Nastavlja se rad na predstavi "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" u SNP-u

U Srpskom narodnom pozorištu nastavlja se rad na predstavi "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" Toma Stoparda, u režiji Igora Pavlovića.
Nastavlja se rad na predstavi "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" u SNP-u
Foto: Mila Pejić
Kroz delo se pojavljuju i preispituju motivi otuđenja, nemogućnosti spoznavanja istine, gubitka identiteta, neumitnosti smrti, nemanja slobodne volje.
 
"Rozenkranc i Gildenstern su dvojica manje bitnih likova iz Hamleta koji pokušavaju da pronađu smisao i svrhu svog postojanja u determinisanom svetu Šekspirovog Hamleta. Međutim, koliko god je njihova uloga mala i nebitna, u odnosu na razmere velike tragedije kraljevića Danskog, bez njih se ona ne može odigrati. Ta dva mala zupčanika u surovoj mašineriji sudbine mogu samo da odigraju svoje uloge i to samo onako kao što je zapisano. Mogu da raspravljaju o filozofskim idejama, kontempliraju o alternativama, ali ne mogu da promene narativ Hamleta. Oni nemaju slobodnu volju, nemaju izbor čak ni kada im se čini da odluke o svojoj sudbini donose samostalno. Sve je predodređeno samim tekstom. Ovo je surova komedija o smrti koja sugeriše prihvatanje apsurdnosti života", navodi reditelj.
 
U predstavi igraju: Aleksandar Milković (Rozenkranc), Vukašin Ranđelović (Gildenstern), Aleksandra Pleskonjić (Prvi glumac), Sanja Mikitišin (Gertruda), Jovana Pleskonjić (Ofelija), Aleksandar Gajin (Klaudije), Ljubiša Milišić (Polonije), Danilo Milovanović (Hamlet) i Grigorije Jakišić (Alfred).
 
Muziku komponuje Irena Popović Dragović, kostimograf je Senka Ranosavljević, scenograf je Željko Piškorić, za scenski pokret zadužen je Igor Greksa, a saradnici na tekstu su: Mina Petrić, Nikola Đonović i Divna Stojanov.
 
Svoje kultno delo "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" Tom Stopard je i režirao 1990. godine, a glavne uloge u tom filmu tumače Geri Oldman, Tim Rot i Ričard Drajfus. To je bila prva i jedina Stopardova režija, a film je osvojio "Zlatnog lava" u Veneciji iste godine.
 
Premijera predstave planirana je za 8. jul.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura