VIDEO: Novinarka 021 na probi uoči premijere Mladenovićeve "Bure" u SNP - "Laka nam zemlja, jer ova nije"

Pred publikom će se večeras igrati poema o onima koji, kad je trebalo, nisu rekli "ne". Sklopivši tako svoj večni nemir, u kojem se rat doručkuje, ruča i večera, u kojem deca pevaju "Huškaj me tata, moj ra-ta-ta-ta-ta", predali su se čekanju da neko drugi za njih otkači ruke ka slobodi.
VIDEO: Novinarka 021 na probi uoči premijere Mladenovićeve "Bure" u SNP - "Laka nam zemlja, jer ova nije"
Foto: 021.rs

U grandiozno moćnoj scenografiji Marije Kalabić, potpomognutoj detaljima iz opusa zvučnih objekata Nikole Macure iz njegovog projekta "Iz buke u zvuk", sa muzikom u jednoj od glavnih uloga (kompleksan je tim onih koji su napravili muzičku matricu ovoj predstavi) čiji je najupečatljiviji znak uznemirujuće fascinantan glas Nevene Glibetić Nensi, večeras i sutra (19:30h) na sceni Srpskog narodnog pozorišta Šekspir će premijerno progovoriti u režiji Kokana Mladenovića.

Od samog starta biće burno, jer o Šekspirovoj "Buri" je reč, o mestu u kojem rat nikada ne prestaje, gde se rat živi: doručkuje, ruča i večera, u kojem su ključevi slobode negde dobro skriveni, u kojem deca pevaju: "Eci, peci, meci..." i "Od pelena huškaj me puškom iz rata, huškaj me tata, moj ra-ta-ta-ta-ta..." (Marčelo je autor songova koje na sceni i izgovara), o geografiji u kojoj – ako ne mrziš, ne možeš biti naš. 

Pred publikom se večeras, dakle, igra poema o onima koji, kad je trebalo, nisu rekli "ne".

Sklopivši tako svoj večni nemir, sudba im dade ono što narod voli, tog kralja što sve prodati uspe, pre nego se iko ohrabri da ruke ka slobodi digne. A do tog dana slobode, kad hrabrosti pune uspeju da se otkače naše ruke, da kralj među nama ne bude više –  a biće gurnut ili sam pašće, laka nam zemlja - crna, jer ova nije.

Odbrojavanje može da počne: eci, peci, meci...

Prva repriza biće 12. novembra. 

Delić atmosfere sa generalne probe "Bure" u galeriji:

  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura