Ponovo potraga za maloletnim prestupnicima: Braća će biti razdvojena u drugim ustanovama

Policija i dalje traga za maloletnom braćom koja su ponovo pobegla iz ustanove u koju su bili smešteni po nalogu Centra za socijalni rad u Novom Sadu, zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela.
Ponovo potraga za maloletnim prestupnicima: Braća će biti razdvojena u drugim ustanovama
Foto: 021.rs
Nakon što budu pronađeni, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Dnevnik, oni će biti smešteni u dve različite ustanove.
 
Kako za ovaj list navode u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, s obzirom na ranije učinjena dela, a uzimajući u obzir uzrast maloletnika, nadležni centar za socijalni rad preduzeo je sve mere i usluge manje restriktivnog oblika zaštite.
"Kako je nastavljeno učestalo bežanje i ponavljanje krivičnih dela, istovremeno se pristupilo realizaciji smeš­taja u ustanovu zavodskog tipa", kažu u Pokrajinskom sekretarijatu i ističu da će smeštaj za oba maloletnika biti realizovan po njihovom pronalasku.
 
Ova dva dečaka nisu krivično odgovorna i ne mogu biti kažnjeni jer još nemaju navršenih 14 godina.
Braća, koja su vaspitno zapuštena deca, terete se za pedesetak teških krađa, pokušaja teških krađa, krađa i razbojništva. Stariji dečak je u noći između 3. i 4. januara, nakon što je vraćen posle bekstva u ustanovu koju je ponovo napustio, podesnim alatom obio jedan ugostiteljski objekat u Ulici Maksima Gorkog u Novom Sadu, odakle je uzeo izvesnu sumu novca i pobegao. 
 
Nakon što je počinio ovo krivično delo, trinaestogodišnjak je pronađen i vraćen u ustanovu Centra za socijalni rad, da bi potom, za manje od 24 časa, zajedno sa mlađim bratom ponovo pobegao. Sumnja se da je trinaestogodišnjak prvih dana januara počinio niz teških krađa u objektima različite namene na području Novog Sada i okoline, kao i više pokušaja krađa.  
 
Osim toga, braća su 14. aprila prošle godine u Tovariševu, kod Bačke Palanke, na ulici pretukla Todora Šunjku (75), koji je tri meseca kasnije preminuo. Prema rečima meštana, porodica dečaka se ubrzo posle toga odselila.
Protiv majke S. N. je još u julu podneta krivična prijava i postupak se vodi pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. 
 
"Nakon prikupljenih svih dokaza i sagledavanja celokupnog činjeničnog stanja biće doneta javnotužilačka odluka", kažu za Dnevnik u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Nezvanično, majka je u potpunosti lišena roditeljskog prava.
  • Hm...

    12.01.2024 13:42
    Kakav materijal za specijalne jedinice, uz platu od 200-300.000,00 dinara
  • Gojko

    12.01.2024 13:17
    Nisu divoljno inteligentni da se skrivaju, pa su ih uvek brzo nalazili i hvatali, pretpostavljam da su se, nažalost, negde dosad smrznuli, temperature su bile i ispod minus 10.
  • Mlađa

    12.01.2024 11:38
    Hitan pregled kod psihologa, psihijatra, procena da li deca treba da se smeste u zgravstvenu ustanovu zatvorenog tipa i da dobiju odgovarajući tretman. Dečaci koji su sposobni da ubiju zbog sitne koristi ne mogu se okarakterisati kao normalne osobe, samo treba utvrditi u čemu je stvar, a to je posao lekara i psihologa. Centar za socijalni rad tu ništa ne može, jednostavno nemaju kapacitete da se nose s takvim problemima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika