Ne skrećite pogled pred ugroženima: U Novom Sadu u pripremi predstava "Devojčica sa šibicama"

Udruženje građana "Sloboda nema cenu", Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade i novosadsko Pozorište mladih zajedno rade na predstavi po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena "Devojčica sa šibicama", koja se bavi temom dece koja žive i rade na ulici.
Ne skrećite pogled pred ugroženima: U Novom Sadu u pripremi predstava "Devojčica sa šibicama"
Foto: Pozorište mladih
Predstava je namenjena deci i roditeljima, ali i svima onima koji ne žele da zatvaraju oči pred teškim temama.
 
Ekstremno siromaštvo, socijalna isključenost, diskriminacija, otežan pristup školstvu i zdravstvenom sistemu, sa ili bez roditelja ili staratelja ova deca, koja spadaju u kategoriju dece u pokretu, izložena su rizicima od neadekvatne brige, ekonomske i seksualne eksploatacije, zlostavljanja, zanemarivanja i nasilja. 
 
I povrh svega, njihov loš položaj ugrožen je dodatno situacijom nastalom usled pandemije, navode u Pozorištu mladih povodom Međunarodnog dana dece koja žive i/ili rade na ulici.
 
"Ali da li je dovoljno da problemima poput onih sa kojima se suočavaju ova deca posvećujemo samo jedan dan u godini? I da li je dovoljno da rešavanje ovakvih društvenih problema ostavimo u amanet samo onima koji se bave zaštitom dece? Mi mislimo da nije! Ideja predstave je razvijanje empatije u periodu razvoja deteta kao i edukacija o opasnostima kojima su deca izložena na ulici kao što je trafiking, nasilje, diskrimininacija, psihoaktivne supstance itd. Ova bajka, a i sama predstava obrađuje temu smrti i nudi mehanizme pomoću kojih učimo da se nosimo sa teškim osećanjima i stanjima koja nas u životu mogu stići", poručuju u Pozorištu mladih.
 
Deo predstave biće i razgovori sa decom i roditeljima posle svakog izvođenja, a ostale aktivnosti podrazumevaće tribine namenjene profesionalcima iz nevladinog sektora, sektora obrazovanja i socijalne zaštite i drugih koji rade sa decom o položaju dece u pokretu, trgovini ljudima, važnosti preventivnih akcija…
 
Predstava "Devojčica sa šibicama" u koprodukciji Pozorišta mladih, Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i udruženja "Sloboda nema cenu", okupila je stručan autorski tim kako u umetničkom tako i u edukativnom smislu:
 
Režija: Sonja Petrović
 
Dramaturg: Mina Petrić
 
Stručni saradnik: Dobrila Marković
 
Psiholog: Jelena Sokić
 
Kostimograf: Jasmina Radujko
 
Scenograf: Katarina Kelić
 
Kompozitor: Igor Sakač
 
 
U predstavi igraju:
 
Kristina Savkov
 
Vera Hrćan Ostojić
 
Ervin Hadžimurtezić
 
Aleksa Ilić
 
Danilo Milovanović
 
"Čvrsto verujemo da je dužnost svih nas da doprinesemo unapređenju položaja dece, posebno onih najugroženijih kao što su deca u pokretu. Smatramo da je ovo tema koja zahteva da bude u našoj pažnji duže od samo jednog dana zato Vas: roditelje, medije, nastavnike, socijalne radnike, profesore i sve one koji želite da stvaramo generacije koje će graditi solidarniji, brižniji i svet u kome vlada jednakost i ljubav pozivamo da zajedno sa nama saznate da li ova bajka ima srećan kraj", zaključuju u Pozorištu mladih.
 
Premijera je zakazana za 14. maj 2021. godine.
  • Pavle

    13.04.2021 18:54
    Da nije malo farsa?
    Dok sistem dopušta, možda i podržava, trafiking koji vidimo vikendom kad '****vlasnik rasporedi decu i starce koje doveze kamionom, a ja kao maksimalno motivisan građanin me mogu ni prstom da mrdnem protiv toga, šta mogu klinci?
  • Cluffas

    13.04.2021 09:17
    Novi Sad je pred 1990. Godinu resio problem beskucnika, tacnije resio je tako sto su posle II Svetskog rata svi dobili smestaj nad glavom.
    Problem sa beskucnicima I sa uzurpacijom zemljista u Ns nastaje nastaje takozvanim uvozom problema iz drugih sredina.
    Takav problem se u Americi resava tako sto se ti ljudi vrate odakle su I dosli, jer nece niko beskucnike.
  • 65+

    13.04.2021 08:50
    Šta je s nama?
    Ovo je najtužnija Andersenova priča za decu. Šta mi svaki dan radmo? Prolazimo pored slabo uhranjene dece, oskudno obučene, pružene ručice i naučena rečenica: "Pomozite, Bog vam pomogao!" Ili vam požele dobro zdravlje. Ne znaju šta je Bog, ne razumeju zašto sede na ulici, na zemlji, često musavi i neočešljani. Jedno vreme neke pekare su održavale praksu - uplatite doručak za nekoga ko nema novca. Vrlo rado sam plaćala barem dva bureka/sendviča/pice. I obavezno čokoladno mleko. Vratite se sebi, ljudi, pekari, restorani...!Obnovite akcije AUFINGER - donesem čistu garderobu na aufingeru ispred prodajnih objekata. Uzima onaj kome treba i ostavlja aufinger za sledeću odeću. O centrima za socijalni rad izlišno je govoriti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura