Policiji trebalo dugo da ukloni bombe u Novom Sadu i okolini: Ovo su razlozi

Na teritoriji Policijske uprave Novi Sad su samo u toku prve polovine februara građani slučajno pronašli tri ručne bombe.
Policiji trebalo dugo da ukloni bombe u Novom Sadu i okolini: Ovo su razlozi
Foto: 021.rs
Jedna je pronađena u samom gradu, dok su još dve zatečene u Sremskoj Kamenici i Srbobranu. Svaka od ovih bombi stajala je danima dok nisu odnete jer Novi Sad nema ekipu koja je nadležna za uklanjanje eksplozivnih naprava, piše Nova.rs.
 
Podsetimo, sredinom februara ručna bomba je tek posle tri dana uklonjena iz žbunja na Avijatičarskom naselju. Ručnu bombu je pronašao Novosađanin koji živi u Ulici Boška Vrebalova, tokom čišćenja lišća ispred napuštene kuće. Pozvao je policiju, koja je došla i obezbedila mesto dok ne dođe kontradiverziona jedinica i ukloni je. Bombu su tri dana "čuvali" policajci.
 
Zbog ovakvih događaja postavlja se pitanje zbog čega se bombe u drugom najvećem gradu u Srbiji ne uklanjaju odmah, već po nekoliko dana stoje, često i na prometnim javnim mestima i dvorištima porodičnih kuća. Bitno je pre svega napomenuti koje su sve službe zadužene za uklanjanje eksplozivnih sredstava. Sve spadaju pod Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), ali ih ima više i zadužene su za različite vrste eksplozivnih naprava.
Ko uklanja bombe?
 
Konkretno, za uklanjanje formacijskih eksplozivnih naprava, onih koji su fabrički proizvedeni, zadužen je Sektor za vanredne situacije u sklopu kog postoji specijalistički tim koji je deo Odeljenja za neeksplozivna ubojna sredstav tzv. Odeljenje za NUS. Ovo odeljenje postoji u Beogradu i još nekoliko većih gradova u Srbiji, ali ne i u Novom Sadu.
 
Pored njih u sastavu MUP-a je i četa za Protivdiverzionu zaštitu PDZ koja pripada Policijskoj brigadi za grad Beograd. Oni su zaduženi sa kontradiverzione preglede i rad sa improvizovanim eksplozivnim napravama, ali iako su jedinica za Beograd, rade po čitavoj Srbiji u nedostatku obučenih ljudi.
Još jedna jedinica koja je zadužena za uklanjanje i deminiranje eksplozivnih naprava je i Žandarmerija koja ima svoj tim za te stvari, ali oni ovaj posao rade interno za potrebe njihove jedinice jer su praktično poluvojna formacije.
 
Iako ovo deluje poprilično impresivno, da se čak tri jedinice bave eksplozivnim sredstvima, Novi Sad kao drugi najveći grad u Srbiji ima problem sa odnošenjem eksplozivnih naprava. Uprošćeno, za neeksplodirana ubojna sredstva (u šta spadaju ručne bombe) zaduženo je jedino Odeljenje za NUS, koje Novi Sad nema.
 
Redakcija portala Nova.rs postavila je pitanje Policijskoj upravi u Novom Sadu zbog čega ne postoji ovo odeljenje u tom gradu, ali do zaključenja teksta nije dobila odgovor.
 
I terenski rad i administracija
 
Dragan Žebeljan, potpredsednik Sindikata policije Sloga, koji je ujedno i jedan od inspektora Odeljenja za NUS, za Nova.rs je izneo svoje mišljenje o ovom problemu istakavši da izjavu daje kao potpredsednik sindikata i da ona ne odražava zvaničan stav MUP-a. On je pokušao da objasni zbog čega dolazi do kašnjenja kada se izlazi na teren.
 
"Da bi naš tim izašao na teren, potrebno je da zaprimimo prijavu, tu prijavu lično nosimo da se zavede kao hitan predmet u drugoj zgradi, pet kilometara dalje od nas. Zatim se vraćamo da bismo pripremili naređenja koje dalje šaljemo na potpis kod načelnika Uprave, a ti papiri šalju se dalje na potpis kod načelnika Sektora. Za takvu organizaciju rada je potrebno vreme. Dakle, pored terenskog rada, mi se bavimo i administracijom", navodi Žebeljan.
Žebeljan naglašava da krivica u prevelikom kašnjenju nije na njegovom timu, već na rukovodiocima.
 
"Mi pre svega volimo naš posao iako je najrizičniji u MUP-u. Na raspolaganju smo u bilo koje doba dana i noći ako nam se to stavi u zadatak jer je to u interesu građana. Ali planove ne pravimo mi već rukovodilac odeljenja", kaže Žebeljan.
 
Detaljnije o pronađenim bombama u Novom Sadu i okolini i o tome šta je još rekao Žabeljan, čitajte u tekstu na OVOM LINKU.

Teme

BOMBA
  • Novodađanin

    27.02.2024 13:20
    Ako je Žandarmerija polu vojna formacija kako može da zaustavlja i pretresa građane i vrši rutinske kontrole?A bombe ne mogu da reše sem ako im nisu na njihovom putu!?Nebuloza!U bivšem pokrjinskom supu današnji mup u Pavla Papa ulici postojalo je odeljenje za te stvari samo što su oba čoveka koja su znala puštena u penziju pre vremena a na njihovo mesto nije došla adekvatna zamena.
  • 0FG

    27.02.2024 12:28
    Kad obučite nastavnice i tektice za deminiranje škola, šaljite njih.
    I da pišu izveštaj u tri primerka, a roditelji da ocenjuju rad.
  • Novi Sad

    27.02.2024 10:35
    Pa i Novi Sad je imao isto ljude za to, al su napustili policiju ili otisli u penziju. Znaci treba ostruciti nove ljude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika