Šta nas ove godine očekuje u Galeriji Matice srpske?

U svim programima Galerije Matice srpske tokom prethodne godine učestvovalo je skoro 52.000 građana, a ako se računaju posetioci na međunarodnim izložbama i aktivnostima, stiže se do rekordne cifre od skoro 80.000 posetilaca.
Šta nas ove godine očekuje u Galeriji Matice srpske?
Foto: 021.rs
Kako su na godišnjem rezimeu o radu i stvaralaštvu Galerije predočili predstavnici ove institucije, 2019. godina je za Galeriju Matice srpske bila velika - stigla su dva velika nacionalna priznanja i nekoliko međunarodnih, a ističu se Orden svetog despota Stefana Lazarevića u znak priznanja za doprinos razvoju kulturne baštine, te nagrada Kapetan Miša Anastasijević za realizaciju projekata iz oblasti kulture.
 
Kako je navela programska direktorka Galerije Matice srpske dr Snežana Mišić, dve izložbe koje su obeležile prethodnu godinu su "Đura Jakšić - Između mita i stvarnosti" i "Kračun", izložba kojom je ustanova proslavila Dan Galerije Matice srpske i koju posetioci mogu da pogledaju do kraja februara ove godine.
 
"Kad je reč o međunarodnoj saradnji i aktivnostima, izdvojili bismo izložbu 'Sava Šumanović i tajna pod kupolom', koja je proletos prikazana u Parizu. Naša kolekcija je uvećana za 176 dela, od kojih su četiri dela otkupi, a ostatak su pokloni i najveću celinu predstavlja poklon-zbirka Save Stepanova Galeriji Matice srpske", poručila je Mišićeva.
 
I ova godina će za Galeriju biti aktivna, najavila je upravnica GMS dr Tijana Palkovljević Bugarski. Za početak, Galerija gostuje u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani sa izložbom Srpski modernizam 1880-1950 iz kolekcije Galerije Matice srpske, koja obuhvata 86 dela. 
 
"Novu sezonu otvaramo izložbom Inspirisani Italijom, koja je premijerno prikazana u Italiji, a sada dolazi i kod nas i kojom predstavljamo srpske umetnike pod uticajem Italije, italijanske kulture i umetnosti. U maju premijerno prikazujemo izložbu Identitet(i), a tokom leta izložbe Matrica i Kaleidoskop", najavila je Palkovljević Bugarski.
 
Uslediće izložba Poklon-zbirka Graovac sa 20 dela Nikole Graovca i 24 skulpture Radmile Graovac, odnedavno deo kolekcije GMS, a na kraju godine sledi najzanimljivija izložba od svih - Novosađani biraju.
 
Ova izložba direktno će uključiti građane u realizaciju i, slično izložbi Mladi biraju, koja je na najmaštovitiji način angažovala učenike novosadskih škola, dati novi pogled na kolekciju Galerije, iz ugla posmatranja Novosađana.
 
Tokom godine, izložba Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske gostovaće u Umetničkom muzeju u Temišvaru, a Umetnička kolekcija kompanije Tarkett gostovaće u Narodnom muzeju na Cetinju.
 
Kao i do sada, očekuju se redovni programi poput obeležavanja Meseca frankofonije, manifestacije Muzeji sa decom, Dani evropske baštine i zanimljiv edukativni program za decu Odrastanje uz umetnost, a na jesen počinje i novi edukativni ciklus za decu pod nazivom Umetnost se pravi od...
 
Ovo je samo deo aktivnosti Galerije, koja će ove godine delati pod sloganom "Budi uz umetnost". Ideja iza slogana je da svi građani osećaju slobodu da učestvuju u doživljaju umetnosti i doprinesu svojim ličnim pečatima onome što se radi u GMS.
  • Hattori Hanzo

    24.01.2020 15:16
    Galerija Matice
    ..upravnica Tijana, je redak dokaz da državna firma ne mora da bude, uništena i dosadna.. svaka čast, samo napred..:))
  • Istina...

    24.01.2020 14:16
    ...
    Očekuju vas sranja Novog poretka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura