Timoti Stendart za 021.rs: Ambasada SAD sa Novim Sadom ima odličnu saradnju u domenu obrazovanja i kulture

Savetnik za medije i kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Timoti Stendart kaže za 021.rs da američka ambasada sa Novim Sadom ima odličnu saradnju na polju obrazovanja i kulture.
Timoti Stendart za 021.rs: Ambasada SAD sa Novim Sadom ima odličnu saradnju u domenu obrazovanja i kulture
Foto: 021.rs
Stendart se ovih dana obreo se u Novom Sadu gde je na Bulevaru oslobođenja 113 obišao oslikavanje zgrade muralom na kojem su srpsko-američke košarkaške legende. To je bila prilika da 021.rs od njega sazna kakva je saradnja na polju kulture između Amerike i Srbije.
 
On poručuje da američka ambasada gaji partnerstvo sa Novim Sadom i njegovim kulturnim institucijama. U Srbiji je dve godine i može da kaže da mu je to izuzetno životno iskustvo.
 
"Boravkom ovde osećam da sam dobio neki dar. Veze između Srbije i Amerike postoje godinama i moje je bilo samo da ih proširujem i učvršćujem", kaže on za 021.rs.
 
Po njegovim rečima, svaki put kada iz Amerike dođe neki predavač, ekspert iz neke oblasti, gledamo da ga dovedemo i u Novi Sad, koji nije daleko od Beograda što je dodatno dobra okolnost, pa stručnjake možemo lako dovesti i na novosadski Univerzitet.
 
"I u sferi kulture je slično. Divan primer te saradnje je priča o Miri Trailović koja je 1969. godine u Njujorku gledala mjuzikl "Kosa", a onda se vratila sa idejom da ga postavi u Beogradu, što je i i učinila. Mi smo ga nedavno u saradnji sa Gradom Novim Sadom reprodukovali u Novom Sadu i imali glumca Džona Sevidža na premijeri. Volim Sevidža otkako sam ga gledao u tom 'Kosi' i bilo je fantastično sedeti sa njim u istom redu. Imate izuzetno kulturno nasleđe ovde koje možete da prikažete naredne godine kada Novi Sad bude evropska prestonica kulture. To je izuzetna prilika za grad i građane. Znam da ćete biti odlični domaćini", priča Stendart.
 
Ipak, kada je u pitanju položaj umetnika i u Americi, Stendart kaže da je teško vreme došlo. 
 
"Ljudi gube poslove. Američki i srpski umetnici hteli su da sarađuju i ove godine, tražili smo mogućnost da to bude uživo, pričali smo sa jednom američkom organizacijom koja je pokušala da pomogne u tome, bar na virtuelnoj osnovi - radi se o jednoj plesnoj grupi, ali videćemo, pokušaćemo još", dodaje naš sagovornik. 
 
U danu kada je Stendart posetio Novi Sad, objavljena je vest da je Nobelovu nagradu na književnost dobila američka pesnikinja Luiza Glik. Upitan da li bi mogao nešto od savremene poezije da preporuči domaćoj publici, Stendart kaže da je oduvek uživao u delu Janga Liana
 
Više o muralu zbog kojeg je Stendart posetio Novi Sad pročitajte na OVOM LINKU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura