FOTO Jedinstvena izložba "Matrica" Danila Vuksanovića obeležava 173. rođendan Galerije Matice srpske

Galerija Matice srpske slavi 173 godine postojanja, a tim povodom se u subotu, 24. oktobra otvara izložba "Matrica. Monologija Danila Vuksanovića", zbirka do sada neobrađenih klišea Galerije Matice srpske.
FOTO Jedinstvena izložba "Matrica" Danila Vuksanovića obeležava 173. rođendan Galerije Matice srpske
Foto: 021.rs
Reč je o doktorskoj, jedinstvenoj multimedijalnoj izložbi slikara, konzervatora i grafičara Danila Vuksanovića, stvaranoj duže od dve godine, a na osnovu oko 2.000 klišea koje Galerija Matice srpske čuva u svom depou i koji dolaze iz Dunavske banovine.
 
Kako su pojasnili upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski i autor Danilo Vuksanović, pažljivo odabrani klišei prate rad, postojanje i istoriju Galerije Matice srpske, a osim originalnih klišea, posetioci će videti njihove reinterpretacije - Vuksanovićeva originalna dela i novi "nivo" tumačenja značenja klišea.
 
"Ovo je prava galerijska izložba jer se bavi suštinom muzejskog rada. Pre svega se bavi našom kolekcijom, ali onim delom kolekcije koji nije tako poznat i priznat do sada - zbirkom klišea. Multipliciranjem umetnosti stalno se prenosi i stvara nova ideja, a ja ovakvu, jedinstvenu izložbu nisam videla za svojih 20 godina muzeološke karijere. Ovakva izložba šalje poruku poštovanja prošlosti, važnosti kreativnosti i poruku da mi negujemo individualnost, što je u ovom slučaju Danilo Vuksanović, koji je pokazao da je muzejski mislilac", navela je Palkovljević Bugarski.
 
 
Kako je dodala, muzeji definitivno više nisu samo prostori izlaganja, već i prostori za dubinska promišljanja o ulozi muzeja u savremenom društvu.
 
Izložba prikazuje klišee koji su većini prepoznatljivi, sa matricama koje se odnose na ikone srpske umetnosti, a zajednički imenitelj slojevite predstave je krug, pojasnio je autor.
 
"Instalacija u vidu fioka koje su postavljene na početku izložbe govore o 10 muzejskih reči ili pojmova koje se nalaze unutar muzeja i predmet su našeg istraživanja i rada - muzej, slika, postavka, kliše, orman, depo, zbirka 016, fioka, matrica, memorija. Nisam bio potpuno siguran na koji način da započnem realizaciju, trebalo je vreme, ali se kroz rad sve složilo i celine su nastale - a umnogome je pomogao ovaj prostor Galerije da se misao artikuliše. Svi ovi klišei, bez obzira na to da li su umetnička dela ili nisu, bitna su za celokupnu istoriju društva", naveo je Vuksanović.
 
 
Izložbu građani mogu da pogledaju do 17. januara 2021. godine.
 
Galerija Matice srpske ovog petka, 23. oktobra svečano obeležava 173 godine postojanja, odnosno nastanka ideje o osnivanju Muzeuma Matice srpske. Tada će biti uručene zahvalnice članovima Kluba prijatelja ustanove - institucijama, udruženjima, kompanijama, medijima i istaknutim pojedincima.
  • Gari sa Naselja

    21.10.2020 17:09
    Pozdrav
    To,Glavo,ponosan sam sto te poznajem! Opravdao si generaciju...nismo za djubre...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura