koji se sumnjiče za 32 krađe i prebijanje 75-godišnjaka koji je potom preminuo, pobegli su iz ustanove u kojoj su bili smešteni.
Maloletnici koji su počinili 32 krađe i prebili čoveka pobegli iz ustanove u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Kako piše Blic, ova braća su, ubrzo nakon što su smeštena u socijalnu ustanovu u Novom Sadu, iskoristila činjenicu da je ustanova otvorenog tipa. Budući da su mlađi maloletnici, boravili su u ustanovi otvorenog tipa i ubrzo su iz nje pobegli.
 
Ustanova je, kako je Blic pisao, pod nadzorom Centra za socijalni rad.
Postupak protiv majke za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica je u toku, poručili su ranije iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu.
 
Sve dok tužilaštvo ne donese javnotužilačku odluku u ovom procesu, starateljstvo nad dečacima ima majka, a ne Centar za socijalni rad.
Dvojica dečaka su u aprilu ove godine u Tovariševu prebili Todora Šunjku (75), koji je tri meseca kasnije preminuo.
 
Protiv njih neće biti podnošena krivičnih prijava jer nemaju 14 godina i nisu krivično odgovorni.
 
Policija je ranije saopštila da se oni sumnjiče da su provaljivali u ugostiteljske i druge poslovne objekte, prodavnice, mesare, cvećare i krali iz njih novac i različite proizvode.
 
Terete se da su počinili 17 teških krađa, devet pokušaja ovog krivičnog dela, pet krađa i jedno razbojništvo.
  • Igor

    01.12.2023 22:27
    Smestili ih u ustanovu otvorenog tipa,pa ovo nigde nema.
  • BIMA

    01.12.2023 22:21
    @ Milan
    U potpunosti se slažem sa Vama.
    Samo, nisam sigurna da ova deca nisu živela tj. žive upravo u lošim uslovima, siromaštvu, možda već načetog zdravlja (mentalnog svakako), bez pružene mogućnosti da realizuju svoje potencijale, koli(c)ki god oni bili. Od rođenja diskriminisani po ko zna kojim sve osnovama. Možda bez roditeljske ljubavi... Sa 10 I 12 sa ovakvim epilogom...?
    Većina nas može samo da nagađa čemu su sve bili izloženi pre svoje 10. i 12.
    Hvala
  • Milan

    01.12.2023 15:51
    @BIMA
    Jesu deca, ali deca koja svojim ponašanjem ugrožavaju sve nas, a eto, jednog čoveka su i usmrtila. Naravno, ne treba ih tretirati isto kao odrasle, ali nećemo valjda čekati da neko sa tako ekstremnim antisocijalnim ponašanjem napuni 14 godina, pa da tek onda reagujemo, a oni za to vreme naprave još sto čuda...
    Čini mi se da je Evropa otišla u ekstrem u tom razumevanju i brizi za prava i "rehabilitaciju" prestupnika. Svako može da pogreši i treba mu dati drugu šansu, ali kada je nekome kriminal način života, koliko tačno šansi treba ba mu damo i kako je to njegovo pravo na drugu šansu jače od prava njegove okoline na život i bezbednost?
    Koliko pristojnih, vrednih, inteligentnih ljudi i dece živi u lošim uslovima, koliko njih neće ispuniti svoje potencijale zbog siromaštva, koliko će ih biti narušenog zdravlja zbog uslova života... O njima treba da se brinemo na prvom mestu, pa ako nešto vremena i novca ostane, tek onda o višestrukim prestupnicima i drugim antisocijalnim likovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika