FOTO: "Inspirisani Italijom" u Galeriji Matice srpske, izložba o uzorima i vrednim kopijama

Novak Radonić, Jefimije Popović, Aksentije Marodić i Jovan Popović samo su neki od srpskih umetnika koji su inspiraciju za svoja vredna umetnička dela tražili i pronašli u Italiji.
FOTO: "Inspirisani Italijom" u Galeriji Matice srpske, izložba o uzorima i vrednim kopijama
Foto: Galerija Matice srpske
Kao umetnici koji su tokom svoje karijere prirodno rasli i razvijali se, domaći slikari koristili su motive iz Italije, ali su težili da kopiraju ili repliciraju radove svojih italijanskih kolega, kao jasan pokazatelj divljenja iskusnijem umetniku. 
 
Tako su nastale izuzetno kvalitetne i umetnički vredne kopije ili replike, a deo njih od sutra će biti prikazane u okviru nove izložbe Galerije Matice srpske pod nazivom "Inspirisani Italijom"
 
 
Ova izložba zapravo je nastala prošle godine u Beogradu, u prostorijama Italijanskog instituta za kulturu, koji je bio prva adresa izlaganja umetničkog stvaralaštva kustoskinje Stanislave Jovanović Mindić u svrhu obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije. Sadržala je manji broj umetničkih dela, koji su mogli da ispune prostorije, a kolekcija u Novom Sadu sadrži značajnije stvaralaštvo domaćih umetnika poput Pavla Simića, Nauma Andrića i Dimitrija Petrovića.
 
 
Upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski poručila je uoči otvaranja izložbe da je strateško opredeljenje Galerije da srpsku likovnu umetnost uvek posmatra u širim, evropskim okvirima i da pokuša da nađe uticaje, veze i inspiracije s evropskom umetnošću.
 
"Ovo je za nas bila prilika da se još jednom zagledamo u sopstvenu kolekciju, posmatramo je drugim očima i izaberemo dela koja su na različite načine nastala pod inspiracijom Italije. Izložba traje dva meseca, a imaćemo čitav niz aktivnosti za decu i odraslu publiku koje će na različite načine ukazivati na veze italijanske i srpske kulture, a namenjeno široj publici", navela je dr Palkovljević Bugarski novinarima uoči sutrašnjeg svečanog otvaranja izložbe.
 
 
Autorka izložbe, kustoskinja Stanislava Jovanović Mindić pojasnila je podelu izložbe na nekoliko celina, a koje počinju kopijama prema italijanskim majstorima slikarstva. Među tri centralne kopije nalazi se kopija Aksentija Marodića prema Gvidu Reliju, Novaka Radonića prema Parmiđaninu, kao i kopija Jefimija Popovića prema Pompeu Batoniju.
 
"Kad u govoru kažemo kopije, pomislimo na drugorazredna umetnička dela. Međutim, kopije postaju važan svedok očuvanja kulturnog nasleđa, naročito u trenucima kad su pojedina umetnička dela izgubljena - konkretno, kod nas se nalazi kopija "Magdalena pokajnica", koja je zauvek nestala i stradala prilikom bombardovanja Drezdena u Drugom svetskom ratu. Kada smo razmišljali o Italiji, fokusirali smo se na antiku i antičko nasleđe koje se neguje i čuva na teritoriji Italije i u tom smislu smo izabrali radove koji ilustruju predele i likove koje su srpski umetnici mogli da zabeleže prilikom putovanja ili školovanja u Evropi", pojasnila je autorka ove izložbe.
 
 
Inače, izložba uključuje i posebnu nagradnu igru koja se, kao i čitav projekat, realizuje uz pomoć DDOR Novi Sad. Naime, imate priliku da se, tokom trajanja izložbe, fotografišete sa delom "Anđeo iz vaskrsenja", te da podelom na društvenim mrežama uz hešteg uđete u konkurenciju za vredne nagrade.
 
Predsednik izvršnog odbora DDOR osiguranja dr Đorđo Markeđani rekao je da mu je veliko zadovoljstvo saradnja sa jednom od najeminentnijih ustanova kulture u Srbiji, ali i sa Ministarstvom kulture i informisanja, koje je podržalo ovakav projekat. 
 
"Cilj nam je da doprinesemo razvoju društva kroz unapređenje mnogih aspekata, pa i umetnosti, a možemo da povučemo i jednu paralelu - naša inspiracija za rad je ovde, a iskustvo dobijamo iz Italije, zemlje bogate delima najznačajnijih svetskih slikara. Utome smo slični Aksentiju Marodiću, Novaku Radoniću, Pavlu Simiću i drugim umetnicima", poručio je Markeđani. 
 
Izložba obuhvata i bogat prateći program tokom dva meseca, koji je namenjen široj publici, a naročito najmlađima. Tako će biti stručnih vođenja i tumačenja tokom vikenda, edukativni programi, radionice za decu i mlade...
 
Svečano otvaranje izložbe zakazano je za petak, 6. mart u 20 časova, a izložbu možete da pogledate do 3. maja. Celokupan program dostupan je OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura