U sobi za prepuštanje u Galeriji Matice srpske ove nedelje slika Save Šumanovića "Žena kraj prozora"

Ove nedelje, od 8. do 13. septembra, u sobi za prepuštanje u Galeriji Matice srpske izložena je slika Save Šumanovića "Žena kraj prozora" iz 1924. godine.
U sobi za prepuštanje u Galeriji Matice srpske ove nedelje slika Save Šumanovića "Žena kraj prozora"
Foto: Galerija Matice srpske
Slika je nastala u periodu između prva dva umetnikova boravaka u Parizu ‒ iste godine kada nastaju i njegovi teorijski tekstovi kojima objašnjava svoj slikarski stav. Tražeći put ka kreaciji i čistom slikarstvu Šumanović pronalazi i insistira na ritmu, simetriji, ravnoteži, likovnoj proračunatosti i harmoniji. Posmatrajući gestikulaciju žene i tragajući za njenim pogledom postajemo svesni da ona pripada svetu slike u kom, oslobođena tereta prolaznosti realnosti, ostaje zauvek.
 
Galerija Matice srpske je u okviru Stalne postavke pripremila posebnu prostoriju – sobu za prepuštanje umetnosti. 
 
Svake nedelje posetioce očekuje drugo umetničko delo koje stvara specifičnu atmosferu. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, posetioci imaju priliku da budu sami s umetničkim delom i da ga dožive na sebi svojstven način.
 
 
Galerija Matice srpske otvorena je svakim danom osim ponedeljkom i to:
 
utorak – četvrtak: 10 – 20 sati; 
petak: 10 do 22 sata; 
subota i nedelja: 10 do 18 sati.
 
Cena ulaznice iznosi 100 dinara, dok je petkom ulaz u Galeriju besplatan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura