Menu 021

VIDEO, FOTO: Dvadeset godina Radija 021

Novosadska medijska kuća "021" u subotu, 10. juna obeležava 20 godina postojanja.
Novi Sad 06.06.2017. | 09:00 > 10:35
VIDEO, FOTO: Dvadeset godina Radija 021
Foto: 021.rs

Tog dana 1997. godine registrovano je Radiodifuzno preduzeće "021" u okviru kojeg posluju Radio 021, Novosadski informativni portal, Radio kafe i knjižara Bobo, a tokom dve decenije razvijeni su i izdavačka delatnost i televizijska produkcija.

92,2 MHz; www.021.rs

Radio 021 se prvi put u novosadskom etru čuo 17. juna 1997. godine, dok je prvi sajt na adresi radio021.co.yu registrovan 27. marta 1999. godine.

Radio se od prvog dana nalazi na istoj frekvenciji za područje Novog Sada - 92,2 MHz, dok je sajt u međuvremenu dobio novi domen www.021.rs i ime - Novosadski informativni portal.

Tokom dana vesti putem interneta čita u proseku 50.000 ljudi, a tokom meseca registruje se do 450.000 različitih čitalaca, što uz redovan broj od 45.000 slušalaca radija (na nedeljnom nivou) čini 021 najuticajnijim javnim glasilom u Novom Sadu.

Iako su prošle dve decenije od prvog emitovanja, Radio 021 je i dalje jedna od najslušanijih i omiljenih radio-stanica Novosađana.

To pokazuju i rezultati istraživanja slušanosti agencije "Ipsos Stratedžik marketing" (rezultate slušanosti možete pronaći OVDE).

Ljudi

"Brand name" radija je voditelj Jovan Stojanović Cope, a na frekvenciji 92,2 je konstantno prisutan poslednjih 14 godina.

Slušaocima je poznat ne samo po svom programskom segmentu "Razlabavljivanje" koji uređuje i vodi, već i kao autor velikog broja autentičnih sadržaja specifičnih za novosadsko podneblje i ovdašnju lokalnu publiku, ali i kao autor velikog broja rubrika i emisija poput "Cirkus morona", "Tajni servis Srbije", "Preporod Savršenog veća", "Zavičajni program", "Rođendanski mikrofon", "Copetov lonac", "Novosadski kviz", "Hit nedelje", itd.

Prethodnih godina vodeći radijski program i realizujući kvalitetne i autentične sadržaje, veliki trag ostavili su i Ivanka Jević, Marina Divljak, Tijana Savkov, Srđan Spasojević (Đani Butkaj, poginuo 15. novembra 2002. godine), Vladimir Marko, Tatjana Lončina, Ašli Đuričin i mnogi drugi.

Informativni segment je deo koji 021 posebno neguje od samog osnivanja. Uređivačka politika je svih ovih godina ista, pa svaka nova vlast brzo locira svog "neprijatelja".

Pre svega zbog načina izveštavanja i kritičkog pristupa, ali i originalnih, kvalitetnih i kreativnih emisija, autentičnih reportaža ili istraživačkih priča na čemu 021 može da zahvali ljudima posvećenim novinarskoj profesiji poput Dejana Pralice, Smiljane Milinkov, Milana Srdića, Miodraga Sovilja, Alekse Vukovca, Predraga Novkovića, Jovanke Zlatković, Milene Jerkov, Nenada Stanojevskog, Dejana Stojičića i ostalih koji su bili deo ove redakcije.

Početak

Radio je imao burnu prošlost u prvim godinama od osnivanja. Sa uspostavljenim ciljem da Novi Sad dobije otvoren i slobodan medij, pre svega objektivan i profesionalan koji postoji zbog slušalaca i za slušaoce, a ne za političke partije, ovaj koncept se od samog starta našao na udaru, kako lokalnih i tada opozicionih vlasti, tako i vladajućeg režima.

Dok su ostali mediji zabavljali građane strogo pazeći da ih ne uznemiravaju realnom slikom stvarnosti, 021 je svega nekoliko meseci od osnivanja postao najslušanija stanica, a cilj je od tada do danas isti: kritika i javna kontrola rada vlasti.

Tokom devedesetih, radiju je u dva navrata oduziman predajnik - prvi put na samom startu, odnosno trećeg dana od početka emitovanja programa pa se na ponovno pokretanje čekalo sve do 1. avgusta 1997. godine.

Drugi put već drugog dana NATO bombardovanja Srbije. Na osnovu rešenja Saveznog ministarstva za telekomunikacije radiju je oduzet predajnik pa je mnogobrojna publika ostala bez tada jedinog nezavisnog elektronskog medija u Novom Sadu.

Zbog toga je posle svega dva dana pokrenut prvi sajt, a publici ponuđena alternativa, bar onom malom broju ljudi koji su tada imali računar i koristili dial-up konekciju.

Tokom bombardovanja, dok radijskog programa nije bilo, redakcija je realizovala poetsko-dokumentarnu emisiju "Ja živim tu" kao trajno svedočanstvo jednog tragičnog vremena u životu Novosađana.

Ta emisija, o bombardovanju Novog Sada, dobila je specijalnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u Košicama u Slovačkoj.

Možda najdramatičniji događaj desio se 6. aprila 2000. godine.

U požaru na Radničkom univerzitetu, koji je izbio u prostorijama TV Duga i koji se proširio do 13. sprata gde je bila redakcija Radija 021, u potpuno su izgoreli prostor i kompletna oprema.

Nakon požara, i po treći put u kratkom vremenskom periodu, program je ponovo pokrenut iznova, ali se do danas više nije nasilno prekidao. U istim okolnostima, ali novom, iznuđenom prostoru redakcija je nastavila da radi, i dalje kao jedina nezavisna u obilju gradskih medija, a program nam je ometan sa čak šest mesta u Novom Sadu. 

U skladu sa svojom uređivačkom politikom, 021 je 2001. godine pokrenuo i drugi program na jezicima manjinskih zajednica Vojvodine koji se u etru identifikovao kao Multiradio. Taj radio je govorio šest jezika, a za svoj originalan koncept dobio je 2003. najznačajniju godišnju nagradu "Za slobodu štampe" koju dodeljuje Mađarska.

Ipak, kada je država prve legalne dozvole za emitovanje programa dodelila emiterima krajem 2008. godine, Multiradio dozvolu nije dobio pa je ubrzo ugašen.

Razvoj i uticaji

Tokom poslednje decenije, radio je bio prinuđen na "prilagođavanje" novim okolnostima, a oni se pre svega odnose na kolaps finansija (zbog urušenog lokalnog tržišta i zbog kontrole rada reklamnih agencija), ulazak u lokalni etar mnoštva beogradskih i nacionalnih radio-stanica, kao i na snažan razvoj interneta koji je srpske radio-stanice dodatno gurnuo u čauru formatiranja. Bez obzira na sve transformacije koje je prošao, radio je ostao dosledan ideji da se u novosadskom etru identifikuje kao gradska informativna stanica, sa autentičnim lokalnim vestima i dnevnicima, reporterima na licu mesta i kvalitetnim produkcijskim sadržajima.

Radio je od samog početka imao uspostavljenu infrastrukturu i kapacitete za rad informativne redakcije, a kako se publika sve češće "selila" na internet prostor u potrazi za informacijama i danas ga u potpunosti opsela uključujući sve vrste medija i sve vrste platformi za distribuciju sadržaja, tako se menjala i redakcija 021 i sve brže usmeravala na novinarstvo na vebu.

Prekretnica se dogodila, paradoksalno, s početkom ekonomske krize. Deleći sudbinu većine redakcija pogođenih teškom finansijskom krizom, 021 se neočekivano suočio sa nevidljivim neprijateljem, a to stanje dodatno je pogoršala vladajuća elita za, do tada neviđeni ekonomski pritisak na medije.

Na radiju su se tokom najtežih godina gasile emisija za emisijom, a svoje programe ugasili su i oni s kojima smo bili i koji su sa nama bili - BBC, Peščanik, Dojče vele,… Tokom tog perioda, 021 potpuno menja strateški pravac i prioritet daje digitalnom mediju, čija je registrovana poseta s početka 2009. godine bila na dnevnom nivou od oko 2.500 čitalaca, mahom iz Novog Sada.

Redakcija se ubrzano usmerava na nov način pristupa publici i svojim sadržajima izvodi 021 daleko van okvira Novog Sada i Vojvodine. 

Novinarskom timu značajno priznanje stiglo je upravo u godini jubileja, tačnije u februaru ove godine kada je časopis "PC press" proglasio portal 021 kao jedan od pet najboljih informativnih sajtova u Srbiji.

Preduzeće "021"

Tokom 2005. godine Radiodifuzno preduzeće "021" je potpuno prešlo u vlasništvo zaposlenih i takav status ima do danas.

Prethodno je trećinski vlasnik bio Grad Novi Sad i to je bio prvi model takvog vlasništva u Srbiji gde je opština imala trećinu, dok su preostale dve trećine ravnopravno delili privatna preduzeća "Audio konstruktor" i NIP "In-press". Međutim, bez bilo kakvih interesa i mogućnosti da utiče na uređivačku politiku, Grad je svoj deo prodao Radiju 021.

Krajem iste godine preduzeće je kupilo kuću u Miletićevoj ulici.

U njoj je otvoren Radio kafe, prostor u kojem često gostuju i predstavljaju se najatraktivniji pisci, publicisti i autori iz različitih oblasti i gde se često održavaju otvorene debate na važne društvene teme. U istom prostoru nešto kasnije počela je da radi i knjižara BoBo.

021 ima istoriju, brend, rezultat i ljude i niko bolje od nas ne poznaje Novi Sad. Sa svoja dva medija, radijom i portalom, nikada nije zazirao od odgovornosti koju nosi kao istinski novosadski javni servis.

Mi shvatamo novinarstvo kao društveno dobro, a naša je misija da budemo svoji, nezavisni i samostalni, da budemo oči i uši Novog Sada u borbi protiv zloupotreba.

Brojne su nagrade i priznanja za izuzetan kvalitet rada. Mnogo je novinara koji su kraće ili duže vreme radili na 021. Ipak, redakcija je ostala mlada, agilna i kreativna (vidi OVDE), kakva je uostalom i bila tokom ove dve uspešne decenije.

Važniji datumi:

- 6. februar 2017. (Časopis "PC Press" proglasio portal 021 za jedan od pet najboljih srpskih informativnih sajtova u 2016. godini)

- 2. decembar 2016. (rešenjem REM-a obnovljena osmogodišnja dozvola za rad Radija 021)

- 25. decembar 2015. (redizajniran i pokrenut novi sajt)

- 7. februar 2011. (posle 13. godina na radiju prestalo emitovanje dva BBC dnevnika zbog odluke Engleza da ukinu redakciju na srpskom)

- 17. novembar 2009. (otvorena knjižara BoBo)

- 14. januar 2009. (sajt dobio novi domen - www.021.rs)

- 25. februar 2008. (odlukom RRA Radio 021 dobio dozvolu za rad na osam godina)

- 8. januar 2007. (otvoren Radio kafe u Miletićevoj 45)

- 4. maj 2005. (021 prešao 100% u vlasništvo zaposlenih)

- 4. novembar 2003. (direktor Radija 021 Slobodan Stojšić imenovan za predsednika UO ANEM)

- 2. septembra 2003. (osnovana TV produkcija "021")

- 7. jun 2003. (nagrada Radiju 021 za Izuzetnost koju dodeljuje Radio Free Europe)

- 15. mart 2003. (nagrada Multiradiju za "Slobodu štampe" Republike Mađarske)

- 15. novembar 2002. (poginuo Srđan Spasojević - Đani Butkaj, voditelj Radija 021)

- 6. oktobar 2001. (pokrenut Multiradio na pet manjinskih jezika)

- 30. jun 2001. (nagrada Radiju 021 za Izuzetnost koju dodeljuje Radio Free Europe)

- 6. april 2000. (u požaru na Radničkom univerzitetu u potpunosti izgorele prostorije i oprema Radija 021)

- 18. oktobar 1999. (dokumentarno-poetska emisija "Ja živim tu" dobila nagradu u Košicama)

- 27. mart 1999. (pokrenuta prva internet stranica na adresi www.radio021.co.yu)

- 25. mart 1999. (tokom NATO bombardovanja Radiju 021 oduzet predajnik i zaustavljeno emitovanje programa)

- 1. avgust 1997. (ponovo pokrenut program)

- 17. jun 1997. (prvo pojavljivanje Radija 021 u novosadskom etru, posle dva dana policija zabranila rad)

- 10. jun 1997. (osnovano Radiodifuzno preduzeće "021")

Autor: S. Krajnović
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • Jeremija
  10.06.2017 23:42
  Cheers !
 • Veki
  06.06.2017 23:55
  Čestitam
  Slušala sam vas od prvog dana, sa vama se veselila i žalosna bila. Slušala vas kad sam polazila na posao u rano jutro, sve dok nisam ostala bez posla. Godine su prošle i svašta smo doživeli i preživeli. Slušam vas i dalje ali sad više volim vaš portal, da čitam i komentarišem.
  Sve najbolje želim u daljem radu.
 • :)
  06.06.2017 17:52
  Честитке и ...
  ... поздрави за Ваше сјајне новинаре као и екипу редовних коментатора, који Порталу дају додатну динамику (да их нема, редакција би их морала измислити ;)
  Nervirach, Мунгос, Vojvosadjan, господин G, ....
 • II
  05.06.2017 14:23
  Više od igre

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Pravila i uslovi korišćenja Pošalji vest