Stručnjak objasnio zašto se dugo čeka na toksikološke analize dece ubijene u Novom Sadu

Predsednik udruženja toksikologa Srbije Petar Bulat objasnio je zašto se dugo čeka na rezultate toksikoloških analiza dvoje dece čija su tela pronađena u Novom Sadu nakon samoubistva roditelja.
Stručnjak objasnio zašto se dugo čeka na toksikološke analize dece ubijene u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Bulat je za Tanjug rekao da su prvi rezultati analiza koji su dospeli u javnost, a koji su pokazali da su deca imala etanol u telima, dobijeni brže jer se alkohol lakše određuje.
 
"Toksikološke analize su vrlo kompleksne. Alkohol se lako određuje i zato smo brzo dobili rezultat da je bilo alkohola u biološkom materijalu dece koja su preminula. Međutim, ostale toksične materije koje mogu da se nađu u biološkom materijalu zahtevaju mnogo više vremena, koriste se kompleksne tehnologije. Rezultate treba sagledati u celini, ne treba parcijalno izvlačiti da su deca otrovana alkoholom, već sve sagledati u celini i to rade kolege koje se bave sudskom medicinom. Oni su zato i edukovani i to je njihov pristup", naveo je Bulat.
On je dodao da nije etički nagađati da li je količina alkohola pronađena u krvi stradalih mališana i uzrok njihove smrti, ali da hipotetički gledano etanol može da ubije decu jer su ona posebno osetljiva na njega.
 
"Ovde je reč o maloj deci. Kod značajno starije dece procenjuje se da su vrednosti koje dovode do smrti negde oko 3,6 promila", istakao je on.
On je naglasio i da u Srbiji trenutno postoji samo dvoje pedijatara koji imaju užu specijalizaciju iz toksikologije i da to predstavlja problem, jer je broj trovanja kod dece veliki.
 
"Zbog toga što dolaze do akcidentalnih trovanja dece. Bilo da je reč o sredstvima za održavanje kućne higijene, bilo trovanju lekovima. Zbog toga što su lekovi crvene bombonice ili žute bombonice, koje deca pojedu umesto slatkiša i onda imamo slučaje trovanja. To nije samo kod nas problem, to je problem generalno u svetu", rekao je on.
 
Kada je reč o slučaju iz februara, kada se 26 osoba, od kojih su dvanaestoro bila deca mlađa od 15 godina, na žurci su se otrovala alkoholom u beogradskom klubu, Bulat je rekao da su posledice kod dece mnogostruko gore jer se oni nalaze u razvoj i kod njih je i apsorpcija alkohola iz digestivnog sistema i za organa varenja mnogo brža.
 
"Njihov centralni nervni sistem i periferni nervni sistem su nezreli i onda su te oštećenja mnogo teža i trajna. Sve češće imamo u mlađoj adolescentnoj grupi učestalo uzimanje alkohola. To dovodi do oštećenja razvoja intelekta kod te dece", rekao je on.
On je naglasio da alkohol deluje toksično i na svaki organ i onih koji nisu deca.
 
"Počev od centralnog nervnog sistema, pa onda deluje negativno i na gastrointestinalni sistem, posebno na jetru, bubrege, hematopoetski sistem i krvotvorne organe. Gotovo da nema sistema na kojoj alkohol ne deluje štetno", rekao je Bulat.
  • Luka

    18.03.2024 22:35
    Dugo čekanje
    Nacionalni Centar za kontrolu trovanja VMA, Beograd obavlja SVE toksikološke analize iz bioloških materijala maksimalno za 7 dana, zato gdine Bulut, manje sujete i nepotrebnog odugovalačenja jer se analize "moraju raditi" u Novom Sadu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika