Komemoracija povodom smrti književnika Tomislava Ketiga u sredu u SNP-u

Komemoracija povodom smrti književnika Tomislava Ketiga održaće se u sredu, 22. januara u foajeu Velike scene Srpskog narodnog pozorišta.
Komemoracija povodom smrti književnika Tomislava Ketiga u sredu u SNP-u
Foto: Screenshot
Komemoracija će početi u 12 časova.
 
Tomislav Ketig (rođen 1932. u Novoj Gradiški) bio je akademik i književnik i kosmopolita. Pisao je drame, pesme, romane, eseje i književne kritike, a njegovo najznačajnije delo je istorijski roman "Duga senka svitanja". Prevodio je prozu znamenitih pisaca sa engleskog jezika, dok su njegova dela prevedena na 13 jezika. 
 
Bio je glavni urednik redakcije za Vojvodinu "Enciklopedije Jugoslavije", a potom i  glavni urednik "Enciklopedije Vojvodine" pri Vojvođanskoj akademiji nauka. Napisao je više od 100 enciklopedijskih članaka.
 
Za pozorište ga je vezivalo mnogobrojno žiriranje na Sterijinim igrama, izvođenja njegovih drama u državi i inostranstvu i mesto upravnika Srpskog narodnog pozorišta.
 
Radio je kao sekretar, nakon čega je bio i predsednik Društva književnika Vojvodine, potpredsednik i v.d. predsednika Saveza književnika Jugoslavije. Bio je član Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca u Zagrebu i međunarodnog PEN-a. Neposredno pre smrti, primljen je za redovnog člana Vojvođanske akademije nauka, nakon što je od 2013. godine bio dopisni član.
 
Zapamen će ostati i kao urednik i glavni urednik u NIŠP "Progres" i direktor "Marketprinta" u izdavačkoj kući "Forum".
 
Dobitnik je brojnih nagrada.
 
Tomislav Ketig preminuo je 15. januara 2020. Sahranjen je na Uspenskom groblju u krugu porodice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura